Віце-президент Федерації хокею України: «Перенос туру жіночого ЧУ в Кременчуці — моє особисте рішення»

Юлія Артем'єва

Голова Жіночого комітету ФХУ Юлія Артем’єва пояснила чому не відбувся п’ятий тур Чемпіонату України з хокею

9-11 лютого у Кременчуці на льодовій арені СК «Айсберг» мали відбутися матчі п’ятого туру Чемпіонату України з хокею серед жінок. Крім місцевої «Лавини» в турі мали зіграти харківські «Пантери» київська «Україночка» та «Королеви Дніпра». Втім у переддень змагань тур раптово перенесли. Виявилося, що у «Айсберга» не має відповідних документи які б свідчили про відповідність арени всім технічним нормам. Простіше кажучи, після реконструкції арена просто не була документально здана в експлуатацію. Втім, це не заважало ХК «Кременчук» грати на «Айсберзі» матчі УХЛ. Перенос туру викликав масу запитань, адже як виявилося пізніше — потрібних Актів не має жодна арена в Україні, проте до цього моменту вже було зіграно чотири тури жіночого ЧУ в інших містах, і це нікого не знітило. Що не так кременчуцьким льодом і чому саме тепер і саме на нього звернули увагу у ФХУ ми запитали у голови Жіночого комітету федерації, та її віце-президента Юлії Артем’євої?

— Юліє, перш за все, поясніть, як уповноважена особа, чому не відбулися матчі п’ятого туру?

— По факту, арена «Айсберг», не має відповідного Акту, який би засвідчував що вона придатна для проведення цих матчів. Тур довелося перенести, керуючись Регламентом змагань. Команда-господар себто «Лавина» не змогла виконати вимоги ст. 39, а саме підготувати споруду.

— Наскільки мені відомо, жоден майданчик, де грають домашні матчі жіночі команди не має подібних Актів. Проте до цього відбулося чотири тури в інших містах. Чому так?

— Ви абсолютно праві. Відповідально Вам заявляю, що я як керівник не проконтролювала це питання. Ми вже другий рік проводимо чемпіонат, і в мене навіть думок не було про ці акти. Федерація не є контролюючим органом для цієї постанови. Раніше цим займалося Міністерство сім’ї, молоді та спорту. Проте, внаслідок реформ, Федерація стала розпорядником бюджетних коштів, а питання контролю за виконанням Актів і постанов залишилося відкритим. Ми неодноразово його піднімали. Власник кожної льодової арени бере на себе відповідальність за все, що там відбувається і має контролювати її відповідність всім нормам. Втім моя провина в тому, що я навіть уявлення не мала про те, що арени не мають цих актів. Зараз ми намагаємося допомогти аренам отримати ці документи.

— Тобто найближчим часом всі арени стануть «легальними»?

— Ви знаєте, ми ж насправді могли провести тур. За регламентом, відповідальність за ігри туру несе команда-господар. Але я як керівник сказала «ні». Я не захотіла ризикувати своїми хокеїстками. Хто знає, що може відбутися? Я відмовилася проводити цей тур, це було моє особисте рішення. Але ми проведемо цей тур. Думаю, що 23-25 лютого перенесені матчі матчі будуть зіграні.

— Яка вірогідність того, що п’ятий тур відбудеться у Кременчуці? Адже є команди, які чітко планували бюджет на поїздку до Кременчука, і при перенесенні ігор, скажімо, в Київ, вони просто «не потягнуть» його фінансово.

— Не можу дати вам жодних гарантій. Я зацікавлена, щоб матчі відбулися саме там, де планувалося. Але якщо «Айсберг» не отримає необхідний акт, я не буду проводити тут матчі.

— Тобто, якщо я правильно розумію, все залежить «Лавини» і власників «Айсберга»?

— Абсолютно правильно. Ми домовилися з «Лавиною», що до 19 лютого вони мають надати нам потрібний акт. Якщо цього не станеться — матчі п’ятого туру відбудуться в іншому місці. В якому — визначимо пізніше.

— Чому повідомлення про перенос туру з’явилося лише ввечері у переддень змагань, а хокеїстки взагалі дізналися в день коли мали грати?

— Ми з керівниками клубів до останнього працювали над тим, щоб вирішити питання і отримати акти. Звісно ж, всі були вчасно оповіщені. А щодо хокеїсток — то це питання до керівників їхніх команд. Я хотіла б додати, що проблема не в Федерації, вона лежить вище. У нашій державі зараз пишуться багато законів, підзаконних актів, постанов і т. д. Але не має чіткого розуміння як їх виконувати. Наша вина тільки в тому, що ми не проконтролювали наявність актів. Зрештою, на льодових майданчиках тренуються ж не лише хокеїсти, а й фігуристи, шорт-трекери і т. п. Просто так сталося, що проблему першим виявив саме хокей, і саме у Кременчуці.

Види спорту:

Футбольні турніри: