Депутати міськради готові врятувати ФК «Полтава», але без шантажу

П’ять фракцій Полтавської міської ради згодні надати Леоніду Соболєву право користуватися полтавською землею, але лише після детального вивчення питання

Після того, як футбольну спільноту облетіла звістка, що ФК «Полтава» збирається знятися з чемпіонату України з футболу у першій лізі, повідомлення про припинення клубом участі у змаганнях з ’явилося і на офіційному сайті клубу. Тут вказано три причини через які президент клубу Леонід Соболєв прийняв таке рішення:

1) Клуб не має можливості створити належні умови для відкриття та якісної роботи дитячо — юнацької футбольної школи в структурі клубу, а саме відсутня необхідна інфраструктура (футбольні поля, сучасні роздягальні та т.і.). Це питання залишилося поза увагою Кабінету Міністрів України та інших компетентних органів. До цього часу клубу не надано дозволу на відведення земельної ділянки біля бази ФК «Полтава» за адресою: Полтавський район, с. Копили, вул. Здоров’я, 1 для влаштування нових футбольних полів;

2) Клуб не має можливості створити комфортні та безпечні умови для футбольних команд та вболівальників під час проведення ігор, а саме майже три роки в зв’язку з недосконалістю в земельному законодавстві України та небажання компетентних органів вирішувати проблемні питання, клуб не може оформити право користування земельною ділянкою (стадіон «Локомотив») за адресою: м. Полтава, вул. Пролетарська, 29б, для проведення реконструкції стадіону;

3) Будівництво нового сучасного стадіону в кварталі обмеженому вулицями Енгельса, Пушкарівською та Артема в м. Полтаві тривалий час не вирішується, оскільки органи місцевого самоврядування зволікають з розглядом питання щодо виділення для цього земельної ділянки.

Як бачимо, з позиції клубу все упирається в небажання владних органів співпрацювати з клубом та його президентом. Якщо говорити, про перший пункт, то там у Соболєва дійсно могли виникнути складнощі, адже територія про яку йдеться є рекреаційною зоною, і сам той факт, що Соболєву вдалося її орендувати вже можна вважати успіхом. Там дійсно потрібно вирішувати питання через Кабінет Міністрів. А от інші названі проблеми пов’язані з земельними ділянками, цілком в компетенції полтавських депутатів. Ми вирішили запитати у депутатів полтавської міської ради чи готові вони підтримати ФК «Полтава» і піти назустріч Соболєву. Виявилося, що жодна політична сила у разі необхідності не проти проголосувати за надання землі у користування ФК «Полтава».

Олександр Удовіченко, лідер партії «Рідне місто»: «Соболєв побудував чудову базу у Копилах, через те, що він палкий прихильник футболу. Я не думаю, що він заробить на ній якісь гроші, але все це розвиває інфраструктуру Полтави. На місці влади треба бути як мінімум дурнями, а як максимум переслідувати якісь непевні цілі, щоб не дати людині можливість власним коштом розвивати спортивну інфраструктуру міста. І мер міста і районна та місцева влада у Копилах має бігти попереду Соболєва і вирішувати дані питання.»

Олег Бєлоножко, лідер фракції «Батьківщина» у Полтавській міській раді: «Я сам шанувальник футболу і можу сказати, що для Полтави буде добре, коли в ній буде два футбольних клуби. Якщо пан Соболєв матиме можливість зустрітися і пояснити в чому проблема, то я б охоче підтримав його і навіть сам би виніс на голосування рішення про те, щоб надати йому в користування ці земельні ділянки. Соболєв поважна людина, і я не думаю, що він буде добиватися успіху у цій справі за допомогою шантажу. Хотілося б не читати в інтернеті заяви, про те, що команда знімається зі змагань, а особисто почути його бачення ситуації. В цьому разі депутати зробили б все, щоб врятувати клуб.»

Олександр Шамота, лідер фракції «Партія простих людей» у міській раді: «По-перше — давайте чітко відділяти мух від котлет. Є бізнес-інтереси Леоніда Соболєва, а є інтереси футбольного клубу „Полтава“. Шантажувати міську владу інтересами футбольного клубу заради задоволення своїх особистих інтересів це неправильно. По-друге — міська влада щойно змінилася. Я депутат міської ради з 2010 року і за цей час жодного разу не бачив проектів рішень стосовно цих питань на депутатських комісіях. Для того, щоб підтримати чи не підтримати Соболєва, я маю побачити всі економічні розрахунки і зрозуміти, що від цього виграє місто і що виграє футбольний клуб. Зараз же я бачу лише спекуляцію на ФК „Полтава“. Не варто займатися шантажем.»

Юліан Матвійчук, лідер фракції ВО «Свобода» у міській раді: «Я сам перед тим, як розпочалася війна ходив на матчі ФК «Полтава» і активно підтримував команду. Звісно, Леоніду Соболєву варто піти назустріч, але перед цим хотілося б з ним зустрітися і обговорити цю проблему, розібратися в ситуації. Адже наразі схоже на шантаж. Проте якщо все дійсно так, як говорить президент клубу і міська влада здатна врятувати команду і я і мої колеги по фракції охоче докладемо всіх зусиль, щоб ФК «Полтава» не зник.

Ігор Окіпнюк, лідер фракції «Самопоміч» у міській раді: «Якщо все дійсно так, як розповідає Соболєв, то ми з моїми однопартійцями звісно його підтримаємо. Проте для цього я маю детально вивчити всі аспекти цієї проблеми. Якщо там все законно і адекватно, то я б порадився з колегами по фракції і ми зробимо все для того, щоб у Полтаві існував ще один футбольний клуб».

Отже, як ми можемо побачити у Леоніда Соболєва були і є всі шанси ліквідувати принаймні дві з трьох названих причин зняття ФК «Полтава» з чемпіонату України. Олександр Удовіченко давно виголошував підтримку ФК «Полтава» і говорив про те, що команда має жити. Якщо лідер «Рідного міста» має таку позицію, то можна сміливо припустити, що і депутати «міської» фракції теж будуть згодні з таким рішенням. Також безсумнівну готовність допомогти клубу виказав лідер фракції «Батьківщина». Тобто вже 18 депутатів міськради готові віддати свої голоси за те щоб на дві третини вирішити проблеми Соболєва. Лідери фракцій «Свобода», «Партія простих людей» та «Самопоміч» теж заявляють, що не проти допомогти Соболєву, але для цього їм треба мати можливість детально вивчити питання. Найжорсткіше висловився Олександр Шамота, але й він не сказав «ні», натомість наголосив, що з 2010 року жодного разу ніхто не обговорював це питання на депутатських комісіях. З того часу ФК «Полтава» вже встиг "знятися" зі змагань і повернутися. 

Якщо проблеми ФК «Полтава» не мають жодних «підводних каменів» і президент клубу чітко і прозоро окреслив причини розпуску команди, то звернувшись до депутатів він має шанс отримати 27 депутатських голосів «за» і спокійно користуватися землями, реконструювати «Локомотив», будувати новий стадіон тощо. Навіть якщо проти цього будуть Андрій Матковський, який за словами Соболєва не виконував обіцянок даних ФК «Полтава», та Олександр Мамай, який свого часу охрестив команду «чемоданом без ручки». Натомість замість переговорів з депутатами ми бачимо ультиматум владним органам, звільнення всіх футболістів і пошуки невидимої «зради».

Види спорту:

Футбольні турніри: