«Динамо-Полтава» у «Фіналах чотирьох» Кубка України. Як це було

У суботу, 19 січня, гандбольний клуб «Динамо-Полтава» втретє поспіль візьме участь у «Фіналі чотирьох» національного Кубка. У зв’язку з цією подією наш сайт вирішив згадати два попередні походи динамівців за Кубком України.

Сезон 2010/2011

Сезон складувався для полтавців досить вдало. У боротьбі за нагороди підопічні тоді ще Андрія Портного обійшли в турнірній таблиці такі міцні команди, як южненський «Портовик» та запорізький «Мотор». Одним із вирішальних матчів того чемпіонату стала домашня перемога полтавців над багаторазовим чемпіоном нашої країни — запорізьким клубом ЗТР. У спорткомплексі «Динамо» за переповнених трибун полтавські гандболісти вперше в історії здобули перемогу у матчі проти флагмана вітчизняного гандболу. Саме та перемога практично гарантувала команді срібні нагороди чемпіонату. Той матч між «Динамо» та ЗТР відбувся через чотири дні після «Фіналу чотирьох» Кубка України, що проходив у Запоріжжі.

Хочеться відзначити, що сам розіграш Кубка України був відновлений після майже десятилітньої паузи. А останнім володарем трофею був саме запорізький клуб.

Шлях до фіналу

На попередній стадії один із претендентів на медалі, а «Динамо» з початку першості заявило про свої амбітні плани, отримав за волею жереба відверто слабкого суперника. Аматорський клуб «Легіон-XXI» при всій повазі до цього колективу не міг чинити гідний опір більш досвідченим виконавцям. Навіть напіврезервний склад полтавців упевнено переміг киян на їх майданчику — 29:19.
У наступному раунді, який складався вже з двох матчів, суперником полтавців став запорізький клуб ЗНТУ-ЗАС. Долю путівки до «Фіналу чотирьох» було вирішено вже у першому матчі. На своєму майданчику «Динамо» не залишило шансів юним гравцям тренера В’ячеслава Лочмана. Перша гра у Полтаві завершилася перемогою господарів — 39:27. У тому матчі кращим снайпером у динамівців став Андрій Фролов, який закинув 12 м’ячів. У матчі-відповіді у Запоріжжі сильнішими також виявилися підопічні Андрія Портного — 27:21. Таким чином вперше в своїй історії полтавський гандбольний клуб вийшов до «Фіналу чотирьох» Кубку України.

Фінал

Приймати фінальний етап відродженого Кубку України випало право Запоріжжю. І це було цілком закономірно. Адже це місто завжди славилося своїми гандбольними традиціями, та й не слід забувати, що до фіналу пробилися дві запорізькі команди — ЗТР і «Мотор».

У першому півфіналі ЗТР, що називається, на класі здобув перемогу у матчі з броварським «Будівельником» — 28:22. Зовсім по-іншому проходив другий півфінал. До останньої секунди ніхто не міг стовідсотково сказати, яка з команди проб’ється до фіналу. Фортуна посміхнулася господарям. За хвилину і п’ять секунд до завершення матчу вирішального кидка завдав Денис Трофімов. Фінальна сирена зафіксувала мінімальну перемогу «Мотора» — 21:20.

«Динамо»: Панченко, Березанський, Онищук, Фролов (8), Євдокімов, Васюк (3), Горський (1); Доленко, Хауха (1), Старіков, Коваленко, Бондал (1), Пєсков (6).

У матчі за третє місце особливої боротьби не вийшло. У стартові чотири хвилини полтавці створили відрив у п’ять м’ячів — 5:0 і надалі контролювали хід поєдинку. Перша половина завершилася з десятиочковою перевагою — 22:12, а матч був виграний динамівцями 38:26.

«Динамо»: Панченко, Березанський (4), Васюк (8), Онищук, Євдокімов (4), Бондал (6), Горський (2); Дайментов, Доленко (3), Старіков (2), Пєсков (5), Разенков (4), Луценко.
Володарем Кубка України, як і очікувалося, став ЗТР, який у фінальному матчі переміг своїх земляків 20:18, хоча поступався після першої половини 7:9.

Сезон 2011/2012

Наступного року «Фінал чотирьох» вітчизняного Кубка приймала Полтава. Крім зміни міста проведення вирішального раунду, було змінено і дату проведення самого фіналу. Розіграш Кубка країни проходив уже після завершення чемпіонату, а не перед вирішальними турами, як було року минулого. Тому участь у турнірі приймав вже новоспечений чемпіон країни — «Динамо-Полтава».

Шлях до фіналу

У чвертьфіналі наші земляки легко і не вимушено перемогли резервістів ЗТР. За обопільною згодою обидва матчі пройшли в Полтаві. У першому поєдинку, в якому номінальними господарями були динамівці, перемогу святкували підопічні Андрія Портного — 38:23. Наступного дня розрив у рахунку був ще більший — 41:25 — і «Динамо» досить легко крокує у «Фінал чотирьох».

Компанію чемпіону країни склали діючий володар Кубка — ЗТР, запорізький «Мотор» та южненський «Портовик».

Фінал

За волею жереба першу півфінальну пару склали запорізькі команди. «Запорізьке дербі» видалося напрочуд цікавим та непередбачуваним. Незважаючи на перевагу ЗТР після тридцяти хвилин гри — 14:10, «Мотор» знайшов у собі сили повернути інтригу в матчі. Однак на більше команді Миколи Чигарьова не вистачило часу. ЗТР зміг взяти своєрідний реванш у земляків за чемпіонат, адже «Мотор» випередив їх у турнірній таблиці і завоював срібні нагороди.

Матч «Динамо» проти «Портовика» складався за іншим сценарієм. У першому таймі точилася рівна боротьба, про що говорить підсумковий рахунок першої половини — 18:17 на користь господарів. У другій половині послаблені через відсутність чотирьох провідних гравців южненці не змогли продовжити матч у такому ж дусі і були змушені капітулювати — 41:33.

«Динамо»: Бражник (Дайментов), Васюк (4), Вишневський (2), Гончаров (2), Горський (2), Євдокімов (1), Косяк, Коваленко (3), Кумогородський (4), Онищук, Педан, Пєсков (12), Старіков (2), Хауха (2), Шиндін (7).

У матчі за третє місце «Мотор» здолав «Портовик» — 32:28. У фіналі ж за переповнених трибун «Динамо-Полтава» у другому таймі дотисло ЗТР — 32:24!

«Динамо»: Бражник, Дайментов; Васюк (3), Вишневский (1), Шиндін (1), Гончаров (1), Горський, Євдокімов (1), Коваленко (7), Косяк (2), Кумогородський (1), Наталюк, Онищук, Педан (3), Пєсков (9), Хауха (3).

Таким чином, у минулому сезоні «Динамо-Полтава» оформило дубль — стало чемпіоном України та володарем національного Кубка.

Цікаві факти:

  • Серед діючих виконавців «Динамо» у попередніх розіграшах «Фіналу чотирьох» грали лише Дмитро Онищук, Артем Євдокімов, Андрій Васюк та Дмитро Горський. Ще одним гравцем, який пам’ятає обидва фінали для полтавчан, є Юрій Хауха.
  • У сезоні 2010/2011 року голкіпер «Динамо» Вадим Бражник виступав за броварський «Будівельник», проте у матчі проти «Динамо» на майданчик не виходив.
  • Зі своїм майбутнім суперником — «Портовиком», «Динамо» зустрічалося у півфіналі минулого року.
  • Найкращим бомбардиром фінальних раундів у складі «Динамо» є Олексій Пєсков, який зараз виступає за ЗТР. У попередніх чотирьох матчах російський легіонер закинув 32 м’ячі.
  • Із діючих гравців полтавського клубу найбільше закинув Андрій Васюк — 18 м’ячів.

Види спорту:

Футбольні турніри: