24 листопада. Народився Іван Шарій

Іван Шарій

Цей день в історії спорту Полтавщини

1931 — У «Колізеї» міста Нью-Йорк (США), під час свого тривалого перебування у США, наш легендарний земляк, на той час уже 60-річний Іван Піддубний програв у професійному борцівському поєдинку Гербу Фрімену.

1954 — Наші земляки Віталій Романенко і Дмитро Бобрун завоювали в Каракасі (Венесуела) на двох три золоті медалі чемпіонату світу з кульової стрільби і встановили два світові рекорди! У стрілецькій вправі «олень, що біжить» (100 метрів, одиночні постріли) Віталій Романенко став чемпіоном зі світовим рекордом — 224 очка, випередивши срібного призера Рольфа Бергерсена (Норвегія) на 3 очка. А в командному заліку Романенко і Бобрун у складі збірної СРСР стали чемпіонами світу з новим командним світовим рекордом — 857 очок. Тут збірна СРСР випередила аж на 33 очка (!) срібного призера збірну Норвегії і бронзового — збірну Швеції, які мали по 824 очка.

1957 — У Полтаві народився Іван Шарій — кращий полтавський футболіст ХХ століття.

2003 — Роман Єршов — гравець «Полтава-Баскет» — набрав 34 очка у матчі чемпіонату УБЛ (Української баскетбольної ліги), дивізіон «Б», у матчі з БК «Краматорськ» (83:75).

2010 — Кременчужанин Антон Пустовіт став володарем Кубка України 2010 року з велокросу у груповій гонці за сумою трьох етапів.

2012 — У турнірі Кубка України з кіокушин карате (IKO1) у Дніпропетровську полтавці завоювали 4 медалі: три золоті — Вадим Баярин (до 11 років, до 35 кг), Владислав Ландар (до 15 років, до 60 кг), Антон Забігайло (юнаки до 17 років, понад 75 кг) і одну срібну — Олександр Берг (+35 років, понад 90 кг).

2012 — У Полтаві майже одночасно розпочалися одразу два футбольні матчі чемпіонату країни. О 13:00 на стадіоні «Локомотив» матч команд першої ліги ФК «Полтава» — «Геліос» (Харків) — 0:0, о 13:30 на стадіоні «Ворскла» матч команд Прем’єр-ліги «Ворскла» — «Волинь» (Луцьк) — 0:1. Цікаво, що в обох тих матчах полтавці на своїх полях не змогли забити жодного м’яча у ворота гостей.

2012 — Кременчужанин В’ячеслав Сенченко переміг у суперпоєдинку колишнього чемпіона світу серед професіоналів, легендарного англійського боксера Ріккі Хаттона. В Манчестері наш земляк відправив «легенду», для якої це був останній бій у кар’єрі, у нокаут у 9-му раунді.

2013 — У Полтаві відбувся фінал Кубка України 2013 року з таїландського боксу Муей Тай, за підсумками якого полтавські бійці завоювали загалом (серед чоловіків і жінок) 16 медалей: 2 золоті, 6 срібних, 8 бронзових. Найвидовищним був фінал у ваговій категорії до 71 кг, в якому зустрілися вихованці полтавського клубу «Легіон», чемпіони світу серед професіоналів Алім Набієв і Роман Маілов — перемога була на боці Набієва. Другу золоту медаль завоював Олег Приймачов, який у фіналі (до 91 кг) переміг іншого полтавця Антона Пазенка.

Види спорту:

Футбольні турніри: