Операція «Солнцева»: як це було

Вікторія з новим турецьким паспортом

У своєму першому інтерв’ю в Туреччині 16-річна полтавка Вікторія Солнцева, яка на той час уже встигла стати Гюнеш Вікторією Зейнеп, зазначила, що вона мріє стати новою найвідомішою українкою у Туреччині та виграти олімпійське «золото»!

Турецький паспорт, як сюрприз для... Гюнеш

Турецькі ЗМІ повідомили, що вже 19 березня 2014 року родина Солнцевих опинилася в Стамбулі, й почала нове життя у районі Фенербахче (азійська частина міста). Цій втечі сприяли проблеми київського тренера Сергія Бондаря з українською федерацією і страх родини Солнцевих від вторгнення росіян до Криму. Батьки Вікторії Солнцевої — Віктор і Ольга розповіли: «Коли росіяни прийшли, ми перебували в Ялті і дуже злякалися. Ми швидко зібрали свої речі і повернулися до Полтави. Потім з Полтави швидко — через Київ — вирушили до Стамбула. Все це відбулося за три дні». Переїзд до Туреччини, на думку батьків Вікторії, кращий варіант. Були й інші пропозиції. Але Росія стала ворогом, Єгипет — не для нас, у Швеції — холодно, у Стамбулі дуже приємно.

Коли родина Солнцевих оселилася у Стамбулі, то це спочатку сприймалося як... відпочинок. Та невдовзі посадові особи Федерації плавання Туреччини постукали у двері помешкання Солнцевих і вручили Вікторії паспорт громадянки Туреччини, в якому вона значилася як Гюнеш Вікторія Зейнеп. Для батьків Вікторії це був непередбачений сюрприз, який вони зустріли з посмішкою на обличчі.

У формі турецької збірноїУ формі турецької збірної

Вікторія, перегорнувши сторінки турецького паспорта, сказала: «У Туреччині є великі очікування на успіхи її плавців. Це підвищує мою відповідальність до здійснення моїх мрій. Хочу стати олімпійською чемпіонкою, щоб сплатити борг поваги до Туреччини». Також Вікторія Солнцева розповіла про відомий в Україні турецький серіал, про Роксолану і Сулеймана, і наголосила «Знаю, що найвідоміша у Туреччині українка — Роксолана. Але, я думаю, незабаром найвідомішою українкою у Туреччині буде вже нова Роксолана»

Спецоперація з переїзду Вікторії Солнцевої з України до Туреччини готувалася у великій таємниці. Про неї в Україні, як наголошують турецькі ЗМІ, мало хто знав. Не знали навіть посадовці з Федерації плавання України та ФІНА (Міжнародної федерації плавання). Інформація підлягала розсекречуванню лише після отримання турецького паспорту Вікторією Солнцевою. Щоби було менше проблем, адже юна Солнцева не мала до того українського паспорта, що значно спрощувало всі наступні дії. А ще більше спростили всі наступні можливі проблеми Солнцевої з прийняттям нового громадянства те, що в Україні занадто пізно зрозуміли, що ж відбулося. Бомба з цього приводу «вибухнула» майже через півроку. І запізніла «вибухова хвиля» мало що змінить...

Солнцеву консультує колишній тренер легендарного Фелпса

У цей час тепер уже Гюнеш Вікторія Зейнеп освоїлася в Стамбулі. Тут вона живе, навчається та тренується. Кожного дня наша колишня землячка на велосипеді їздить на тренування зі свого району Фенербахче до Каламаші, де є басейн, який відповідає найвищим стандартам.

Турецькі фахівці плавання вбачають величезну перспективу у майбутній кар’єрі Вікторії Солнцевої, для якої створюють унікальні умови. Навіть не шкодують грошей на запрошення персонального консультанта для Вікторії — видатного американського тренера Боба Боумена, який підготував легендарного Майкла Фелпса — 18-разового олімпійського чемпіона і 26-разового чемпіона світу.

На тренування у Стамбулі — на велосипедіНа тренування у Стамбулі — на велосипеді

Нагадаю, що Вікторія Солнцева з 14-ти років була штатним членом збірної команди України з плавання. Вона — дворазова чемпіонка (50 м брасом, 200 м брасом) та срібна призерка (100 м брасом) юніорського Євро у Познані (Польща), чемпіонка на 200-метрівці брасом та бронзова призерка на 100-метрівці брасом чемпіонату світу серед юніорів у Дубаї-2013, рекордсменка чемпіонатів Європи з плавання серед юніорів та восьмиразова рекордсменка України.

Ще минулого року Солнцева вважалася чи не головною олімпійською надією України. А тепер наша землячка вже мріє про славу для своєї нової батьківщини...

Види спорту:

Футбольні турніри: