Як вберегти від знищення школу, що виховала Пятова, Громова та Чеснакова

ДЮСШ «Молодь»

Головна полтавська кузня футбольних талантів потерпає від відсутності фінансування

Коли зайти на подвір’я Полтавської школи-інтернату № 1, то нічого не видає у ньому місця, де виростають кращі футболісти області. Звичайне собі подвір’я зі звичайним спортивним майданчиком і деревами. Лише коли підійти ближче до будиночку, де знаходиться власне ДЮСШ, то у вікно можна помітити безліч нагород, здобутих вихованцями школи. Юні футболісти різного віку здобувають медалі і кубки і привозять їх у свою спортивну альма-матер. З «Молоді» вийшли чинні гравці основної обойми полтавської «Ворскли» Артем Громов, Володимир Чеснаков, Олег Бараннік тощо. Саме у «Молоді» шліфував свою майстерність зірковий голкіпер донецького «Шахтаря» і збірної України Андрій П’ятов. Ще раніше тренери, які працювали у цій школі приклали руку до розкриття таланту Олександра Мелащенка та Руслана Ротаня. Зараз же за юними футболістами «Молоді» слідкують різні клуби УПЛ, включаючи селекціонерів «Динамо» та «Шахтаря». За прикладами далеко ходити не треба, у червні «Полтавщина Спорт» спілкувалася з командою «Молодь» U-17, яка тоді стала кращою у першій лізі ДЮФЛ. Тоді на наші запитання відповідав капітан команди, воротар Євген Караван. Зараз він вже футболіст полтавської «Ворскли». Проте високі результати і прізвища іменитих вихованців не рятують школу від нагальних проблем, які ставлять під загрозу її існування.

У вересні тренери школи Сергій Ходирєв та Сергій Лукаш розповідали нам, що «Молодь» має фінансування лише до кінця цього року. З того часу нічого не змінилося. До кінця року залишилося менше двох місяців, а далі доля «Молоді» залишається в повітрі. Тренери школи продовжують на ентузіазмі виховувати молоде футбольне покоління, не зраджуючи власній філософії. Школу хочуть оптимізувати і приєднати до ДЮСШ ім. Горпинка, на що її тренери категорично не згодні. «У нас своя система роботи і своя футбольна філософія, яку не можна рушити», — говорять тренери. Прізвища вихованців і результати, особливо, якщо порівнювати їх з іншими школами, дають наставникам таке право.

— Зараз батьки дітей дещо налякані, телефонують, цікавляться, що буде з школою, — розповідає Сергій Ходирєв. — Доходило до того, що один батько телефонував із зони АТО. Ми їх заспокоюємо, говорячи, що в дітей в будь-якому разі все буде добре.

Фінансового заохочення за вихованців від «Ворскли» тренери наразі не отримують.

— Інші клуби Прем’єр-ліги, коли беруть футболістів у свою систему платять за них, тим самим допомагаючи «Молоді», — розповідають тренери. — «Ворскла» теж платила, поки був живий Олег Бабаєв, зараз же буває так, що вихованців просто переманюють, а у системі «Ворскли» вони «губляться». Часто буває так, що «Динамо» чи «Шахтар» беруть собі «на олівець» одразу кількох наших вихованців, хоча звісно хотілося б, щоб на них звертала увагу рідна команда.

Якщо поспостерігати за спілкуванням тренерів і вихованців, то стає ясно звідки беруться гарні результати. Атмосфера у школі сприятлива, і всі схожі на одну велику сім’ю.

— Батько одного з хлопчиків отримав роботу в Одесі і переїхав з сім’єю туди. Так хлопчина плакав покидаючи нас. Зараз знаходиться у клубі «Реал Фарма» і підтримує зв’язок з нашими хлопцями.

molod-2.jpgПоряд зі здобутими трофеями висять футболки, подаровані іменитими вихованцями 

Здавалося б, ситуація зі школою просто катастрофічна і її неминуче чекає, якщо не зникнення, то «оптимізація» так точно. Проте, якщо подивитися з іншої точки зору, «Молоді» є кому допомогти. Більше того, деяким потенційним спонсорам варто не допустити краху школи, просто виходячи з законів порядності. Давайте спробуємо віднайти тих, хто в перспективі може, а можливо й повинен допомогти школі.

1. Самі вихованці «Молоді». Зараз багато футболістів, які колись виховувалися у «Молоді», є професійними футболістами. Не всі грають на рівні прем’єр-ліги, проте рівень заробітних плат багатьох футболістів дозволяє допомагати своїй футбольній колисці. Навіть, якщо просто прикинути на пальцях іменитих вихованців школи, випливають прізвища таких людей як Артем Громов, Володимир Чеснаков, Олег Бараннік, Олександр Чижов, Андрій Пятов. Всі ці люди мають професійні контракти, де прописані солідні суми заробітних плат. Навіть за скрутної ситуації в країні серед них є люди, які можуть собі дозволити трохи побути меценатом і врятувати школу, яка їх виростила. Тренери школи розповідають, що футболісти забувають рідну ДЮСШ. Свого часу вони давали кошти на м’ячі та форму, будували майданчики тощо. Чому б їм і зараз, коли ситуація стала критичною, не віддячити своїм вчителям. Така практика не є новою, одна з найсильніших баскетбольних шкіл світу, литовська, своєю силою завдячує спонсорській допомозі великих литовських баскетболістів. Київські школи боксу існують не в останню чергу завдяки братам Кличкам. Чому б наприклад, Пятову чи Громову не додати собі ще один пункт до списку добрих справ і не підтримати ДЮСШ «Молодь».

2. Футбольний клуб «Ворскла». Головна професійна команда Полтавщини вже багато років черпає кадри з «Молоді». Майже всі відомі імена «Ворскли» пройшли через «Молодь». Якщо ДЮСШ Ходирєва і Лукаша зникне, і без того проблемний кадровий потенціал «Ворскли» постраждає ще більше. Та й якщо подивитися на ситуацію з моральної точки зору, «Ворскла» має докласти зусиль для збереження ДЮСШ «Молодь», хоча б на знак подяки за хороших футболістів. На хвилиночку Андрія Пятова і Олександра Чижова «Ворскла» продала в «Шахтар» за 2, 3 млн. євро. Навіть невеликий відсоток від цих грошей міг би значно покращити становище школи. Дивлячись на умови в яких тренуються діти, виникає сумнів, чи отримала школа ці гроші. До слова, за даними сайту transfermarkt. com, сумарна трансферна вартість «зелено-білих» вихованців «Молоді» Громова, Чеснакова і Баранніка складає 3, 8 мільйона євро.

3. Підприємці і чиновники. Перед першим туром виборів до місцевих рад, до школи приїжджав один з кандидатів у мери, привозив м’ячі і говорив на телекамеру, як погано, що така золота жила футбольних талантів може зникнути. М’ячі для дітей це, звісно, добре, але головних проблем вони не вирішать. Якщо в Полтаві є любителі футболу, які мають кошти, чому б їм не спробувати допомогти його розвитку і не допустити краху «Молоді». Все ж таки футболісти потім прославляють Полтаву і Україну. У «Молоді» займаються діти зі всієї області, проте вона не перебуває на балансі в обласної влади Полтавщини.

molod-3.jpgОсь на цьому подвір'ї і виховуються майбутні зірки

Як бачимо, варіанти для того, щоб зберегти дитячу футбольну школу, яка виховує надії полтавського футболу, є і вони цілком реальні. Необхідно лише втілити їх в реальність. ДЮСШ «Молодь» зараз опинилася у положенні"зберегти неможливо знищити". Є люди, які можуть поставити кому в потрібному місці, але якщо вони цього не зроблять, то кому поставлять обставини. Щоправда для ДЮСШ ця кома може стати крапкою.

Види спорту:

Футбольні турніри: