Гарний стадіон, чиновники, спека, «совок»: як у Полтаві нове футбольне поле відкривали

Фото: Владислав Власенко

Розповідаємо про урочисте відкриття штучного футбольного поля на території Полтавського автоагрегатного заводу — як про плюси, так і про мінуси

26 липня у Полтаві на території Полтавського автоагрегатного заводу (далі — ПААЗ) урочисто відкрили стандартне футбольне поле зі штучним покриттям та трибунами. Відкриття арени, яку побудували силами ФК «Ворскла» та спонсорів і в першу чергу для потреб ДЮФШ «Ворскла», перетворилося на пафосний захід з чиновниками, почесними гостями, перерізанням стрічки, та дитячими танцями.

Хто це побудував

Плани побудувати на території ПААЗу штучне футбольне поле керівники «Ворскли» озвучували ще у 2013-му році. І ось зараз вони фактично втілилися в життя. За словами генерального директора клубу Олега Лисака, поле будувалося коштом «Ворскли» і відповідно спонсорських компаній — «КрАЗ» та «Ferrexpo». «КрАЗ» надав територію, «Ferrexpo» — фінанси. Частково використовувалися кошти від УЄФА, які виділялися для розвитку дитячо-юнацького футболу. На полі штучний газон від чеської компанії «JUTAgrass», висота ворсу — 60 мм. Розміри поля — стандартні (105×68 м), тобто при бажанні тут можна проводити матчі й турніри будь-якого формату. Поруч з полем трибуни на 547 місць. При цьому є полив та дренаж (привіт стадіону «Динамо»).

Як це буде використовуватися

За словами все того ж Олега Лисака, це поле для потреб ДЮФШ «Ворскла» — зокрема, він акцентував увагу на «підліткових» вікові групи — від U-14 до U-17. Також поле мають використовувати й для масових змагань, в тому числі й дитячого, жіночого футболу і т. п.

Тут є цікавий нюанс. На це поле також великі плани в Асоціації футболу Полтавщини й особливо — в Асоціацій Полтави та Полтавського району. Власне сам Олег Лисак — один із заступників Валерій Головка на посаді голови АФП. При цьому, АФП не проводить змагань на стадіоні «Динамо» і у підсумку станом на «прямо зараз» полтавські команди, які беруть участь у Чемпіонаті області грають за межами міста — у Копилах, Нижніх Млинах чи Решетилівці. Ще більш болючою для АФП і компанії є ситуація з міськими змаганнями. На стадіоні «Динамо» чемпіонат міста з футболу проводить організація «Федерація футболу Полтави» на чолі з Олександром Кудацьким. Натомість Асоціація футболу Полтави поки що не змогла провести чемпіонат міста, а єдиний дорослий турнір під її егідою проходив на різних стадіонах, більшість яких за межами Полтави.

Олег Лисак на запитання про аматорські змагання відповів просто: «Якщо немає де грати, будемо домовлятися, знаходити консенсус і надавати поле». З цього можна зробити висновок, що поле таки буде залучене до змагань під егідою АФП. Тому варто чекати нових турнірів і збільшення конкуренції між АФП та «Федерацією футболу Полтави».

Стадіоном все не обмежиться

Олег Лисак та Роман Черняк зізналися, що на об’єкт вже витрачено близько 500 тис. євро. При цьому, на самому стадіон у планах ще встановлення освітлення. А навколо нього — будівництво повноцінного спортивного комплексу. Біля поля стоять стенди з проектами та планом майбутніх будівель і все виглядає як футбольна академія академія. Загальна площа має скласти 2500 кв. м. Олег Лисак та Роман Черняк охоче демонстрували ці стенди гостям — місцевим чиновникам та гостям з УАФ.

Не обійшлося без «совкових» урочистостей

Відкривати газон, який своїми силами та в першу чергу для себе будувала «Ворскла», з’їхалися всі кому не лінь. Тут були й мер міста Олександр Мамай, і голова облради Олександр Біленький, і в. о. начальника Полтавської ОДА Дмитро Лунін і всі офіційні особи з АФП (Валерій Головко, Віктор Пожечевський, Ігор Кислов та ін.) і цілий десант чиновників з УАФ — президент Андрій Павелко та віцепрезиденти Алан Плієв, Олег Протасов, Анатолій Дем’яненко та Олексій Михайличенко. Не обійшлося без традиційних художніх номерів від дитячих колективів. При цьому всі «офіційні особи» дещо затрималися і діти чекали їх під лютою спекою. На щастя ніхто не втратив свідомість.

Чиновники виголошували подяки, роздавали відзнаки й дарували м’ячі дитячим школам (що, насправді добре). З нефутбольних осіб лише Олександр Мамай у своїй промові крім чергових стандартних слів спробував пояснити, що він власне тут робить. Міський голова зазначив, що допомагав в оформленні документів для цього поля.

Не відпустили Максимова

Цікавий, майже комічний епізод трапився з головним тренером «Ворскли» Юрієм Максимовим, який теж був присутній на заході. Після вступних слів від Павелка, Мамая та ін. Юрій Вільйович, на якого цього вечора чекав старт в УПЛ, хотів швидко піти. Але Андрій Павелко вмовив його залишитися й взяти участь у даруванні м’ячів та загальних фото. «Я ж хочу сьогодні переграти твою команду» — говорив Максимов. Нагадаємо, Андрій Павелко, родом з Дніпра. Забігаючи наперед — не переграв.

Закінчилося все футбольним матчем між юнацьким складом «Ворскли» та сотнею десятирічних вихованців ДЮФШ «Ворскла».

Рівно п’ять років тому, у 2016-му Андрій Павелко з таким же пафосом і розмахом в компанії Валерія Головка відкривав стадіон «Динамо» і навіть обіцяв привезти туди ветеранську збірну України. Зараз на тому стадіоні не проходять змагання під егідою УАФ. Ми запитали Андрія Васильовича як так вийшло, але відповісти він не зміг. Далі його швидко забрав з-під нашого диктофону Олег Лисак, який був чи не єдиним, хто в цей день відповідав на всі запитання.

Андрій Павелко

Пізніше всю цю компанію можна було зустріти у віп-ложі стадіону «Ворскла» ім. Олексія Бутовського на матчі «Ворскла» — «Дніпро-1», який закінчився бойовою нічиєю. Голові УАФ матч сподобався, хоча там не обійшлося без суддівських помилок.

Підсумки

Головний позитив — у місті з’явилося нове якісне повноформатне футбольне поле. З’явилося воно в першу чергу у ФК «Ворскла», але очевидно, що аматорський і масовий футбол також отримав нову арену. Особливо це цінно в контексті протистояння АФП і Федерації футболу Полтави. Тепер керівники міської Асоціації зможуть організовувати свої турніри в межах міста.

Потенційний позитив — розбудова бази ля академії ФК «Ворскла». На папері та фото все виглядає непогано і проект майбутньої академії заслуговує окремої публікації. Втім, це лише потенційний плюс, який належить ще довго втілювати.

У підсумку, не зважаючи на архаїчну церемонію відкриття з купою рядових, штампованих слів, всі залишилися задоволені. ДЮСШ Полтави та області отримали м’ячі від УАФ, полтавські «футбольні люди» — почесні грамоти та відзнаки, «Ворскла» та місто — нове футбольне поле. І лише Юрій Максимов цього вечора не отримав те чого хотів — трьох очок у матчі з «Дніпром-1».

Види спорту:

Футбольні турніри: