BCAA небезпечні і шкідливі. Чи так це?

Багато новачків, не знаючи принципу роботи і функціонування організму людини, вважає, що BCAA небезпечні, і їх прийом може завдати непоправної шкоди організму. Але це можливо лише при вживанні неякісного продукту. Самі ж BCAA знаходяться і в звичайних продуктах харчування (молоко, м'ясо), але в недостатніх для спортсмена кількостях. Саме тому і була створена ця добавка.

Багато новачків, не знаючи принципу роботи і функціонування організму людини, вважає, що BCAA небезпечні, і їх прийом може завдати непоправної шкоди організму. Але це можливо лише при вживанні неякісного продукту. Самі ж BCAA знаходяться і в звичайних продуктах харчування (молоко, м’ясо), але в недостатніх для спортсмена кількостях. Саме тому і була створена ця добавка.

ВСАА — унікальний комплекс, що поєднує такі амінокислоти як Валін, Лейцин та Ізолейцин, який допомагає зміцнити м’язи і запобігти катаболізму. Дані АК (амінокислоти) є важливими компонентами білка. Особливістю BCAA є те, що вони не синтезуються організмом. Ці амінокислоти працюють тільки разом.

М’язи складаються на 20% з амінокислот, тож за відсутності останніх вони відчувають «голод», а так як при важких фізичних навантаженнях частина цих АК руйнується, то просто необхідно забезпечувати їх достатнє надходження ззовні. Так організму не потрібно витрачати енергію для перетравлення, оскільки вони є вже розщепленими частинками білка.

Функції:

  1. енергетична складова;
  2. будівельна;
  3. антикатаболічна: BCAA оберігають м’язи від розпаду, що особливо важливо при безвуглеводній дієті;
  4. імунна.

Схема прийому:

Оптимальною дозою, яка підійде практично всім, є 4-10 грамів. Кількість прийомів на добу коливається від одного до трьох. Так як BCAA не є ліками, то робити будь-які перерви в їх прийомі не потрібно. АК помітно швидше всмоктуються в кров при високому рівні інсуліну, тому їх краще приймати з їжею за 40 хвилин до тренування і відразу після. У дні, коли тренувань немає, прийом BCAA не обов’язковий, але і не заборонений, тому 1 порцію АК п’ють зранку відразу після їжі.

Форми випуску:

Існує думка, що від того в якій формі випущений BCAA, залежить швидкість їх засвоєння. Але це величезна помилка, так як добавка в будь-якій формі розчиняється в шлунку через 7-9 секунд. Вся різниця лише в зручності прийому.

  1. Капсули є найбільш популярною формою, так як їх зручно вживати, вони не мають смаку, але коштують на порядок дорожче, ніж добавка у порошкоподібній розфасовці.
  2. Таблетки засвоюються повільніше, ніж капсули, проте дешевші.
  3. Порошок є найбільш економічною формою, але його головним мінусом є своєрідний гіркуватий смак.
  4. Рідина, що випускається у вигляді концентрату. Має приємний смак, швидко всмоктується, але і досить дорого коштує.

Продукти харчування, в яких міститися ВСАА: філе курячої грудки (6 г ВСАА на 150 г), пісна яловичина, тунець, лосось, курячі та перепелині яйця, арахіс, індичка (5 г ВСАА на 150 г), тілапія.

Амінокислоти BCAA — це натуральна добавка, однак при перевищенні дозування в кілька разів можлива алергія, діарея, озноб. Не можна приймати ВСАА натщесерце, так як можлива поява печії. Також не можна поєднувати BCAA з алкоголем, так як він сприяє блокуванню діяльності гормону росту.

BCAA поєднуються абсолютно з будь-яким спортивним харчуванням, особливо гарні комбінації з протеїном, креатином або гейнером.

Види спорту:

Футбольні турніри: