Нападника ХК «Кременчук» Андрія Денискіна дискваліфікували за расизм

Андрій Денискін / Фото з офіційного сайту ХК «Кременчук»

Хокеїст показав супернику характерний жест

Протистояння ХК «Кременчук» та «Донбасу» давно має статус головної дуелі Української хокейної ліги. Нещодавно ці команди зустрічалися в рамках четвертого туру і кременчужани, на радість рідній публіці, перемогли. «Донбас» же зазнав першої поразки в сезоні. Втім, на жаль цей матч викликав увагу не через спортивні пристрасті.

Що власне сталося

26 вересня ХК «Кременчук» приймав «Донбас» і переміг з рахунком 3:2. На 36-й хвилині після одного із жорстких стиків нападник кременчужан Андрій Денискін показав темношкірому американському захиснику «Донбасу» Джерлейну Смереку жест, кий зображував поїдання банану. Арбітр матчу трактував це як прояв расизму і вилучив гравця до кінця матчу.

Реакція обох сторін

І клуб, і Українська хокейна ліга засудили вчинок гравця. Його тут же оштрафували, а в УХЛ відкрили дисциплінарне провадження. Засудили вчинок Денискіна й у Міжнародній федерації хокею. Джерлейн Смерек заявив, що не гратиме в УХЛ поки Денискіна не покарають.

Сам Андрій Денискін публічно вибачився, за інцидент на своїй сторінці в Instagram, але пізніше сторінку видалили. Як пояснив хокеїст, через погрози та булінг. Свою позицію гравець розповів в інтерв’ю пресслужбі ХК «Кременчук». Хокеїст наголошує, на тому, що він не расист, і цей інцидент — наслідок емоцій, які вийшли з-під контролю й не більше. Публікуємо його коментар дослівно.

— Розкажи зі свого боку, що сталося під час матчу з «Донбасом»?

— Стався напад на воротаря, я заступився і зав’язалася бійка, по ходу якої мене сильно образили словесно з боку. На емоціях після бійки я і зробив цей негарний жест, але в той момент я навіть не мав ніяких расистських намірів. Тільки потім усвідомив, що міг образити Джейла своїми необдуманими діями. Тому ще раз хочу висловити свої вибачення перед ним. Я поважаю всіх людей незалежно від їх расової чи національної приналежності. Дуже шкодую про те, що сталося, бо ставлюся до всіх людей однаково.

— Як думаєш, ту ситуацію можна було вирішити по-іншому?

— Так, можна було промовчати або поштовхатися. Природно, все в рамках хокейних правил.

— Після матчу ти у своєму Instagram ти опублікував вибачення, але після твій профіль був видалений. Після цього поста громадськість не втихала?

— Я не збирався закривати профіль і був готовий вислухати громадську думку. Але як тільки це переросло в загрози — так само з расистським підтекстом і булінг до близьких мені людей — виходу більше не було. Керівництво клубу разом зі мною прийняло рішення закрити сторінку.

— Як відреагували після матчу в команді?

— Команда не підтримує расизм. Знаючи мене і відсутність моїх коментарів з цього приводу будь-коли, всі погодилися, що це були необдумані емоції без глибокого підтексту. Також керівництво команди зробило штрафні санкції до мене, з якими я повністю згоден.

— Зараз виходить тільки чекати рішення дисциплінарних органів?

— Так, зараз чекаю рішення дисциплінарного комітету.

— Можливо залишилося ще щось, що ти б хотів сказати?

— Шкодую, тому що я не расист. Це емоції, які я не дотримав, адже часом ми самі не розуміємо, що робимо в стані афекту. Звичайно, хотів би подякувати тим людям, які мене підтримують в таку важку для мене хвилину.

Чим все закінчилося

КДК дискваліфікував Андрія Денискіна на 13 матчів (три обов’язкових і десять додаткових). Це означає, що нападник точно пропустить три матчі, а десять інших може «викупити», заплативши штраф п’ять тисяч гривень.

Види спорту:

Футбольні турніри: