Конфлікт інтересів в карате: полтавський тренер не знайшов порозуміння з українською федерацією

Дмитро Боклащук

Прийнята у світі ієрархія карате зіткнулася з українськими адміністративними нормами

5 березня у Полтаві відбувся масштабний турнір з карате, який називався Відкритий Кубок ГО "«Полтавська федерація шинкіокушикай та кіокушинкай карате (WKO)» з шинкіокушинкай карате з розділу «куміте». Після того як «Полтавщина Спорт» проанонсувала цей турнір, до редакції зателефонував один з відомих на Полтавщині тренерів, який підпорядковується WKO (World Karate Organization) і повідомив про те, що цей полтавський турнір не варто асоціювати з WKO адже його організатори (власне вищевказане ГО) в особі голови Дмитра Боклащука не є членами УФКК (Української Федерації Кіокушикай Карате), а це в свою чергу єдиний офіційно визнаний орган WKO в Україні.

Згодом з’ясувалося, що УФКК навіть надіслала листа до Управління у справах сім’ї молоді та спорту адресованого його голові Олександру Буцькому. Автором листа значився Президент УФКК шихан Олександр Гончаренко. У листі йдеться про те, що вищезгадана ГО не є членом УФКК і начебто «не має повноважень щодо розвитку та популяризації виду спорту «кіокушинкай карате» на території України». Окрім цього автор листа наголошує на заслугах іншого осередку WKO на Полтавщині ДЮСШ міста Лохвиця і окремо тамтешнього тренера Володимира Прядки. Враховуючи це, УФКК просить Управління «погодити фінансування кіокушинкай карате згідно до визначеного Управлінням розвитку». Щодо осередків WKO у Полтаві, то тут адресант говорить про те що «у теперішній час триває реєстрація Полтавської обласної асоціації кіокушинкай та представництва УФКК у Полтавській області на чолі з Сікаловим Геннадієм Анатолійовичем». До слова, цей лист датований 20 січня 2016 року. Також автор листа нарікає на те, що слово «кіокушинкай» є зареєстрованим знаком для товарів і послуг, яким володіє УФКК. Словом, з листа випливає, що ГО «Полтавська федерація шинкіокушикай та кіокушинкай карате (WKO)» не має права називатися собою. УФКК навіть начебто готувала документи для судового позову з цього приводу.

16-buc-kij-o.v.-list---poltavs-ke-oblupr16-buc-kij-o.v.-list---poltavs-ke-oblupr

 Враховуючи той факт, що це об’єднання організувало у Полтаві турнір на який з’їхалися понад 200 спортсменів, до пана Боклащука виникало багато запитань. Зрештою він погодився на них відповісти.

Дмитро Боклащук називає вищезгаданого листа не інакше як кляузою і пред’являє свої документи: свідоцтво про реєстрацію громадського об’єднання та статут цього об’єднання, де вказано, що воно має право проводити подібні заходи. На обох документах є мокрі печатки. У той же час лист УФКК до спортуправління не є офіційним, оскільки був просто надісланий електронною поштою.

-1.jpg

-2.jpg

-3.jpg

— Змагання, які відбулися 5 березня були внутрішнім турніром. Це не був чемпіонат області чи щось подібне, — пояснює Дмитро. — Я мав повне право проводити цей турнір. Що стосується товарного знаку, то у шинкіокушинкай і кіокушинкай вони різні і про якесь авторське право тут говорити не доводиться. До того ж, якби я назвав турнір приміром «чемпіонатом з кіокушинкай карате», то звісно у УФКК був би привід звернутися до суду, але ж він зветься Відкритий Кубок ГО «„Полтавська федерація шинкіокушикай та кіокушинкай карате (WKO)“, тобто жодного приводу для позову немає. Щодо приналежності WKO, то я належу до Бранчу Віктора Лященка, який є офіційно визнаним представником WKO. Якщо ми говоримо про японські взаємовідносини в карате, то Бранч-чіфи напряму підпорядковуються WKO. Якщо я належу до Бранчу то я теж підпорядковуюся світовій організації»

certificate.jpgСетифікат Дмитра Боклащука виданий WKO (збільшити)

На запитання про те чи вплинуть подібні непорозуміння на простих спортсменів Дмитро Боклащук відповів, що каратисти можуть тренуватися і брати участь у змаганнях, але не можуть здобути спортивні звання «КМС», «МС» і т. д. Також вони не зможуть брати участь у змаганнях де регламентом передбачені лише учасники, що є членами УФКК. Ну і звісно тут виникають проблеми з договорами і фінансовою підтримкою від держави.

— Через цей лист я не зміг підписати договір з обласним спортуправлінням. Я не можу назвати його інакше як кляузою. Тут має місце конфлікт інтересів Бранч-Чіфа Гончаренко і Бранч-Чіфа Лященка. Федерація звісно може не дозволити моїм спортсменам брати участь у чемпіонатах України, які вона організовує, але наразі ми з керівництвом УФКК шукаємо компроміс.

Як нам стало відомо, інша сторона суперечки говорить про те, що полтавська ГО Дмитра Боклащука діє неправильно, адже по суті є приватною структурою, яка не маж жодного відношення до національної федерації, і начебто не може підписувати договори з про співпрацю з органами влади, себто з спортуправлінням Полтавської ОДА. Натомість жодної заборони на проведення змагань у Боклащука не було. УФФК просто закликала полтавця вступити до федерації і діяти згідно до всіх норм, або хоча б забрати з назви своєї організації слово «кіокушинкай».

Вищезгаданий Бренч-чіф Віктор Лященко був головним суддею на турнірі в Полтаві. Він виступив на захист свого полтавського колеги.

— Як Бренч-чіф України, я розвиваю шинкіокушикай та кіокушинкай карате маю всі повноваження для його розвитку. ГО Дмитра Боклащука офіційно зареєстрована і має всі відповідні документи. Чесно кажучи я не розумію, звідки всі ці непорозуміння.

lyaschenko.jpgВіктор Лященко

У підсумку ми бачимо певний колапс, світова ієрархія карате, яка виникла у Японії — батьківщині цього бойового мистецтва зіткнулася з українськими адміністративними формальностями. Наразі обидві сторони говорять про те, що тривають переговори і конфлікт наближається до врегулювання. Хто б не був правим, хотілося б, щоб ситуація вирішилася до того часу, як приміром якийсь маленький полтавець не зможе стати чемпіоном України через те, що його не допустили до змагань через конфлікт чужих інтересів.

Види спорту:

Футбольні турніри: