Генеральний директор «Ворскли»: «Новий формат чемпіонату України треба вдосконалювати, інакше ми втратимо спортивний принцип»

Дмитро Яворський

Дмитро Яворський і Василь Сачко поділилися думками з приводу затвердженого днями формату чемпіонату України з футболу.

Днями Прем’єр-ліга ухвалила новий формат чемпіонату України з футболу в елітному дивізіоні. Згідно до цього формату в елітному дивізіоні гратиме 12 команд і турнір проходитиме в два етапи. У першому етапі команди зіграють між собою в два кола, після чого їх поділять на дві групи по шість команд. Перша шістка розігруватиме медалі і єврокубкові місця, а друга боротиметься за виживання. При цьому всі очки, які команди набрали у першому етапі зберігаються.

Такі зміни покликані, щоб збільшити рентабельність та видовищність футболу у Лізі «Парі-Матч», проте не все так однозначно. Деякі матчі другого етапу, зокрема «аутсайдерської» шістки стають просто непотрібними. При збереженні всіх очок може виникнути ситуація, коли одразу кілька команд залишаться без мотивації. Стрибнути у Єврокубки можливості немає, а виліт не загрожує. Такі матчі будуть нецікаві аудиторії, і що головне можуть не мати ваги для самих футболістів. Ми вирішили дізнатися, що ж про це думають функціонери полтавської «Ворскли», адже їм зрештою грати у чемпіонаті з таким форматом. Своїми думками з цього приводу з нами поділилися генеральний директор ФК «Ворскла» Дмитро Яворський та головний тренер команди Василь Сачко.

Дмитро Яворський: «Ця проблема дійсно є гострою. Ми були останніми, хто погодився на такий формат. Коли між собою гратимуть ті, хто не претендує на Єврокубки, командам просто ні за що буде боротися. Окрім втрати видовищності і вболівальників це може стати підгрунтям для „договірняків“ та інших непотрібних речей. Формат конче треба доопрацьовувати, щоб кожна команда, хоч за щось боролася. Потрібні „стикові“ матчі у боротьбі за виживання чи щось подібне. Інакше ми просто втратимо спортивний принцип в українському футболі.»

vasya.jpgВасиль Сачко

Василь Сачко: «Якщо говорити про те, яким би я хотів бачити наш чемпіонат, то я взагалі за 16 команд. Але зараз склалася така ситуація, що у Прем’єр-лізі не так багато дійсно конкурентноспроможних клубів, тому маємо те що маємо. У нового формату є свої мінуси, але є й великі плюси. Зокрема, команди, які боротимуться за Лігу Європи, увесь другий етап з найсильнішими клубами України. Це буде для футболістів чудовою мотивацією і дозволить командам завжди тримати себе в тонусі»

Види спорту:

Футбольні турніри: