Матч «Молоді зірки» — «Зоря-Ворскла» перервав расистський скандал — африканські футболісти покинули поле (відео)

Володимир Олефір пояснює расистські випади футболісту

Майкл Алозіє забрав команду з поля після образи на адресу гравця

28 липня у Крутому Березі на стадіоні «Лтава» відбувся матч першого туру Відкритого турніру присвяченого 100-річчю полтавського футболу між «Зорею-Ворсклою» та командою «Молоді зірки», зібраною з африканських студентів. «Зірки» зарекомендували себе у поєдинкахх Чемпіонату Полтави, як команда яка грає у видовищний футбол, навіть якщо досягає результату. «Зоря-Ворскла» ж — колектив який складається переважно з досвідчених ветеранів і справжніх зірок полтавського футболу, цього року не бере участь у Чемпіонаті Полтави через нові обмеження від обласної Асоціації. Втім, поточний турнір, проходить під егідою Асоціації футболу Полтави, яка ще не стала колективном членом членом АФП, і гравцям, які виступають у Чемпіонаті Полтавщини (о, диво), дозволили брати участь у зазначеному Відкритому турнірі у складі різних команд. Як пояснив виконавчий директор АФП Віктор Пожечевський, дозволили це задля підвищення видовищності змагань. Власне, цей матч теж обіцяв бути видовищним, але команди не дограли навіть перший тайм, а гра запам’ятається зовсім не футболом. За рахунку 0:1 на користь «Зорі-Ворскли» тренер «Молодих зірок» Майкл Алозіє забрав команду з поля. Причина — одного з футболістів обізвали чорною мавпою, що безперечно є проявом расизму.

«Молоді зірки» — «Зоря-Ворскла» 0:1 (матч не завершено)

«Молоді зірки»: Парві, Ізраіл, Сарпонг, Авуах, Харві, Ізтех, Фріпонг, Інкум, Онищенко, Іву, Бодкуе.

Головний тренер: Майкл Алозіє.

«Зоря-Ворскла»: Караван, Швей, Олефір, Чижов, Ільчиш, Бірюк, Мелащенко, Халілов, Потапенко, Миць, Прядко.

Головний тренер: Юрій Мармач.

Гол: Швей (22).

Якщо говорити безпосередньо про гру, то «Зоря-Ворскла» володіла перевагою і могла швидко забити. Приміром, на початку четвертої хвилини Олександр Мелащенко класним пасом вивів на удар В’ячеслава Бірюк і той в один дотик міг оформити ефектний гол, але не влучив у ворота. Кілька перспективних епізодів мав і сам Мелащенко. «Зірки» ж свій перший момент створили на 13-й хвилині. Після грамотно розіграної атаки з правого флангу небезпечно прострілював Ерік Авуах. М’яч вибили захисники.

Вже ближче до середини першого тайму емоції почали витісняти футбол. Було багато дрібних фолів, і «Молоді зірки» та їх тренер Майкл Алозіє раз по раз висловлювали незадоволення діями суддівської бригади на чолі з Андрієм Коваленком. Висловлювали, як правило, англійською, але і російські — всім зрозумілі — слова теж лунали. Ще більше пристрасті розгорілися, коли ветерани забили. На 22-й хвилині номінальні гості заробили право на штрафний на лівому фланзі. Олександр Мелащенко подав до штрафного майданчика. Після подачі м’яч виніс захисник, але підбір був за підопічними Юрія Мармача. Ягуф Халілов підібрав м’яч і виконав повторну подачу, після якої Сергій Швей головою переправив м'яч у ворота — 1:0. Футболісти «Молодих зірок» тут же почали апелювати до лайнсмена і головного рефері, мовляв, в епізоді мав місце офсайд. Втім, гол зарахували.

На 25-й хвилині, під час перерви на водопій, футболісти і тренер «Зірок» так само, всім зрозумілою російською, апелювали до арбітрів. На відео помітно, що Майкл Алозіє вигукував агресивні фрази і в бік лави суперників. Досвідченому арбітру Андрію Коваленку вдалося вгамувати пристрасті, але червону картку Майклу він не показав. Щоб нічого не виривати з контексту, ми вирізали відео всього водопою, від свистка до свистка.

Після цього Майкл Алозіє підказував своїм підопічним щоб грали обережніше і не торкалися суперників. Поворотний епізод стався на 36-й хвилині. Гравець «Зорі-Ворскли» Ягуф Халілов пішов у боротьбу з суперником і обидва опинилися на газоні. Гравцю «Зірок» дісталося сильніше і Ягуф підійшов і вибачився за жорстку гру. Поруч з епізодом знаходився захисник «Зорі-Ворскли» Володимир Олефір. В суперечці з кимось із суперників (не учасників епізоду) він назвав того чорною мавпою (судячи з реакції, це був Пеппра Бодкуе) . Андрій Коваленко показав захиснику жовту картку.

Напевно, після гри й сам Володимир Олефір і партнери, навіть маючи відео, будуть заперечувати факт висловлювання, тому варто зробити кілька наголосів. На відео можна чітко розчути слова «чорна мавпа» якраз тоді коли Олефір активно щось говорив супернику. До того ж, коли Володимир отримав жовту картку за свої слова, він навіть не сперечався. Чи можна таке уявити, якби захисник вважав гірчичник незаслуженим?

Команда «Молоді зірки» пішла з поля. Після матчу один із запасних гравців (Джошуа) накинувся на Олефіра з лайкою. У відповідь Володимир говорив про те, що суперник теж ображав його, щоправда, англійською. Але при цьому досвідчений захисник не заперечував факту расистських висловлювань.

Тренер «Молодих зірок» Майкл Алозіє та футболіст Джошуа пояснили, що трапилося.

Коментар Майкла Алозіє

Коментар Джошуа

Ми хотіли отримати коментар і від футболістів «Зорі-Ворскли», але вони дружно відмовилися говорити на камеру. За всіх довелося відповідати тренеру Юрію Мармачу, який був далеко від епізоду і навряд чи міг його хоч якось оцінити.

Коментар Юрія Мармача

Ця неприємна ситуація в будь-якому випадку матиме продовження, адже матч не дограли і на гру чекає розгляд на КДК.

Види спорту:

Футбольні турніри: