Неправомірні рішення та подвійні стандарти: «Полтаві» зарахували технічну поразку від «Шахтаря»

Спробували розібратися в ситуації навколо скандального кубкового матчу

Сьогодні у Києві КДК ФФУ офіційно зарахував ФК «Полтава» технічну поразку в матчі 1/4 фіналу Кубка України проти донецького «Шахтаря». Таким чином, донеччани автоматично потрапляють у півфінал турніру, а «Полтава» вилітає «без бою». Навколо цього матчу було багато скандалів, і це рішення мало б їх припинити. Але при аналізі документів виявилося, що воно неправомірне. Більше того, причини технічної поразки, які прозвучали на засіданні, викликають ще більше запитань.

З чого все почалося

За календарем цей матч мав відбутися ще 30-го листопада минулого року. Тоді «раптово» вдарили морози і газон стадіону «Локомотив», на якому «Полтава» грає домашні матчі, просто замерз. Арбітри вирішили, що на льодяному полі грати небезпечно і не випустили команди на матч. Така сама ситуація склалася і в іншій чвертьфінальній парі «Нафтовик-Укрнафта» — «Динамо». Клуби першої ліги не зобов’язані мати підігрів газону на домашньому стадіоні, тож КДК ФФУ вирішив перенести ці ігри на весну, а саме на п’яте квітня.

pole1.jpgГазон стадіону «Локомотив» Фото:«Команда №1»

polt-1.jpgТой же газон за день до матчу. Фото:«Команда №1»

Другого квітня вже цього року всеукраїнський футбольний ресурс «Команда № 1» опублікував фотографії газону на стадіоні «Локомотив». На знімках видно, що на деяких ділянках поля взагалі немає зелені. Пізніше з цього приводу публічно висловилися президент «Шахтаря» Сергій Палкін та президент УПЛ Володимир Генінсон. Для прикладу приведемо кілька цитат з сайту UA-football.

Сергій Палкін: «Всі розуміють, що проводити матч на тому полі неможливо, крім самого ФК «Полтава», який наполягає, щоб матч відбувся саме на цьому стадіоні. Але є ж якісь правила, вимоги і зобов’язання, які потрібно виконувати. Якщо ви дійшли до такого рівня, то надайте нормальний газон»

«Повинно бути соромно проводити матчі на таких полях — і клубам, і футбольним органам, які дозволяють це робити. Ми нікого не рятуємо, а топимо наш турнір. Якщо будемо грати на таких полях, то це неповага до самого турніру і вболівальників, тому що матч будуть показувати по телевізору. Стан поля просто жахливий».

Володимир Генінсон: «Поле жахливе. Прем’єр-ліга написала лист в ФК „Полтава“, ми просили перенести поєдинок на стадіон „Ворскла“ імені Олексія Бутовського, але вони відмовилися».

«Якщо делегат матчу і головний арбітр вирішать, що на такому полі не можна буде проводити чвертьфінал Кубка України — тоді вже КДК буде вирішувати, форс-мажорна це ситуація чи ні».

Володимир Братіславович абсолютно правий — вирішувати долю чвертьфіналу мав саме головний арбітр, в даному випадку — Катерина Монзуль. «Полтаву» дійсно зобов’язали перенести матч на стадіон «Ворскла» ім. О. Бутовського. Клуб навідріз відмовився, і матч просто скасували. Але якщо вірити документам — зробили це органи, які юридично не мали такого права. Ось тут і починається найцікавіше.

Неправомірні дії Комітету зі стадіонів та безпеки проведення матчів ФФУ

4 квітня офіційний сайт ФК «Полтава» повідомив, що на електронну пошту клубу надійшов Протокол спільного засідання Комітету ФФУ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань і Дирекції УПЛ. У документі йдеться про те, що учасники засідання заборонили проводити матч «Полтава» — «Шахтар» на стадіоні «Локомотив» і зобов’язують команду Юрія Ярошенка прийняти гірників на стадіоні «Ворскла» ім. Олексія Бутовського. Основою для такого рішення стали підсумки інспекції «Локомотива», яку проводив директор матчу Олександр Дігтяр.

protokol-1.jpg
protokol-2-0.jpg

У документі ви можете побачити прізвища учасників цього засідання, серед яких немає ЖОДНОЇ особи, яка б мала право приймати подібні рішення. Давайте зазирнемо у регламентні та нормативні документи і розберемо найбільш суперечливі моменти.

А) Інспектування поля здійснював ЛИШЕ Олександр Дігтяр

У протоколі, який «заборонив» командам грати на «Локомотиві» вказано, що це рішення грунтується на підсумках інспекції від директора матчу Олександра Дігтяря, фотографіях і відео газону. Буква закону говорить, що це неправильно.

Положення «Про директора матчу Федерації футболу України»

Стаття 6. Обов’язки директорів матчів ФФУ

п. 6.11. Напередодні дня проведення матчу чемпіонату, Кубка та Суперкубка України провести інспекцію стадіону, стану футбольного поля та його обладнання, місця для розміщення телекамер офіційного мовника, роздягалень команд і арбітрів, кімнат директора, спостерігача арбітражу, допінг-контролю та пунктів першої медичної допомоги.

п. 6.12. В разі виявлення невідповідності регламентним вимогам або суттєвих недоліків у інфраструктурі спортивної споруди в письмовій формі повідомити дирекцію стадіону та вимагати від неї їх усунення.

Стаття 5. Права директорів матчів ФФУ

п. 5.4. Отримувати від клуба-господаря (оператора спортивної споруди) документи, що засвідчують готовність стадіону до проведення матчу, а у разі їх повної або часткової відсутності вимагати негайного надання відповідних письмових пояснень та усунення зауважень.

п. 5.6. У випадку серйозних порушень Регламенту, інцидентів та/або порушень громадського порядку (при взаємодії з офіцером безпеки) рекомендує арбітру прийняти рішення про призупинення, припинення або відміну матчу.

Як бачимо з наведених вище пунктів, директор матчу може лише рекомендувати АРБІТРУ відмінити гру. А власне скасувати її може ЛИШЕ головний арбітр. Це чудово розумів і сам Олександр Дігтяр, який апелював до регламенту «Прем’єр-ліги», адже саме ця організація проводить матчі 1/4 Кубка України.

Регламент «Прем’єр-Ліги»

Стаття 10. Місця проведення змагань

п. 4. У разі необхідності проведення перевірки якості футбольних полів за рішенням Дирекції може бути створена відповідна комісія.

Пізніше, в день матчу, коли гру офіційно відміняли, Олександр Дігтяр розповів, що просив Дирекцію створити вищезгадану комісію, але це наполегливе прохання проігнорували, ну або воно було не надто наполегливе.

video.png

Б) Матч заборонили грати на «Локомотиві» через «високий статус змагань»

У вищезгаданому Протоколі матч «Полтава» — «Шахтар» не дозволили провести на «Локомотиві», «... враховуючи високий статус змагань, задля створення належних умов для учасників....»

25 березня, за два тижні до скандалу, «Полтава» в рамках 22-го туру першої ліги ЧУ програла маріупольському «Іллічівцю». Дев’ятого квітня, на четвертий день після дати кубкового матчу, полтавці зіграли внічию з охтирським «Нафтовиком». Обидва ці матчі відбулися на стадіоні «Локомотив» і транслювалися наживо. Чомусь не виникало жодних питань ні до газону, ні до «високого статусу» змагань. Чому учасники засідання вирішили, що статус ¼ Кубка України вищий, аніж першої ліги — незрозуміло. Офіційної ієрархії турнірів не існує. До слова, Кубок України навіть не має свого регламенту і в документах фігурує лише у додатках до регламентів «Прем’єр-ліги» та ПФЛ. Більше того, якщо зазирнути на стадіони, де проводяться матчі ЕЛІТНОГО ДИВІЗІОНУ (привіт пану Генінсону), де розмови про «високий статус змагань» виглядали б доречними, там є газони більш жахливі, аніж на «Локомотиві». Наприклад, стадіон «Чорноморець» в Одесі, де трави навіть не видно, чи домашній стадіон «Зірки» у Кропивницькому, де поле до всього ще й нерівне. На кропивницький газон звертали увагу навіть журналісти каналу «Футбол».

vlcsnap-2017-04-13-18h37m53s042.png
vlcsnap-2017-04-13-18h38m02s467.png
vlcsnap-2017-04-13-18h38m19s410.pngСкриншоти з Кропивницького ("Зірка" - "Ворскла")

vlcsnap-2017-04-13-18h43m31s997.png
vlcsnap-2017-04-13-18h44m03s915.png
vlcsnap-2017-04-13-18h44m23s175.png
vlcsnap-2017-04-13-18h44m26s017-0.pngСкриншоти з Одеси ("Чорноморець" - "Олімпік")

Щодо стадіону «Локомотив», то він входить до реєстру стадіонів, на яких дозволено проводити матчі всеукраїнських змагань.

reyestr.jpgДодаток до Регламенту ПФЛ

Таким чином, можемо зробити висновок, що Комітет з питань стадіонів та безпеки проведення матчів ФФУ в даному випадку перевищив свої повноваження. Остаточно переконатися в цьому можна, прочитавши офіційне Положення про цей Комітет, де перераховані його повноваження.

Футбольний клуб «Полтава» дискредитував сам себе

Після того, як п’ятого квітня матч «Полтава» — «Шахтар» офіційно скасували, почесний президент клубу Леонід Соболєв за звичкою гучно заявив про те, що ліквідує клуб. Подібні заяви від пана Соболєва звучать настільки часто, що до них важко ставитися серйозно. Тим самим почесний президент своїми емоційними заявами наніс ще більшого удару по іміджеві клубу. Пізніше, Леонід Давидович за звичкою «передумав» і клуб подав до ФФУ протест проти скандального рішення. Крім того, клуб вимагає, щоб федерація провела внутрішнє розслідування стосовно Комітету з питань стадіонів, який вийшов за рамки своїх повноважень. Сьогодні на засіданні КДК ФФУ «Полтаві» зарахували технічну поразку і «Шахтар» автоматично став півфіналістом Кубка України. При цьому, за словами директора клубу Богдана Вінницького, причиною такого рішення вказали не газон, а проблеми з безпекою стадіону. Чи подаватиме клуб апеляцію, поки невідомо.

Види спорту:

Футбольні турніри: