«Зоря-Ворскла» в чемпіонаті Полтави: запитання і дивацтва

Останні виступи команди ветеранів багатьом здаються сумнівними

Аматорський чемпіонат Полтави з футболу 2016 видався напрочуд багатим на цікаві матчі. Якщо у минулорічній першості за чемпіонство боролися лише дві команди — одвічні суперники «Зоря-Ворскла» і «Атака-Автотранс», то цього разу претендентів було четверо — до цих двох долучилися «Левада» і «Сан Сіті». Минулого року чемпіоном стала «Зоря-Ворскла». При цьому ветерани двічі переграли свого конкурента «Атаку», одного разу навіть декласувавши команду Валентина Горбаньова з рахунком 11:1. Єдина команда, яка зуміла тоді переграти «Зорю-Ворсклу» це «Левада». Тоді гравці команди не змогли гідно прийняти поразку і захисник «Зорі» Сергій Швей ледь не побився з арбітром матчу Олексієм Біліченком, а тренер Юрій Мармач довго розповідав Біліченку все що думає про суддівський корпус. При цьому за ветеранами давно закріпилася репутація команди, яка активно «працює» з арбітрами. Жодних доведених фактів звісно не існує, що перетворює цю інформацію на пусті чутки.

У 2016-му році ситуація дещо змінилася. За чемпіонство змагаються вже більше команд, а «Зоря-Ворскла» встигла по разу програти всім конкурентам. Репутація команди, яка грає у «ринковий» футбол нікуди не ділася, але все ж подібні закиди стали звучати рідше. До слова у команди Юрія Мармача дійсно сильний склад де зібралися досвідчені майстри, тож їх успіхи не виглядають дивними. Та й витрата зайвих коштів на аматорському рівні теж здається недоцільною.

Дивні речі почалися пізніше, коли чемпіонат став наближатися до кінця і з чотирьох явних претендентів на титул залишилося двоє головних — «Левада» і «Зоря-Ворскла». «Сан Сіті» навтрачав очок у матчах з конкурентами, а «Атака» окрім цього примудрилася програти «Подолу». І от «Левада» і «Зоря-Ворскла» біжать наввипередки. Особисті матчі вже зіграно. У таблиці рівна кількість очок і рівна кількість перемог, проте за різницею забитих-пропущених м’ячів «Левада» дещо переважає ветеранів і за кількістю забитих теж. При цьому gthtl 18-м туром у «Левади» всі матчі з лідерами вже позаду — залишилися незручні суперники, але не з розряду проблемних. В той же час «Зоря-Ворскла» має грати проти «Атаки-Автотранс» та «Подолу». Перші — вічні суперники, другі просто набрали хід і псують нерви фаворитам. Коротше — перед ветеранами постали нелегкі випробування.

«Атака-Автотранс» після 17-ти турів зберігала теоретичні шанси на чемпіонство, але для цього треба було щоб конкуенти команди Валентина Горбаньова втратили очки. З головним з цих конкурентів — «Зорею-Ворсклою» «Атака» грала у вівторок 18 жовтня. Враховуючи принциповість протистояння, автору цих рядків і в голову не приходило, що тут може бути щось нечесно. Здавалося логічним, що «Атака» навіть якщо не стане чемпіоном, з великим задоволенням зіпсує свято своїм футбольним ворогам. Всі очікували емоційного матчу з криками на суддю, фолами і пристрастями. Нічого цього глядачі не побачили, навпаки побачили кілька речей, які можуть здатися дивними.

Після того, як ветерани швидко вийшли вперед, «Атака» через кілька хвилин зрівнює рахунок. Нарешті! Ось воно — зуміли переломити хід важкої гри, зараз піде гра! Як видно на відео емоції просто «зашкалюють».

video.png

Незрозумілі помилки захисників призвели до того, що «Зоря-Ворскла» виходить вперед. Тут футболісти теж аж «підскакують від радощів».

video.png

2:2 — тут без питань. Пораділи-привітали — все як треба.

video.png

3:2 — пенальті! У штрафному майданчику збивають Романчука. І це за рахунку 2:2 на 14-й хвилині. Навіть якщо пенальті чистий як медичне скло, в іншому матчі футболісти «Атаки», метафорично кажучи, з’їли б арбітра Сергія Новіка разом зі свистком. Тут же — жодного кривого слова ні з вуст футболістів, ні з вуст Валентина Горбаньова. Лише регіт на трибунах. При цьому варто зазначити, що на диво спокійним був і сам Валентин Горбаньов, навіть коли його команда програвала. Варто відзначити, що у складі «Атаки» не зіграло шестеро ключових футболістів.

video.png

 Сам наставник «Атаки» чесно відповів на всі запитання стосовно матчу.

«У нас вибули зі строю одразу шестеро ключових гравців. У Корнієнка і Шмиголя травми, ще чотирьох футболістів відсторонила федерація. Прядко отримав червону картку у матчі проти „Левади“. Йому сказали, що він отримає три матчі дискваліфікації. Але перед грою з ветеранами мені зателефонував Володимир Капустян з ФФП і повідомив, що Михайло не гратиме п’ять матчів. При цьому на засідання КДК нас не запрошували і навіть про нього не повідомляли. Також нам повідомили Макорін, Пустовіт і Голованьов не мають грати через перебір карток. Зрозумійте, якби я хотів здати гру, я спокійно міг би поставити будь-кого, „Зоря-Ворскла“ б тут же подала протест і отримала б технічну перемогу. Я ніколи не здавав матчів. Подумайте самі, який мені з цього зиск? Після того як ми зганьбилися у матчі з „Подолом“ — чемпіонат для мене вже не цікавий, адже за перше місце ми вже не боремося. Навіть без лідерів ми показали гідну гру і хлопці отримали задоволення. Пенальті? А що я мав казати арбітру? Там чисте порушення і суперечок бути не може. Якщо хтось хоче мені особисто висунути якісь претензії, нехай зробить це і я йому відповім.»

Аргументи Горбаньова звучать логічно, і доведеного факту змови немає, тож можна було б спокійно залишити цей матч у спокої. Але був наступний матч «Зорі-Ворскли» проти «Подолу».

Колектив Максима Вершиніна зарекомендував себе як дуже неприємна для лідерів команда. «Подол» за гарної гри і не без запитань до суддів програв «Сан Сіті», і сенсаційно переграв «Атаку» тож від протистояння цих команд чекали справжньої сутички. Її не вийшло. Натомість глядачі побачили тринадцять пропущених м’ячів. Зокрема певні запитання викликають дії воротаря Костянтина Цисовського. Костя — чудовий воротар з відмінною реакцією. У зустрічі цих команд у першому колі «Подол» програв, але воротар Цисовський був головною зіркою матчу. У другому ж колі все було інакше. Можете порівняти самі.

video.png

video.png

Нічого здавалося б дивного, та саме зараз «Зорі-Ворсклі» так необхідно забивати якнайбільше, адже у «Левади» більша різниця забитих і пропущених.

tab.jpgТурнірна таблиця перед матчем «Зоря-Ворскла» - «Подол»

Юрій Мармач теж прокоментував ситуацію з неоднозначними матчами.

«Я вже 55 років у футболі і жодного разу не грав у ці брудні ігри. Ми ж не винні у тому, що у „Подола“ не пішла гра, а у складі „Атаки“ не зіграли ключові футболісти. На ветеранів постійно наговорюють, начебто ми платимо суддям і суперникам, але все це повна маячня. До речі ходять чутки, що ми заплатили „Мрії“, щоб вона не виходила на матч проти „Левади“. Тоді хлопцям дадуть технічну поразку 3:0 і у „Левади“ залишиться маленька різниця забитих-пропущених. От і перевірите, чи чесний я з вами.»

Команда І В Н П М О
1 «Зоря-Ворскла» 17 14 0 3 70-23 42
2 «Левада» 16 13 0 3 58-19 39
3 «Палвіс Сан Сіті» 16 12 1 3 48-19 37
4 «Атака-Автотранс» 17 11 1 5 68-37 34
5 «Будівельник» 13 5 3 5 32-27 18
6 «Атлетик» 15 5 2 8 29-39 17
7 «Інваспорт» 17 4 3 10 34-38 15
8 «Подол» 17 4 2 11 21-47 14
9 «Динамо» 15 3 0 12 26-43 9
10 «Мрія» 13 1 0 12 7-74 3
11 ДЮФШ «Ворскла» 0 0 0 0 0-0 0

Сьогодні «Левада» грає проти «Мрії» (якщо грає :)), а у 19-му турі зустрінеться з «Атлетиком», а «Зорі-Ворскли» залишилася гра проти «Динамо». Саме у цих матчах вирішиться доля чемпіонства, тож будемо слідкувати за ними.

Види спорту:

Футбольні турніри: