Баскетболіста «Кременя» Івана Тимощука дискваліфікували за організацію «договірняка»

Федерація баскетболу України поставила крапку у розслідуванні матчу «Кремінь» — «Харківські соколи»

Захисника БК «Кремінь» Івана Тимощука пожиттєво дискваліфікували. ФБУ виявила, що Іван запропонував двом суперникам «злити» матч за грошову винагороду. Крім нього дискваліфікували двох гравців команди «Харківські Соколи». Передував цьому скандалу драматичний матч між цими командами, який закінчився перемогою кременчужан. Втім давайте по-порядку.

Матч розбрату

Четвертого лютого у Кременчуці місцевий баскетбольний клуб «Кремінь-КДЮСШ-2» (далі — «Кремінь») в рамках Вищої ліги чоловічого ЧУ з баскетболу приймав «Харківських соколів». Кременчужани виграли матч з різницею в одне очко (95:94). При цьому команди зіграли два овертайми. Після матчу голова правління ГО «Харківська федерація баскетболу» розмістив на своїй сторінці у Facebook пост з обвинуваченнями на адресу харківської команди у «нечесній грі». У пості йшлося:

«В різних якостях я живу у баскеті вже більше 30 років, але, на жаль, минулої неділі (04.02.2018) я став свідком темної сторони баскетболу, яку дуже важко побачити навіть професіоналам. Мені стали відомі факти з гри між BC Kremin — БК Кремінь та Баскетбольний клуб «Харківські Соколи», які мають ознаки кримінального порушення згідно ч.1 статті 369-3 КК України (протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань). У цій грі наша команда поступилася супернику у другому овертаймі з різницею в одне очко».

Також функціонер повідомив у пості, що «Харківські соколи» вигнали з команди двох гравців — Сергія Гущіна та Микиту Базилева.

post.jpg

«Кремінь» відреагував повідомленням про усунення від матчів та тренувань захисника Івана Тимощука.

kremen--0-0.jpg

Тоді у Федерації баскетболу України нам розповіли, що триває внутрішнє розслідування. Зараз же воно закінчилося і ми можемо розповісти всю історію.

Що насправді трапилося

В ході розслідування випливло, що гравець «Кременя» Іван Тимощук запропонував баскетболісту «Соколів» Олександру Коровякову 15 тис. гривень за те, що Олександр зіграє «слабко» і дозволить суперникам виграти. Коровяков виявився честолюбним хлопцем і відмовився. Тоді кременчужанин Тимощук звернувся до Сергія Гущіна, щоб той «слабко» зіграв у захисті і дозволив кременчужанам отримати перевагу у 12 очок. Гущін погодився. У підсумку з цього нічого не вийшло і в самісінькому кінці матчу той же Іван Тимощук запропонував тисячу доларів (сума неточна) ще одному «соколу» Микиті Базилеву, щоб він у вирішальний момент не закинув штрафних кидків. Тимощук мав на ньому сфолити. Базилев теж погодився. Таким чином «Кремінь» переміг з рахунком 95:94. Тільки от біда — Олександр Коровяков, який відмовився від грошей, після матчу про все розповів тренеру і керівникам «Соколів». Харків’яни провели зі своїми гравцями виховну бесіду і вигнали їх з команди. Також Чебишев звернувся до ФБУ з заявою про цей матч.

Що далі

Баскетболіста «Кременя» Івана Тимощука пожиттєво дискваліфікували. Він не має права брати участь у жодних змаганнях під егідою ФБУ, ні в якості спортсмена, ні в якості тренера, ні в будь-якій іншій. В юридичному відділі федерації нам розповіли, що матеріали справи справу передано до Кременчуцького управління поліції. До клубів жодних санкцій не застосують. Нагадаємо, що «Кремінь» зараз ділить лідерство у турнірній таблиці з миколаївським «Ніко-Баскетом».

shot-18.jpg

Види спорту:

Футбольні турніри: