Чемпіонат області з футболу: Камо грядеши?

Доброго ранку, шановні читачі!

Тиждень що минув приніс кілька важливих новин і кілька серйозних приводів для роздумів. Приміром за чотири тури до кінця чемпіонату донецький «Шахтар» оформив десяте в історії чемпіонство. Те що гірники стали чемпіонами України цілком логічний підсумок сезону, в якому «Шахтар» дійсно був сильнішим за інших. Тут же аналітик каналу «Футбол 1» Сергій Морозов гучно заявив, що «Шахтар» — єдиний професійний футбольний клуб. Цим самим Сергій Юрійович забив ще один цвях у домовину, в якій лежить репутація ахметівського каналу. А скажи Морозов просто «найбільш професійний» і не було б до аналітика жодних питань. Але ж зробити комплімент донеччанам важливіше, ніж щось аналізувати, чи хоча б просто підбирати слова в ефірі. Ну але то таке. В будь-якому разі вітаємо донецьку команду і Паулу Фонсеку з чемпіонством.

Поки ваш покірний слуга насолоджувався відпусткою в Одесі, у Полтаві стартували два аматорських футбольних турніру — Чемпіонат області і Кубок Полтави. Початок цих змагань я вимушено пропустив, але цього тижня обов’язково виправлюсь. На вас чекають ексклюзивні репортажі з матчів Кубка Полтави, з відео та коментарями. Стосовно цього турніру питань поки що немає, на відміну від обласної першості.

У вищій лізі обласної першості минулого року грали дванадцять команд. Цього року залишилося лише сім. При цьому ті що залишились продовжують скаржитися на суддівство, корупцію і світову змову. Проблема арбітражу неодноразово ставала приводом для скандалів, варто згадати хоча б Суперкубок Полтавщини 2016, де на арбітра Сергія Новіка нападали футболісти обох команд і ніхто не отримав за це навіть гірчичника. Проте ця проблема насправді легко вирішується. Проте хочуть цього не всі.

Регламент змагань рекомендує командам проводити відеозйомку домашніх матчів. Навіть одна камера при відносно невеликих затратах здатна зняти матч так, щоб тренери команд могли проаналізувати дії своїх підопічних, а також переглянути суперечливі моменти. На основі відео можна подавати протести проти суддівських рішень, якщо представник команди вважає, що його команду «задушили». Це не поверне втрачених очок, але може допомогти покарати нечесної або некваліфікованого арбітра. Словом — відеозйомка всім полегшить життя.

Перед другим туром я звернувся до всіх учасників ЧО з проханням ділитися відеозаписами своїх матчів. Це дозволить публікувати голи, а також виносити в публічну площину ті самі суперечливі моменти. Дві далеко не найбідніші команди першості, які претендують на трофей, сказали, що вони зйомку не проводять. Ще одна команда не дала чіткої відповіді, мовляв, якщо вийде будемо знімати, якщо ні — то ні. Ще дві команди охоче погодилися ділитися відео. А от одна з команд здивувала, відказавши, що відео в них є, але вони його не нададуть. Причин при цьому не пояснили.

Після одного з матчів президент цієї команди зателефонував мені і попросив опублікувати коментар колективу команди. Щоправда коментаря як такого не було. Президент просто сказав: «Напишіть, що у нас тут крик душі. У вищій лізі було дванадцять команд, а стало сім. Їх кількість буде зменшуватися у геометричній прогресії». На запитання, що сталося чоловік відповів, що у нашому футболі відкритий розгул корупції. «Грати в такому чемпіонаті стає нецікаво» — сказав він. Я попросив поважного президента все-ж таки зібратися з думками, і дати якийсь конкретний коментар, а не «напиши, що у нас крик душі». Все ж таки, «Полтавщина Спорт» це не паркан на якому можна просто прийти і написати «Кудацький — негідник», або «Судді — продажні». Якщо Кудацький дійсно негідник, то було б непогано підтвердити це конкретним фактом. Якщо арбітр «вбив» команду, то може варто зафіксувати і оприлюднити його помилки? Тут же я вдруге попросив відео з останньої гри, щоб зробити огляд і якщо є суперечливі моменти, виставити їх на публічний суд. Мені тут же відмовили. «Ти мабуть заодно з федерацією». Завіса. Варто зазначити, що і перше прохання про відео команда сприйняла насторожено.

Зрозуміти це можна приблизно так: «Ми не хочемо щоб нашу гру і наші голи бачили більше людей, ніж ходять на ігри. Ми не хочемо закохувати в себе вболівальників по всій області. Ми вважаємо, що у нашому чемпіонаті править корупція, але ми не хочемо з нею боротися. Ми не хочемо озброїтися відеодоказами суддівської нечесності і подати протест, а якщо його розглядатимуть з порушеннями — розповісти про це журналістам. Ми хочемо знайти паркан, на якому напишемо наш „крик душі“ з дивними натяками і розраховуватемо на те, що це прочитають у керівних органах і одразу схаменуться, приберуть всіх арбітрів які нам не подобаються, і взагалі у нас все стане краще». Ну що тут сказати, здається, когось вкусив Леонід Соболєв. Камо градеши з таким підходом до проблеми, камо грядеши?

Відволічемося від сумного. Цього тижня полтавцям буде за кого вболівати на міжнародній арені. Дев’ятого травня, поки у нас святкуватимуть День Перемоги, у Малазі на Чемпіонаті Європи з пауерліфтингу виступатиме полтавська юніорка Дарія Бражник. Дівчина вже завоювала європейське «срібло» у класичному пауерліфтингу і встановила чотири національні рекорди. Після цього Дарія дала цікаве інтерв’ю «Полтавщині Спорт». Вболіваємо за нашу спортсменку і чекаємо з новими нагородами. «ПС» першим сповістить вас про її виступ на чемпіонаті.

glofo2ldkz0.jpgДарія Бражник

13 травня у Луцьку відбудеться міжнародна матчева зустріч з легкої атлетики серед юніорів Україна-Румунія-Кіпр-Ізраїль-Білорусь. У складі збірної України у потрійному стрибку змагатиметься дівчина з Лубен Валентина Василенко. Тримаємо за неї кулаки. «Полтавщина Спорт» сповістить вас про результати зустрічі.

4pwv3e-6xqk.jpgВалентина Василенко

Крім того на нас чекають чергові футбольні баталії від «Ворскли», ФК «Полтава», «Гірника-Спорт» та кременчуцького «Кременя». Любіть спорт і вболівайте за наших!

Види спорту:

Футбольні турніри: