Стосовно «Ворскли», «Полтави», «Кременя» та «Гірника-Спорт» порушили кримінальні провадження через «договірняки»

Карта заплямованих клубів

Всі професійні клуби Полтавщини потрапили до списку заплямованих

Сьогодні в Україні відбулася масштабна «облава» на організаторів договірних матчів. Поліція провела 50 обшуків у 9 областях України. Цим займався Департамент захисту економіки під керівництвом Генеральної Прокуратури України. Після обшуків правоохоронці разом з головою ФФУ прозвітувалися про результати операції. Під час звіту поліція показала відеопрезентацію, де показала клуби, за участю яких було задокументовано факти матчів з фіксованим результатом.

Серед них були і чотири клуби з Полтавщини — полтавська «Ворскла», ФК «Полтава», кременчуцький «Кремінь» та «Гірник-Спорт» з Горішніх Плавнів. Серед списку заплямованих клубів «делегатів» з Полтавщини найбільше серед усіх областей. В інших регіонах України участь у договірних матчах брали не більше трьох ФК.

ФКНаселений пунктРегіон
«Таврія»м. СімферопольАР Крим
«Нива»м. ВінницяВінницька область
«Волинь»м. ЛуцькВолинська область
«Нікополь»м. НікопольДніпропетровська область
«Петриківка»с. ПетриківкаДніпропетровська область
«Олімпік»м. ДонецькДонецька область
«Говерла»м. УжгородЗакарпатська область
«Металург»м. ЗапоріжжяЗапорізька область
«Прикарпаття»м. Івано-ФранківськІвано-Франківська область
«Арсенал»м. КиївКиївська область
«Колос»с. КовалівкаКиївська область
«Оболонь»м. КиївКиївська область
«Зірка»м. КропивницькийКіровоградська область
«Інгулець»смт ПетровеКіровоградська область
«Олександрія»м. ОлександріяКіровоградська область
«Зоря»м. ЛуганськЛуганська область
«Миколаїв»м. МиколаївМиколаївська область
«Суднобудівник»м. МиколаївМиколаївська область
«Балклани»с. ЗаряОдеська область
«Жемчужина»м. ОдесаОдеська область
«Реал Фарма»м. ОвідіопольОдеська область
«Ворскла»м. ПолтаваПолтавська область
«Гірник-Спорт»м. Горішні ПлавніПолтавська область
«Кремінь»м. КременчукПолтавська область
«Полтава»м. ПолтаваПолтавська область
«Нафтовик»м. ОхтиркаСумська область
«Суми»м. СумиСумська область
«Геліос»м. ХарківХарківська облатсь
«Енергія»м. Нова КаховкаХерсонська область
«Кристал»м. ХерсонХерсонська область
«Черкаський Дніпро»м. ЧеркасиЧеркаська область
«Буковина»м. ЧернівціЧернівецька область
«Десна»м. ЧернігівЧернігівська область

Загалом, за даними поліції було викрито 5 злочинних груп. Поліція задокументувала 57 епізодів «договорняків» між 35 футбольними клубами 10 областей. Участь у цьому брали більше, ніж 328 осіб. До складу ОЗГ входили колишні та діючі футболісти, тренери, арбітри, президенти клубів та навколофутбольні комерційні структури.

Документування фактів організації договірних матчів за заздалегідь «фіксованим» результатом правоохоронці проводили більше двох років.

video.png

За словами міністра МВС Арсена Авакова, для отримання «правильного» рахунку в матчі члени груп використовувалися будь-які методи: від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів до залякування та погроз. Суми «винагороди» за потрібний результат — перемогу чи нічию — становили від 30 до 100 тис. грн.

Заздалегідь знаючи результат гри, учасники ОЗГ робили ставки в букмекерських конторах, зареєстрованих в країнах Азії, і отримували прибутки. Розміри ставок сягали 2 — 4 тисяч доларів. Завдяки анонімності, непрозорості і безконтрольності тоталізаторів в цих країнах, своєрідний «футбольний бізнес» приносив організаторам до 5 мільйонів доларів щорічно.

Фігурантам оголосили про підозру за ч.4 ст.368-3 ККУ (підкуп особи, яка надає публічні послуги) та ч.1 ст. 369-3 ККУ (протиправний вплив на результат спортивних змагання).

За першою статтею їм може загрожувати від 3 до 7 років позбавлення волі на строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна; за другою — 3400 грн до 17000 грн штрафу або від 1 до 3 років обмеження волі, або до 3 років позбавлення волі.

Це перший випадок в Україні, коли до відповідальності можуть притягнути не тільки гравці футбольних клубів, а й організатори «договірних» матчів.

Нагадаємо, що програма «Профутбол» знайшла ознаки «договірняка» у матчі 34-го туру між «Кременем» та київським «Арсеналом». Після цього кременчужани вилетіли до другої ліги, а головний тренер команди Сергій Ященко звільнився за власним бажанням. Також нагадаємо, що «Гірник-Спорт» з, який у 2016-му році зіграв «договірняк» з «Маріуполем».

Види спорту:

Футбольні турніри: