Євгенія Шаповал: «На моїй пам’яті дівчинку відправили до Туреччини, щоб не займалася футзалом»

Євгенія Шаповал

Універсальна футзалістка полтавської команди «ПЗМС» дала ексклюзивне інтерв’ю «Полтавщині Спорт»

Полтавська жіноча футзальна команда «ПЗМС» (раніше «Ніка») вже багато років є відрадою для місцевих любителів футболу. В той час, як на великому полі «Ворскла» регулярно розчаровує вболівальників, футзалістки все-таки більше радують. «Ніка» — десятикратний чемпіон України, і зараз її команда - правонаступниця «ПЗМС» теж бореться за чемпіонство і не ставить перед собою інших завдань. Наша сьогоднішня героїня — Євгенія Шаповал, одна з лідерів команди та, за сумісництвом, вчитель і викладач. Віднедавна Євгенія відповідає за розвиток жіночого футболу в Полтаві, тож запитань до неї було багато і різних.

Все почалося з латиноамериканських танців

— Євгеніє, наскільки мені відомо, Ви почали займатися спортом не з футболу, а з традиційних для дівчат танців. Що це були за танці, і як відбувався перехід до футболу — за стереотипами, виключно чоловічого виду спорту?

— Танці почалися років з п’яти. Це була латиноамериканська програма спортивно-бальних танців. Але так склалося, що мій партнер покинув цю справу, адже заняття дорого коштували. Тоді мені захотілося чогось нового. Так склалося, що саме в той час, у школу № 26, де я навчалася прийшла працювати Оксана Михайлівна Ткачук (зараз Волошко). Вона набирала дівчат у секцію міні-футболу і ми з подружкою пішли до неї.

— В одному з інтерв’ю Ви говорили, що очі на жіночий футбол вам відкрив Сергій Ягодкін.

— Ну моїм першим тренером була Олександра Анатоліївна Лясковська. Оксана Ткачук привела нас у команду, якою опікувалася саме Олександра Анатоліївна. Ягодкіни ж тренували старших дівчат. Рік потренувавшись з Лясковською, ми перейшли до Ягодкіних. Якраз тоді був момент, що я хотіла кинути футзал, але мої батьки, разом з тренерами не дали цього зробити. Я їм досі за це вдячна.

— Тобто батьки поставилися до Вашого захоплення з розумінням?

— Мама спочатку була проти. Я займалася багатьма видами спорту, крім футзалу і танців були ще карате і дзюдо. Батьки не заважали мені самій обирати, що мені подобається більше. Головне, щоб я була чимось зайнята, а не пропадала на вулиці, а який вид спорту — не важливо.

— Чому хотіли кинути футзал?

— Моя подруга зі школи покинула, і мені стало нудно. З району 26-ї школи було далеко ходити в ПНТУ на тренування. Я тиждень не ходила на тренування, а батькам говорила, що тренер захворів. Моя мама зателефонувала Ользі Сергіївні Ягодкіній і запитала, чому власне так довго немає тренувань. Коли мама про все довідалася, то попросила дати мені повне навантаження, щоб я більше не прогулювала. І от після того мене футзал і захопив, і це триває досі.

p0hzgi7uezu.jpgУ складі збірної України

— Тобто Вас змусили полюбити спорт?

— Можна сказати і так. Мама з Ольгою Сергіївною змусили мене працювати, і я зрозуміла, що це має стати невід’ємною частиною мого життя.

— Можете коротко відповісти, навіщо Вам це?

— Для мене це самовдосконалення. Ти ставиш собі якусь проміжну мету, рухаєшся до неї і розвиваєшся. До того ж, коли я починала, жіночий футзал не був популярним у Полтаві. Хотілося переконати чоловічу половину, що жінки можуть грати не гірше.

— Одного дня настав момент, коли Вам довелося обирати між великим футболом і футзалом.

— Так. Я ж грала у жіночій молодіжній збірній з футболу, і у кількох командах України. Грала і у футзал у Волгограді та Нижньому Новгороді. Але тут, у рідному місті, була команда з футзалу, яка ставила перед собою найвищі завдання. Хотілося грати і розвивати спорт саме у Полтаві. Тому остаточно віддала перевагу футзалу.

— Назвіть головний позитивний фактор, який є у футзалі, але його немає у великому футболі.

— Тому що тут під час матчу можна замінитися і відпочити (сміється). На майданчику ти приносиш більше користі, коли можеш викластися, перепочити на лавці, а потім вийти і викластися знову.

— Коли на сцені або на ТБ бачите, як хтось, приміром, танцює самбу, чи не виникає бажання потанцювати самій?

— Бажання не виникає, але тим, хто обирає танці як вид спорту, можу побажати ніколи його не покидати. До речі, спортивно-бальними танцями займається моя хрещена донька, і я завжди за неї переживаю і намагаюся бувати на виступах.

— Якщо Ваші студенти якимось дивом затягнуть Вас на латиноамериканську вечірку, зможете дати молоді майстер-клас?

— Не знаю як щодо майстер-класу, але якісь рухи та елементи танцю пригадати зможу.

«На майданчику не сваримось»

— Ви забивали на Чемпіонаті Світу-2012 у ворота збірної Малайзії. Напевно це Ваш улюблений гол за всю кар’єру?

— Ви знаєте, ні. Забивати за збірну, це звісно круто, але кращим я вважаю не цей гол. А от коли ми у 2007-му перемогли «Біличанку» і стали десятикратними чемпіонами, тоді я й забила кращі голи в кар’єрі. Це були два реалізовані 10-метрові удари, і вони принесли команді перемогу. Ці голи я запам’ятаю на все життя.

— У 2013-му році в одному з інтерв’ю Ви сказали: «Знаєте, дуже хотілося б, аби в нашій країні міні-футболу приділяли стільки уваги, як за кордоном. На жаль, у нас жіночий футбол — швидше, аматорський». Минуло п’ять років. Щось змінилося?

— Ні.

dwqptkcd8ne.jpgУ боротьбі з Юлією Тітовою (фото: Олег Дубина)

— Невже немає жодних зрушень?

— Зрушення є завжди, але вони відбуваються лише завдяки небайдужим людям, які вкладаються у футзал. Ви самі бачите, що у чемпіонаті мало команд, які могли б створити гідну конкуренцію. Є багато дитячих команд, які не тягнуть на рівень чемпіонату України. Ми теж, коли починали, пропускали по 10 м’ячів, але ж потрібно займатися самоаналізом, не здаватися. Зараз багато молодих команд, які просто не прогресують до певного рівня.

— А чому, на Вашу думку, так відбуваються? Це ж проблема не лише жіночого футзалу. У багатьох видах спорту діти займаються, прогресують, здобувають нагороди. А потім дорослішають і або залишають спорт, або, якщо говорити про футбол, ідуть в аматори.

— Мене виховували як людину з характером. Якщо якась вправа не виходила, я могла повторювати її до того часу, поки все не вийде так як треба. Зараз у молоді такого не має. Плюс змінилося ставлення батьків. Вони бережуть дітей і часто навіть просто забороняють їм займатися спортом. На моїй пам’яті був випадок, коли дівчинка поїхала з друзями на річку, а батьки в цей час викинули її форму і взуття. Саму ж дівчинку відправили до сестри в Туреччину, щоб вона не займалася спортом.

— Чому так змінилося відношення батьків?

— Можливо, це пов’язано із засиллям гаджетів. Раніше альтернативою спорту була вулиця, де на дитину чекала небезпека — алкоголь, цигарки і т. д. Зараз же, коли дитина сидить біля комп’ютера, небезпечним здається вже спорт, адже там падають, б’ють по ногах і отримують травми.

— Євгеніє, про жіночий колектив існує багато жартів, мемів та уявлень. Тільки ледащий не порівнював його з клубком змій. Ви з партнерками по команді дуже часто бачитеся і багато часу проводите разом в обмеженому просторі. Як вдається уникати конфліктів?

— Згадуючи добрим словом Ольгу Сергіївну Ягодкіну, вона навчила нас, що коли ми в роздягальні, або на майданчику, ми — один організм. Під час кожна з нас підстрахує іншу.

— Так і миритесь?

— Можна сказати й так. Але ви знаєте, ми й не сваримось. Кожна з нас індивідуальність, але ми можемо одна до одної пристосуватися. Завдяки тренерам, ми вміємо знаходити спільну мову.

— Після домашньої поразки від «Тесли» Ваш головний тренер Микола Кудацький якраз зазначив, що на майданчику не було команди, а були індивідуальності. Що сталося?

— Магнітні бурі (сміється). А якщо серйозно, з самого початку нас спіткала невдача, і кожна з нас почала брати на себе порятунок ситуації. Ми забули що ми — команда.

— Мабуть з вами провели гарну тренерську роботу, адже більше подібного не траплялося.

— Так, звісно і Олександр Микола Кудацький (президент) і Микола Миколайович (тренер) переконливо пояснили нам, де ми припустилися помилок. Зрештою, не помиляється тільки той, хто сидить на лаві для запасних і нічого не робить.

«Скорочувати навчальні години фізкультури — неправильно»

— Крім того, що Ви спортсменка, Ви ще й педагог. При цьому навчаєте як дітей, так і студентів.

— Так, і знайома з так званою «новою українською школою», яка нині формується.

— Назвіть три фундаментальні речі, якими на вашу думку «нова» школа має відрізнятися від «старої».

— Перше — адаптація викладачів до технічного прогресу. Вчителі мають навчитися використовувати гаджети та інтерактивне обладнання так, щоб воно допомагало навчальному процесу. Друге — вчитель має говорити однією мовою з учнем. Це не означає, що у школі має бути панібратство, дистанція має бути, але все ж, з дітьми треба спілкуватися, а не просто викладати матеріал. По-третє — заохотити дітей до навчання. У фізкультурі це особливо важливо. Вчитель має доступно пояснити дитині навіщо їй це потрібно, і як це знадобиться у житті.

— А як щодо студентів? Коли я навчався в університеті, багато хто «фіз-ру» просто ігнорував. Ваші пари користуються популярністю?

— Навіть коли я викладала фізкультуру для студентів неспортивних факультетів, до мене на пари приходили майже всі. Можливо, я їх зацікавлювала вправами. До того ж, якщо йдеться про хлопців, то у нас на парах завжди був футбол, а якщо з ними ще й грає викладач, це завжди весело. Я не можу сказати, що студенти ігнорують фізкультуру. Але зараз години на цей предмет скоротили. Фізична культура є лише на першому курсі і першому семестрі. Я вважаю, що це неправильно. При чому в інших полтавських вишах годин не скорочували, тільки у ПНПУ ім. В. Г. Короленка.

— Віднедавна, Ви не лише спортсменка і викладач, а й функціонер. Тепер Ви відповідаєте за жіночий футбол у Полтаві. Назвіть три головні його проблеми.

— Я б не сказала, що жіночий футбол у Полтавщині вкрай проблемний. Головна проблема — це фінансування. Мало хто готовий вкладатися у спорт на перспективу. Спонсорам потрібні готові команди, які тут же дадуть результат.

— Ви згодні з тим, що спорт — це бізнес?

— Не можу цього сказати про жіночий футзал. Він у нас аматорський.

— А чи є передумови для того, щоб він в Україні став бізнесом? Щоб люди ходили на матчі і купували квитки, а клуби були структурами, які самі себе утримують і заробляють на життя?

— Не думаю. Ми вдячні всім вболівальникам які ходять до нас на матчі, впізнають нас на вулиці і т. п. Робити вхід на наші матчі платним, на мою думку, недоречно. Хочеться, щоб вболівальники отримували задоволення безкоштовно. Зараз у нас є людина, яка готова вкладати гроші у клуб. Це Олександр Миколайович Кудацький. Він в змозі безкоштовно запросити повну залу людей.

— Тобто жіночий футзал і надалі буде аматорським?

— Так. Більше того, поки він буде аматорським, буде більше шансів на збільшення команд, а відповідно — і розвитку. Залучити нових інвесторів дуже складно.

Бліц

— Хто краща футзалістка України прямо зараз?

— Юлія Тітова («IMS-НУХТ»)

— Кращий тренер України, якщо не називати Миколу Кудацького? 

— Олег Шостак.

— Хто краща футзалістка на планеті?

— Бразилійка Ванесса Перейра.

— А кращий світовий тренер?

— Іспанець Хосеп Венансіо Лопес.

xd9alv-jjpa.jpgЗ тренером Хосепом Венансіо Лопесом

— Я Вам буду називати ім’я та прізвище людини, а Ви спробуйте охарактеризувати її одним словом.

— Поїхали.

— Олександра Лясковська.

— Добра.

— Микола Кудацький.

— Наполегливий.

— Сергій Ягодкін.

— Вічний.

— Ольга Ягодкіна.

— Теж вічна.

— Олег Шостак.

— Друг.

— Юлія Дударчук.

— Колега.

— Таїсія Бабенко.

— Неслухняна.

— Дякую Вам. Наостанок кілька запитань від Пруста-Познера*

— Давайте спробуємо.

— Яку рису ви найбільше цінуєте в чоловікові?

— Мужність.

— А в жінці?

— Ніжність.

— Назвіть рису, яку ви найбільше не любите в собі.

— Я занадто добра.

— Яку людську ваду характеру ви легко пробачаєте?

— Ну, приміром, якщо кума забуде мені перетелефонувати (сміється).

— Хто ваш улюблений літературний герой?

— Маленький принц.

— А героїня?

— Аліса (та що з країни чудес) і Пеппі Довгапанчоха.

— Якби у вас була можливість поспілкуватися будь-з ким з людей, хто б це був?

— Ольга Сергіївна Ягодкіна.

— Коли ви опинитеся перед Богом, що Ви йому скажете?

— Дякую за прожите життя.

*В кінці XIX століття в англійських салонах були модними анкети під назвою «Альбом для запису думок, почуттів і т. д.». Кілька разів таку анкету заповнював Марсель Пруст і його відповіді виявилися настільки оригінальними, що одна з заповнених ним анкет увійшла в історію як «Опитувальник Марселя Пруста». В інтерв’ю запитання з цього опитувальника постійно використовує метр пострадянської журналістики Володимир Познер.

Види спорту:

Футбольні турніри: