«Велика Багачка» зі скандалом знялася з першості ПЗМС і збирається ігнорувати чемпіонат області

Володимир Журавель

Черговий аматорський турнір Полтавщини не обійшовся без суддівського скандалу

ФК «Велика Багачка» зі скандалом знався з Відкритого чемпіонату ПАТ «ПЗМС» з футзалу. 18 січня у спорткомплексі Полтавського заводу медичного скла відбувся матч другого туру вищої ліги турніру між командами «ПЗМС» та «Велика Багачка». Проте цей поєдинок команди не дограли, керівник «Багачки» Володимир Журавель забрав команду з майданчика. На наступний матч проти ФК «Лазірки» команда вже не приїхала. Сам Володимир Журавель назвав причиною необ’єктивне суддівство. Гру «ПЗМС» — ФК «Велика Багачка» обслуговували досвідчені арбітри Олексій Біліченко та Андрій Сидоренко. Призначив їх на матч головний арбітр змагань Олександр Матяш-старший. Цей конфлікт мав і свої передумови і наслідки.

«Біліченку і Сидоренку нічого робити у полтавському футболі»

23 грудня на Конгресі Федерації футболу Полтавської області керівник ФК «Велика Багачка» Володимир Журавель, обговорюючи тему суддівства публічно клеймив арбітрів Сидоренка й Біліченка. Його промова була емоційної і напевно образливою. Прозвучала фраза: «Я вважаю, що Сидоренку і Біліченку нічого робити у полтавському футболі.» Звісно, це було лише обговорення, жодних конкретних претензій чи фактів, які б можна було підтвердити відеозаписом Журавель не надав. На Конгресі був присутній і старший Олександр Матяш, який пізніше у якості головного судді першості ПАТ «ПЗМС» призначив опальних суддів на матч за участю «Багачки». Але як нам стало відомо з надійних джерел, в нього був невеликий вибір. Вищу лігу першості ПАТ «ПЗМС» з футзалу могли обслуговувати лише троє суддів — Олексій Біліченко, Андрій Сидоренко та Олександр Матяш-молодший.

Так двоє арбітрів, про яких публічно зневажливо відзивався Володимир Журавель стали судити матч за участі його команди.

Що трапилося на майданчику

Після першого тайму матчу «ПЗМС» — ФК «Велика Багачка» Володимир Журавель забрав команду з майданчика, а згодом взагалі зняв зі змагань. Сам функціонер пояснює це якраз негативним суддівством:

«Тут нічого коментувати. Я такої корупції і заангажованості далі терпіти не можу. Біліченко і Сидоренко це люди, які працюють лише на кишеню. Їм футбол не потрібен. Ми не будемо навіть заявлятися на чемпіонат Полтавської області, поки нічого не зміниться. Я у перерві підійшов до Біліченка за поясненнями, а він відповів, мовляв, це ще не все. Навіщо нам бути посміховиськом? В такому футболі ми грати не будемо».

При цьому варто зазначити, що у складі «Великої Багачки» на майданчик вийшли футболісти яких не було у рапорті матчу. Тож як би ця гра не закінчилася, «Великій Багачці» все-одно б зарахували технічну поразку.

Детальніше про події на майданчику розповів Микола Кудацький:

«Вже на першій хвилині матчу виник суперечливий момент. Сидоренко помилився, зафіксувавши фол в сторону „Багачки“. Гравець „Багачки“ Ягуф Халілов почав пред’являти арбітру претензії, і отримав за це жовту. Це звичайний епізод, але вже з перших секунд дисципліна розладилася, почалися нерви і зайві емоції. Був ще один момент з не призначеним пенальті. Гравець „ПЗМС“ Олег Шостак зіткнувся з гравцем „ВБ“. При цьому, я спеціально переглядав відео, нога нападника знаходилася за штрафним майданчиком, нога Шостака — всередині майданчика. При цьому саме зіткнення сталося у повітрі. Арбітр вирішив, що фол стався за межами штрафного і призначив штрафний удар. Навіть на відео я не зміг точно визначити де саме футболісти зіткнулися. Момент 50/50, я не беруся нічого стверджувати. Володимир Журавель вже на початку гри вийшов з залу, нервово ходив і казав „В мене передчуття, що ми гру не закінчимо“. Зрештою так і сталося. На наступну гру „Велика Багачка“ не з’явилася. В той же день футболісти „Багачки“ почали заявлятися за інші команди».

Хто б не був правий — ФК «Велика Багачка» більше не учасник чемпіонату ПАТ «ПЗМС» з футзалу.

Чим все закінчилось

Олександр Матяш-старший більше не головний суддя першості ПАТ «ПЗМС». Андрій Сидоренко і Олексій Біліченко більше не судитимуть цей чемпіонат. Головним арбітром змагань став Олег Дробітько. Організатор змагань Олександр Кудацький, коментуючи ситуацію сказав, що турнір в принципі не постраждає.

«Висновки ми зробили. Матяш — вже не головний суддя, Біліченко і Сидоренко — не судитимуть турнір. Якщо буде треба, на відповідальні ігри, будемо запрошувати арбітрів з інших міст. А що стосується „Великої Багачки“, то мені здається, що люди взагалі не були серйозно налаштовані на турнір. А тиснути на організаторів через шантаж, це погана ідея. Так нічого не вийде».

Види спорту:

Футбольні турніри: