Голкіпер-вікінг та 25 років кочування: представляємо суперника «Ворскли» — «Карабах»

На підопічних Василя Сачка чекає протистояння з досвідченими азербайджанцями

Не за горами старт полтавської «Ворскли» у Лізі Європи, а значить настав час ближче придивитися до суперників «зелено-білих» у груповому раунді. Всі наші опоненти перебувають у різних «вагових категоріях». Одна команда — світовий бренд і представлення особливо не потребує, інша — не настільки крута, але з тих, чиє ім’я завжди на слуху. І третя — команда, яку більшість вболівальників знають лише за назвою, за якою власне не стоїть жодного образу. І саме про такого опонента ми сьогодні поговоримо, а саме про агдамський «Карабах».

Вигнані з рідного міста

Відгадайте, що спільного у «Карабаху» з «Шахтарем», «Зорею» та «Олімпіком»? Правильно, азербайджанська команда, так само змушена грати за межами своєї історичної батьківщини через війну.

Футбольний клуб «Карабах» було створено ще у 1951-му році, і він представляє місто Агдам, розташоване у Нагірному Карабасі. Втім, у 1987-му році на території розв’язалася Карабаська війна — озброєне протистояння між вірменами та азербайджанцями. У середині 1993-му році місто Агдам перейшло під контроль невизнаної «Нагірно-Карабаської республіки» і досі контролюється цим формуванням. З середини 1990-х років ФК «Карабах» грає домашні матчі у Баку. Вже 25 років клуб який офіційно представляє Агдам, приймає гостей на чужому стадіоні.

Кочування не завадило команді добиватися високих результатів. «Карабах» — шестикратний чемпіон Азербайджану. При цьому п’ять з шести чемпіонських трофеїв поспіль команда виграла з 2014 по 2018 роки. Так шість разів «Карабах» здобував і Кубок Азербайджану. Це досвідчений єврокубковий боєць. У сезоні 2017/2018 команда Гурбана Гурбанова, пройшовши кваліфікацію, дебютувала у груповому раунді Ліги Чемпіонів, де змагалася з «Челсі», «Ромою» та мадридським «Атлетико». Азербайджанці посіли у групі останнє місце, але примудрилися двічі відібрати очки у «Атлетико» і не пустили мадридців у плей-офф Ліги Чемпіонів. Щоправда, внаслідок цього команда Дієго Сімеоне виграла Лігу Європи. Тож після «Челсі», «Роми» і «Атлетико», «Ворскла», «Спортінг» і «Арсенал» для азербайджанців виглядають зовсім не страшними.

Склад

Переважна більшість футболістів «Карабаху» не відомі широким масам і є зірками лише у межах Азербайджану. Проте і тут є кілька цікавих персонажів, які заслуговують на увагу. Перш за все йдеться про голкіпера Ханнеса Тоура Халлдорссона, якого клуб підписав у липні цього року. Ханнес — основний воротар збірної Ісландії, який захищав ворота вікінгів на Чемпіонаті Світу 2018. За три матчі групового турніру ісландці пропустили п’ять голів.

Ханнес Тоур Халлдорссон

Другим на кого хотілося б звернути увагу — 27-річний хорват Філіп Озобіч. На клубному рівні цей півзахисник виступав у середніх чемпіонатах, зате пройшов шлях від юнацької до національної команди у збірній Хорватії. Знаючи потужну хорватську школу, цей факт заслуговує на увагу.

Праворуч Філіп Озобіч

Головний тренер «Карабаха» — легенда азербайджанського футболу Гурбан Гурбанов. Він кращий бомбардир збірної своєї країни (14 голів за 65 матчів). З 2017-го Гурбанов очолив національну збірну Азербайджану з футболу і з того часу поєднує два тренерські пости.

Гурбан Гурбанов

Ліга Європи як невдача

Якщо для «Ворскли» потрапляння у груповий раунд Ліги Європи це справжнє досягнення, то для «Карабаха» — невдача. Саме так, адже чемпіони Азербайджану прагнули виступати у Лізі Чемпіонів і спіткнулися у кваліфікації на білоруському «БАТЕ». Більше того, програли у напруженій боротьбі.

Сезон для «Карабаху почався спочатку в Єврокубках, а вже потім у чемпіонаті. Спочатку агдамці стартували у Лізі чемпіонів, де встигли пройти словенську «Олімпію» з Любляни (1:0 та 0:0) та албанський «Кукесі» (0:0 та 3:0). А от у третьому кваліфікаційному раунді азербайджанці поступилися «БАТЕ». Вдома команда Гурбанова мінімально програла, а на виїзді зіграла внічию.

«Карабах» — «БАТЕ» 0:1

«Карабах»: Халлдорссон, Мєдвєдєв, Гусейнов, Садигов, Герр’є, Славчев (Озобіч, 80), Гараєв, Деларж (Мадатов, 67), Мічел, Зубір, Емегара.

«БАТЕ» — «Карабах» 1:1

«Карабах»: Халлдорссон, Гараєв, Мєдвєдєв (Деларж, 85), Славчев (Озобіч, 77), Інносент Емегара, Маркос Мічел, Мадатов, Садихов, Зубір, Гусейнов, Герр’є.

Голи: Іваніч (20) — Маркос Мічел (54).

Варто відзначити, що у «БАТЕ» чудово проходили швидкі атаки флангами, зокрема правим. Саме такі атаки полюбляє полтавська «Ворскла». Павлу Ребенку та Сандро Кобахідзе буде над чим попрацювати.

Перш ніж потрапити в групу до «Ворскли», азербайджанці пройшли молдавський «Шериф».

«Шериф» — «Карабах» 1:0

Гол: Капіч (8).

«Карабах» — «Шериф» 3:0

Голи: Медведєв (9), Герр’є (42), Озобіч (55)

У Чемпіонаті Азербайджану «Карабах» зіграв вже три матчі і з сімома очками і грою в запасі посідає третю сходинку в турнірній таблиці.

  • «Сабаіл» — «Карабах» 0:2
  • «Карабах» — «Нефтчі» 1:1
  • «Карабах» — «Сумгаіт» 1:0

Нагадаємо, що «Ворскла» зіграє з «Карабахом» 25 жовтня та 8 листопада. Стартують же полтавці 20 вересня у Лондоні. Розклад всіх матчів «Ворскли» у груповому раунді Ліги Європи дивіться тут.

Види спорту:

Футбольні турніри: