Будівлю колишньої ДЮСШ «Авангард» передали на баланс області: її подальшу долю визначать після карантину

Будівля колишньої ДЮСШ «Авангард» ім. І. Шемякіна / Фото: Владислав Власенко

Багатостраждальна будівля нарешті отримала власника, але через карантин навіть не наблизилася до питання ремонту чи реставрації 

Будівля полтавської школи боротьби «Авангард» ім. І. Шемякіна вже давно стала наочною ілюстрацією проблем у місті. Ще б пак, у центрі Полтави стоїть напіврозвалена будівля, де тренуються діти (!). Багато років школа не могла перейти у державну власність, за неї в суді змагалося ФСТ «Україна», втім зараз справа нарешті зсунулася з мертвої точки.

Коротка передісторія

Від початку незалежності і до 2016-го року будівлями у кварталі вулиць Соборності, Лідова і Ляхова фактично керувала Рада профспілок. Втім, у 2016-му через суди держава почала спроби перебрати ці будівлі до своєї власності, і у підсумку це вдалося. В історичній будівлі на вул. Соборності, 37 «оселилося» обласне управління ДБР. Колишнього Будинку профспілок на Ляхова, 1 (навпроти стадіону «Динамо» віддали прокуратурі. Словом, цей квартал держава таки відсудила, не зважаючи протести профспілкових активістів та гнівні публічні звернення Полтавської обласної ради профспілок.

Протистояння з ФСТ «Україна»

ДЮСШ «Авангард» ім. І. Шемякіна, яка знаходилася фактично у внутрішньому дворі, і також має адресу вул. Соборності, 37 опікувалося ФСТ «Україна», осередок так званого «робітничого спорту». Тут теж не обійшлося без судових протистоянь. Спочатку, в червні 2015-го, прокуратура Полтавщини виграла протистояння у Полтавському господарському суді. Потім, у квітні 2017-го, Харківський апеляційний господарський суд скасував це рішення. Судове протистояння тривало три роки, поки в лютому 2018-го Харківський апеляційний суд не поставив у ньому крапку, остаточно відмовивши у задоволенні вимог ФСТ. Так приміщення колишньої ДЮСШ «Авангард» ім. І. Шемякіна таки відійшло у державну власність. Вже з 2015-го року сама школа «Авангард» перестала існувати як така, а перетворилася на відділення боротьби ДЮСШ№ 1 ім. О. Бутовського. Втім, для дітей і тренерів взагалі нічого не змінилося, вони як тренувалися у напіврозваленій будівлі, так і продовжили тренуватися до самого карантину. Школу за цей час навіть грабували.

Вже у березні 2019-го колишню ДЮСШ передали на баланс області. Втім, це сталося лише на папері, адже якраз у той час очільника Полтавської ОДА Валерія Головка звільнили від обов’язків через звинувачення у корупції. Таким чином справа «заморозилася». На карті держгеокадастру, межі школи досі не окреслені.

Що буде з будівлею далі

Після того як у Полтавської ОДА з’явився новий очільник Олег Синєгубов, справа зрушилася з мертвої точки і зараз адміністрація подала документи на державну реєстрацію. Ми поспілкувалися з в. о. голови Управління сім’ї, молоді та спорту Полтавської ОДА Михайлом Габором і він розповів, що цей процес закінчиться вже після карантину. Так само після карантину це питання мають пропрацювати й визначитися з конкретикою: як і коли ремонтувати будівлю і якою буде її подальша доля.

Види спорту:

Футбольні турніри: