Полтавська дівчина-боєць ММА: «Довелося пройти через нерозуміння близьких, але обрала спорт»

Анна Кузьменко

Спортсменка Анна Кузьменко з Полтави дала ексклюзивне інтерв’ю «Полтавщині Спорт»

Незабаром у Полтаві відбудеться масштабний професійний турнір зі змішаних єдиноборств ММА «На грані 2». Для Полтави це вже не перший подібний турнір, але подія все-одно непересічна. На полтавців чекає дванадцять поєдинків у сітчастому октагоні, який у народі називають просто кліткою. Змагатися до Полтави приїдуть бійці з Харкова, Києва, Чернігова, Миколаєва та інших міст України. Це вже третій полтавський професійний турнір з боїв без правил, проте цього разу публіка побачить видовище, якого у Полтаві ще не було. На турнірі «На грані 2» відбудеться жіночий професійний бій. Полтавська спортсменка Анна Кузьменко зустрінеться з досвідченою суперницею з Чернігова. Через кілька днів Анна вийде у клітку і показуватиме все на що здатна, а сьогодні вона дала ексклюзивне інтерв’ю нашому виданню і розповіла про те, що змусило просту дівчину з Миргорода з-поміж всіх видів діяльності вибрати бойовий октагон.

Від шкільної секції до професійного турніру

— Аню, незабаром ти виступиш на професійному бійцівському турнірі. Для тебе це дебют на подібному рівні?

— Так, для професійного спорту я дебютант. Я дуже довго цього хотіла і зараз з нетерпінням чекаю змагань.

— Дівчина і бої без правил для України явище непересічне. Розкажи з чого починався твій шлях і чому ти обрала саме ММА.

— Якщо говорити конкретно про змішані єдиноборства, то в них я відносно недавно. Але бойові мистецтва мене приваблювали з дитинства. В дитинстві я була дуже активною дитиною і мене приваблював спорт. У школі я грала з хлопцями у футбол, «зазирала» і у гімнастику і в інші рухливі види. Але саме бойові мистецтва мене заворожували своєю красою. Я з великим задоволенням спостерігала за бійками у кіно.

— Яке єдиноборство було для тебе першим?

— В четвертому класі я намагалася займатися карате, але за межами тренувань отримала травму і довелося припинити тренування. Повернулася до єдиноборств я лише коли вже була студенткою. Займалася тхеквондо-ІТФ.

— Але з ним теж не склалося?

— Не те що не склалося, просто мій тодішній тренер «зав’язав» з тренувальною діяльністю.

— Але ти все-одно повернулася до спорту.

— Так, я хотіла тримати себе у хорошій фізичній формі. В моєму житті були фітнес, бодибілдинг, пауерліфтинг, кросфіт... Зрештою на другому курсі, я знову прийшла до єдиноборств і почала займатися боротьбою.

— Як до твого хобі ставилися твої рідні? Все ж пауерліфтинг, боротьба, кросфіт — незвичайний набір захоплень, як для дівчини.

— Чесно кажучи ставилися не надто позитивно. Мій тато мене не розумів і постійно говорив, що це «не для дівчат». Для мене це було дивним, адже він сам займався спортом. Проте я завжди була свободолюбивою і звикла робити те, що мені подобається. Хоча бувало так, що вдома мене не розуміли, не пускали на тренування і я ні з ким не розмовляла.

— Розкажи як ти опинилася у команді «Branibor»?

— Мені подобався рукопашний бій і я шукала тренера саме з нього. Але мої знайомі запропонували мені спробувати ММА і порадили тренера Ігоря Онопрієнка.

— Пам’ятаєш своє перше тренування?

— Так, я дуже втомилася, але мені сподобалося. Коли прийшла додому і просто лежала, не могла нічого робити від втоми. Проте тоді я чітко усвідомила, що змішані єдиноборства це те, що мені потрібно. Подобається це іншим чи ні, а я буду займатись саме цим. Це моє, частина мене.

tsyb0xsigj0.jpgФото (vk.com)

Про майбутній турнір «На грані 2»

— «На грані 2» стане для тебе першим професійним турніром, а як проходили твої змагання на любительському рівні? Адже бійців-дівчат не так багато.

— Насправді це було проблемою. Я вигравала чемпіонат області, а на Україну не їхала, бо мені не знаходили суперниць. Бувало навіть таке, що готувалася до змагань, а потім в останній момент виявлялося, що я нікуди не їду. Тоді я дуже засмутилася. Але зараз в мене попереду справжнє випробування і я відчуваю неабияке піднесення.

afisha.jpg

— Участь у подібному турнірі, це вже певний успіх. Твоя родина змінила свою думку? Рідні радіють за тебе?

— Моя мама приїде на турнір і буде мене підтримувати. Так що я почуваю себе щасливою. Хотілося б побачити і тата, але він нажаль зараз за кордоном і не зможе приїхати. 

— Ти мабуть як і всі бійці ММА мрієш про UFC?

— Звісно, всі спортсмени хочуть бути найкращими і непереможними. Я в цьому плані не виключення.

— На змаганнях з ММА, фрі-файту і т. д. Я помітив, що поєдинки жінок дещо агресивніші ніж чоловіків. Це правдиве твердження?

— Так це правда. Я не знаю чому так відбувається. Можливо через вроджену емоційність жінок. Все залежить від налаштування. Що стосується мене, я збираюся виходити в октагон з холодною головою і перемагати. 

Турнір «На грані 2» відбудеться 8-го липня у виставковій залі Полтавського міського будинку культури. Слідкуйте за анонсами «Полтавщини Спорт».

Види спорту:

Футбольні турніри: