Скандальний матч «Подол» — «Зоря-Ворскла»: подолянам поразка і штраф, арбітрам — «розжалування»

Зліва направо: Юрій Левченко (член КДК), Станіслав Майзус, Ігор Степаненко, Сергій Ходирєв, Максим Вершинін

Підсумки засідання КДК стосовно скандального матчу Чемпіонату Полтави

23 липня відбулося засідання КДК Федерації футболу Полтави. З-поміж інших питань, як то неявка на календарний матч команди «Підприємці Полтавщини» чи покарання для «Атлетика» та «Нафтогаза» за червоні картки. Головним же і найбільш обговорюваним питанням був незакінчений матч дев’ятого туру Чемпіонату Полтави — «Подол» — «Зоря-Ворскла», який довелося перервати на прохання лайнсмена Павла Приходька, до якого під час гри двічі вибігали представники «Подола» (гравець Олексій Фролов, що не був в заявці на матч та президент) і тиснули. Пригадаймо ключові моменти того матчу.

1. Скасоване вилучення Арсена Манасяна

На 47-й хвилині гравець «Подола» Сергія Степанчука виводять сам на сам з голкіпером. Подолянина переслідує Арсен Манасян. У боротьбі з Манасяном Степанчук падає, і на відео чітко видно, що Арсен принаймні доторкнувся рукою до спини суперника. Головний арбітр матчу Олег Дробітько реагує на епізод і показує Манасяну червону картку. Потім йде радитися до Павла Приходька і після розмови скасовує вилучення і призначає вільний удар в бік «Подола».

2. Непризначений пенальті після гри рукою

На 62-й хвилині під час атаки «Подола» м’яч влучає у руку захисника «Зорі-Ворскли». Трапляється все це у штрафному майданчику ветеранів. Це теж добре помітно на відео. І знову Олег Дробітько радиться з лайнсменом і НЕ ПРИЗНАЧАЄ ПЕНАЛЬТІ. В той же час футболіст «Подола» Олексій Фролов, який нге потрапив у заявку на матч і сидів на трибунах підбіг до лайнсмена і штовхнув того в спину.

3. Суперечливий момент у боротьбі Владислава Піснуна і Владислава Видрі

Футболіст «Зорі-Ворскли» Владислав Піскун намагався у підкаті вибити м’яч у Владислава Видрі. Олег Дробітько зупинив гру, угледівши в епізоді фол з боку гравця «Подола» і показав штрафний в бік команди у помаранчевих футболках. Президент «Подола» Макисм Вершинін був категорично не згоден з таким рішенням арбітра і побіг пред’являти претензії лайнсмену Павлу Приходьку, знімаючи того на телефон та хапаючи за обличчя. Павло Приходько говорить про це головному рефері Олегу Дробітьку. Той зупиняє гру на 80-й хвилині за рахунку 1:2 на користь ветеранів

На засідання КДК окрім членів комітету Володимира Нестерова, Юрія Левчука, Сергія Ходирєва та Андрія Гончаренка були присутні кілька предстанвиків «Подола» зокрема учасник історії, президент клубу Максим Вершінин, гравець та менеджер Ігор Степаненко і тренер команди Станіслав Майзус. Також на засіданні був присутній арбітр матчу Олег Дробітько. Всі розповіли свій погляд на ситуацію. Першим виступив Максим Вершинін.

Максим Вершинін: «Три роки тому ми програли «Зорі-Ворсклі» з великим рахунком і ветерани за рахунок кращої різниці забитих-пропущених м’ячів стали чемпіонами, залишивши без чемпіонства «Леваду». Тоді нас звинуватили в тому, що ми здали матч і ми увесь цей час доводимо протилежне. Тож гра проти «Зорі-Ворскли» була для нас принциповою. Матч був важким і бойовим. Ми знали що так буде. Ми програвали по ходу матчу, але потім стали нарощувати темп. Цього і варто було очікувати, особливо у другому таймі. Я був на трибунах в кінці першого тайму, потім з певних причин відлучився, а коли приїхав мені розповіли про епізод зі скасованим вилученням Манасяна. Я почав вести трансляцію в фейсбук з телефона. Через п’ять хвилин відбувся епізод з непризначеним пенальті, коли м’яч потрапив в руку захиснику. Це викликало багато емоцій, судді знову спілкувалися між собою. Потім сталася провокація — наш гравець Олексій Фролов, який не потрапив в заявку на матч підбіг до бокового і штовхнув його. Я не бачив цього моменту, через те, що знімав гру на телефон. Коли я це побачив, я крикнув щоб він зупинився. Далі на 80-й хвилині стався третій епізод — ми переграємо опорника «Зорі-Ворскли», вивалюємося в атаку п’ять в два. В цей момент цей мокрушник (йдеться про футболіста «Зорі-Ворскли» Владислава Піскуна) стрибає з двох ніг в ноги Владислава Видрі. З того боку де я знімав було видно, що нога Піскуна була піднята над газоном. Я, як син лікаря, біолог і фізкультурник, знаю, що він міг нашого гравця просто поховати як футболіста. М’яч залишався у нас, арбітр свиснув і ми спочатку обурювалися, що він зірвав нам атаку. А потім він взагалі дав жовту картку Видрі і розвернув атаку в інший бік. Я на емоціях підбіг до лайнсмена і запитав: «Ну невже ж ти не бачиш, що відбувається? Ти що сліпий? Косоокий?. Я навіть не знав, що у нього проблеми з зором. Потім я забрав дружину і збирався покинути стадіон, про що сказав капітану команди. І вже потім мені подзвонили і сказали, повертайся, гри не буде. Я вважаю, що матч треба було закінчити. Ми не виривали стільці, не кидали фаєри. Не можу зрозуміти чому не дограли матч».

Максим Вершинін

Зі свого боку ситуацію з усіма трьома моментами розповів головний арбітр матчу Олег Дробітько.

Олег Дробітько: «Гра була важкою і нервовою. Це стосувалося і футболістів на полі, і гравців на лаві для запасних, і групи людей на трибунах. На кожен свисток була якась емоційна реакція. Перший тайм пройшов рівно. У другому почалися проблеми. Ключовий момент який призвів до наступних скандалів — момент з Арсеном Манасяном. У мене була погана позиція, і я не міг чітко бачити епізод. Орієнтувався на реакцію і падіння нападника, дивився на ноги і біг в спину. Свиснув інтуїтивно після падіння. Але потім після паузи у мене виникли сумніви і я звернувся до Паші (лайнсмена). Він сказав, що там взагалі не було дотику і там чистий момент. До того ж Манасян зробив обманний рух назад. Саме цей момент став нагнітати атмосферу. Щодо пенальті з рукою — зізнаюся чесно, моменту в динаміці я не бачив. Вже після крику паузи я підійшов проконсультуватися до Паші. Для цього мені власне і потрібен асистент. Після першого моменту на 62-й хвилині Паша до мене підійшов і розповів про поштовх від Фролова, про погрози і про пресинг з боку вболівальників. Я звернувся до капітанів команд і попросив їх заспокоїти вболівальників, інакше я буду змушений закінчити матч».

Максим Вершинін: «А Паша це чув? Тобто він розумів, що якщо він ще раз спровокує вболівальників, то матч закінчиться. І за 15 хвилин робить три помилки, які ламають матч».

Олег Дробітько: «Тепер про момент з Піскуном-Видрею. Гравець «Подола» прокидає м’яч собі на хід. М’яч підскочив і саме тому Піскун стелився під м’яч з піднятою ногою. Видря все це бачив і наступав на ногу Піскуна. Саме тому я трактував епізод як фол з боку Видрі».

Олег Дробітько

Що просив і що отримав «Подол»

Головний тренер «Подола» Станіслав Майзус наголошував на тому, що під час гри не було жодної загрози життю чи здоров’ю арбітрів, тож матч можна було продовжувати. Ігор Степаненко просив членів комітету не карати футболістів і дати командам змогу дограти чи переграти матч. Втім, члени КДК були невблаганними. «Подолу» зарахували технічну поразку з рахунком 0:3. Максима Вершиніна дискваліфікували на чотири матчі з умовною дискваліфікацією до кінця чемпіонату. Олексія Фролова дискваліфікували на три матчі. Також «Подол» оштрафували на 500 гривень.

Варто відзначити, що після того матчу головний тренер «Зорі-Ворскли» Юрій Мармач назвав вболівальників «Подола» п'яними, що неабияк обурило Максима Вершиніна. Президент «Подола» вимагає вибачень.

А що з суддями?

За словами голови Комітету арбітрів Федерації футболу Полтави Олексія Біліченка, арбітри теж не уникнули покарання. Олег Дробітько тепер судить виключно у якості лайнсмена (а це й менший заробіток), а Павла Приходька взагалі перевели у резерв. Втім, Олексій не конкретизував як надовго покарані рефері.

В той же день «Подол» вже в рамках одинадцятого туру переміг «Динамо». Звіт про цей матч з’явиться на сайті згодом.

Команда І В Н П М О
1 «Зоря-Ворскла» 10 8 2 0 56-9 26
2 «Атака-Автотранс» 10 8 1 1 57-12 25
3 «Легіон» 10 8 1 1 38-10 25
4 ФК «Кобеляки» 10 7 1 2 33-16 22
5 «Нафтогаз» 10 6 1 3 40-18 19
6 «Подол» 11 4 3 4 27-20 15
7 «Атлетик» 10 4 1 5 24-38 13
8 «Динамо» 10 4 0 6 21-38 12
9 «Підприємці Полтавщини» 10 2 1 7 15-49 7
10 «Алмаз» 10 1 1 8 13-66 4
11 ДЮФШ «Ворскла-2003» 10 0 3 7 15-41 3
12 ДЮФШ «Ворскла-2004» 9 0 1 8 11-35 1

Види спорту:

Футбольні турніри: