Хортинг для дітей та дорослих: поради від полтавського тренера

Олександр Гринько

Досвідчений наставник з Полтави розповів про становлення українського бойового мистецтва

Якщо на вулицях Полтави зупинити трьох-чотирьох перехожих і запитати їх чи чули вони про такий вид спорту як хортинг, то 90% із 100, що вони скажуть «ні». Проте нове українське бойове мистецтво хортинг набирає обертів на теренах нашої держави і Полтавщина тут не пасе задніх. У Полтаві цим спортом цим спортом займаються і діти і дорослі. З хортингу проводяться змагання і присвоюються спортивні розряди та звання. На перший погляд хортинг подібний до змішаних єдиноборств ММА, проте у хортингу є кілька особливостей, які відрізняють з-поміж інших подібних йому бійцівських видів спорту. Про це, а також про те, хто може займатися хортингом нам розповів полтавський тренер Олександр Гринько.

Про те, що таке хортинг і чим він відрізняється від ММА

— Хортинг зовні подібний до змішаних єдиноборств, можна сказати, шо це такий собі український аналог ММА. Проте його особливість у його походженні. Сама назва «хортинг» говорить про те, що цей спорт запозичений зі славних традицій українського козацтва. У нас козацький характер протистоянь Поєдинки хортингу складаються з двох раундів, у першому спортсмени діють у стійці і виступають у повній амуніції: В рукавичках, шоломах, наколінниках тощо. У другому раунді спортсмени знімають шоломи і рукавички і до ударів додаються сутички в партері. У разі, якщо ці два обов’язкові раунди не виявляють переможця, призначається третій — вирішальний екстра-раунд. Там спортсмени знову одягають амуніцію і б’ються до тих пір, поки один з них не визнає себе переможеним. У таких поєдинках судді не визначають переможця. Виграє той чий суперник здався.

Про те хто може займатися хортингом і його користь для організму

— Ми зараз тренуємо, як дітей, так і дорослих При цьому немає жорстких обмежень щодо здоров’я чи фізичних можливостей початківців. Головне — мати бажання тренуватися. Дітей краще залучати до тренувань десь років з восьми. Тоді організм вже достатньо міцний. Варто сказати, що дитячі тренування в нас направлені більше на оздоровлення, аніж на ударну техніку, тому жодних травм немає. Хортинг окрім навичок вуличної самооборони дає також міцне здоров’я фізичний розвиток і звісно ж характер. Це те, що дитина, яка займалася хортингом пронесе через все життя. Окрім фізики, тренери також працюють і над психологією, щоб діти росли розумними, чуйними та врівноваженими. Тренування не є дорогими, алата за одне складає приблизно 20 гривень.

Про стан та перспективи хортингу в Україні

— Звісно, в Україні доводиться стикатися з проблемою фінансування, адже далеко не кожен зважиться інвестувати в невідомий для загалу вид спорту. Проте хортинг живе. Серед спортсменів регулярно проводяться змагання обласного та державного рівня. Бійці отримують спортивні розряди та звання.

Види спорту:

Футбольні турніри: