Топ-5 спортивних скандалів Полтавщини у 2016-му

Згадуємо найгучніші конфлікти, які сталися у полтавському спорті у році що минає

2016-й рік вийшов багатим на спортивні події для Полтавщини. Команди з Полтавщини беруть участь практично у всіх чемпіонатах України з командних видів спорту, у Полтаві «ожив» жіночий волейбол і баскетбол. Також в цьому році відбулися Олімпійські і Паралімпійські Ігри у Ріо-де-Жанейро, де не обійшлося без «полтавських» нагород. Особливо це стосується Парілімпіади.

Та були у 2016-му речі які псували враження від спорту в Україні і на Полтавщині зокрема. Ми зібрали для вас п’ять найгучніших скандалів пов’язаних зі спортом на Полтавщині.

1. Матч ФК «Полтава» — «Черкаський Дніпро»

Першого червня 2016-го ФК «Полтава» вдома приймав «Черкаський Дніпро». Це був останній матч полтавcької команди у сезоні 2015/2016. У «Ворскли» в «Лізі Парі-Матч» вже домашніх матчів у тому чемпіонаті не було і вболівальники могли провести сезон сходивши на першолігову «Полтаву». Провели на славу — з ганьбою на полі і бійкою на трибунах.

ФК «Полтава» програла матч жодного разу не вдаривши по воротах і взагалі без боротьби. При цьому варто зазначити, що підопічним тоді ще Анатолія Безсмертного, у цій грі вже нічого не було потрібно. Натомість черкащани у разі перемоги могли опинитися у Прем’єр-лізі, за умови, що з елітного дивізіону зніметься луцька «Волинь», яка через фінансові проблеми перебувала у підвішеному стані. Матч мав всі ознаки відвертого договірняка. Детальніше про це можна почитати у нашій публікації на цю тему.

Після того матчу про дивні дії футболістів на полі дещо забули, адже на трибунах відбулася інше надзвичайна пригода. Фанати «ЧД» почали кидати на поле фаєри. До них підбіг директор ФК «Полтава» Богдан Вінницький. Невідомо, що він їм сказав, але директора полтавського клубу побили. Після цього він намагався підійти до фан-сектора вже з пістолетом, але на щастя Вінницького стримали колеги.

video.png

Комітет з етики та чесної гри не знайшов у цьому матчі ознак договірного. Але можна сказати, що доля покарала обох його учасників. У луцької «Волині» знайшовся таємничий спонсор і «Черкаський Дніпро» залишився у першій лізі. За ФК «Полтава» ж відповів Богдан Вінницький, якого відгамселили фанати суперника.

2. Полтавська байдарочниця Марія Кічасова не поїхала на Олімпійські Ігри 2016

kichasova2.jpgМарія Кічасова

Напевно лише в Україні може бути так, що спортсменка, яка здобула ліцензію на Олімпійські Ігри, не будучи травмованою, залишилася за бортом Олімпіади. Йдеться звісно ж про Марію Кічасову, яка мала виступати у складі байдарки-четвірки на 1000 метрів. Все йшло до участі полтавки в Олімпіаді. Проте інтриги у вищому керівництві «скоригували» четвірку. Детальніше про це можна почитати тут.

У підсумку четвірка українських байдарочниць посіла на Олімпіаді четверте місце. Скандал набув розголосу і головний його антигерой тренер збірної Олексій Мотов незабаром може залишитися без цієї посади на яку претендує олімпійський чемпіон Юрій Чебан.

3. Полтавський тренер з дзюдо В’ячеслав Пилипенко судиться з Міністерством сім’ї, молоді та спорту

img-2320.jpgВ'ячеслав Пилипенко

Полтавець В’ячеслав Пилипенко був старшим тренером жіночої збірної України з дзюдо. Проте після приходу на пост тоді ще міністра міністра спорту Дмитра Булатова, коли почався новий розподіл посад, В’ячеслав опинився без роботи. Полтавець оскаржував незаконне звільнення у суді, але поки що результату це не принесло.

4. Матч «Іллічівець» — «Гірник-Спорт»

Повертаємося до футболу. І знову наша увага зосереджена на першій лізі чемпіонату України. 

14 листопада у Маріуполі «Гірник-Спорт» з Горішніх Плавнів грав проти місцевого «Іллічівця». Після першого тайму команда з Полтавщини вела в рахунку 1:0, але у другому таймі пропустила тричі. Два м’ячі господарі забили на 82-й і 88-й хвилинах.

video.png

Після матчу спеціалісти і журналісти відслідкувавши рух букмекерських ставок виявили, що цей матч має всі ознаки договірного. Детальніше про це читайте тут.

В результаті головний тренер «Гірника-Спорт» Ігор Жабченко взимку залишив свою посаду, а команду розпустили. Клуб, провівши внутрішнє розслідування дійшов до висновку, що одним з організаторів цього злочину був півзахисник Сергій Гаращенков. Зараз команду очолює вже Сергій Пучков, а Гаращенков перебуває під слідством.

5. Фінансові проблеми «Ворскли»

vorskla2.jpg

На початку сезону 2016/2017 полтавська «Ворскла» здавалася однією з найбільш благополучних команд УПЛ. Якісне підсилення дозволяло вболівальникам очікувати боротьби за медалі. Проте як і всі українські клуби, «Ворсклу» спіткали фінансові проблеми. Клуб має великі заборгованості перед футболістами, що вплинуло на результати команди. Потужний «за прізвищами» колектив ледве потрапив у першу турнірну шістку за підсумками 2016-го.

Зараз, у зимове міжсезоння, лідери команди один за одним покидають її. Вболівальники очікують перезавантаження команди і не зрозуміло чого у ньому більше — плюсів чи мінусів.

Бонус. Аматорські чемпіонаті Полтави та Полтавщини з футболу

В аматорських футбольних змаганнях теж не обійшлося без своїх локальних «зрад». У чемпіонаті Полтавщини під час сезону зі змагань з різних причин знялися три команди вищої ліги — «Фламінго» з Горішніх Плавнів, «Колос» (Дмитрівка) та ФК «Оржиця». При чому, якщо кейбалівці одразу заявили, що змушені припинити участь у чемпіонаті через фінансові проблеми, то керівники команд з Горішніх Плавнів та Оржиці скаржилися на упереджене суддівство і відсутність адекватного діалогу з обласною федерацією.

video.png

У чемпіонаті Полтави дещо підозрілою виявилася кінцівка змагань, а конкретніше матч «Зоря-Ворскла» — «Подол», який закінчився з рахунком 13:1 на користь ветеранів. «Зоря-Ворскла» йшла в ногу з «Левадою» і для того щоб стати чемпіонами, підопічним Юрія Мармача необхідно було мати більшу різницю забитих-пропущених. У матчі з «Подолом» вони цю різницю отримали. При цьому непоступливий «Подол» ковтнув 13 м’ячів, а до дій зазвичай надійного кіпера Костянтина Цисоського з’явилася купа питань. Зрештою все ви можете побачити на відео вище.

Види спорту:

Футбольні турніри: