Юрій Мармач: «Я ніколи не погрожував суддям, а Біліченко взагалі називав мене татом»

Юрій Мармач

Голова комітету інспекторів матчів «Федерації футболу Полтавщини» відповів на звинувачення у зловживанні своїм статусом

Днями на «Полтавщині Спорт» вийшло ексклюзивне інтерв’ю з головою Комітету арбітрів Федерації футболу Полтави, Олексієм Біліченком. В інтерв’ю ми торкнулися ряду конфліктних питань, зокрема суддівства матчів команди «Зоря-Ворскла» у Чемпіонаті Полтави. Річ у тім, що багато арбітрів просто відмовляються судити матчі «ЗВ». Біліченко пояснив це тим, що тренер команди Юрій Мармач, який паралельно інспектує матчі Чемпіонату області, потім відіграється на арбітрах за незадовільне для його команди суддівство, зловживаючи своїм статусом. Юрій Олексійович захотів дати коментар з цього приводу, і ми, користуючись випадком, поставили тренеру-експерту-інспектору кілька запитань.

— Юрію Олексійовичу, почнемо з Вас. Очевидно, у вас виникли думки стосовно мого інтерв’ю з Олексієм Біліченком. Можете озвучити?

— Ну звісно, мені було неприємно це читати. Тим більше, що це неправда. Я ви знаєте, Олексія Біліченка, який давав Вам інтерв’ю, разом з його другом Андрієм Сидоренком відсторонили від обслуговування матчів Чемпіонату області. Олексій просто ображений. В середині нульових, коли полтавською обласною федерацією керував Анатолій Дяченко, Олексій Біліченко мав шанс судити національні змагання, але не використав його через свої особисті недоліки. Коли я про це дізнався, то особисто попросив Дяченка, дати Олексію ще один шанс. Арбітр його не використав. Взагалі, Біліченка неодноразово відсторонювали від чемпіонату області, я допомагав йому, та й взагалі він називав мене татом. Зараз, коли їх з Сидоренком та Барилом відсторонили, він образився.

— Ви голосували за це відсторонення?

— Так.

— Чому?

— Я знав про недоліки Олексія та інших, і вважав, що він заслуговує на відсторонення. Про які недоліки йдеться, я сказати не можу.

— Це щось особисте, чи пов’язане з футболом?

— Не можу сказати.

— Добре, повернімося до інспектування матчів. Що входить у ваші безпосередні обов’язки? Ви приходите на стадіон, що далі?

— Я маю проконтролювати, щоб все було готово до проведення матчу: газон, медики, безпека вболівальників. Під час гри я слідкую за суддівством, і за тим щоб все відбувалося в рамках правил. Щоб приміром, тренери чи вболівальники не виходили на поле. Слідкую так само і за роботою арбітра.

— Ви самі коли-небудь судили матч?

— Ні.

— Скажіть, будь ласка, бували випадки коли Ви просили у мене відео спірних епізодів з матчів, які ви інспектували. Вам це допомагало?

— Так, і я вдячний Вам.

— Тобто було таке, що перегляд відео Вам реально допомагав, і Ви дивилися на той чи інший епізод інакше?

— Так, звісно.

— То як Ви ставите оцінки коли відео немає? Ви бачите епізод так само швидко, як і суддя. Чи можете ви його об’єктивно оцінити?

— Ну, на відміну від арбітра, мені не треба швидко приймати рішення, є час подумати, осмислити епізод.

— Тобто Ви допускаєте, що в оцінках, які ви ставите арбітрам є доля необ’єктивності?

— Так, і я хочу вибачитися перед суддями, якщо я припустився помилки. Втім, маю сказати, що цей сезон був тестовим для нової федерації. І всі арбітри, навіть ті, які отримували «двійки» отримали позитивні рекомендації.

— Ви коли-небудь тиснули на арбітрів на чемпіонаті Полтави, апелюючи своїм статусом?

— Звісно, ні.

— Якщо молодий суддя, припустився помилки у матчі «Зорі-Ворскли» в чемпіонаті Полтави, а потім чудово відпрацював на матчі Чемпіонату області, який Ви інспектуєте, яку оцінку він отримає?

— П’ятірку.

— Я подам Ваші відповіді, але якщо це неправда, кожен хто розуміє про що мова, це побачить.

— Добре (сміється), навіщо ж мені лукавити.

— Є ще одна річ, яку я з багатьох джерел про Вас чув. Є інформація, що після вдалих матчів «Зорі-Ворскли» могли зайти до суддівської кімнати і «подякувати» всій бригаді купюрами.

— Це повна маячня. Я ніколи нікому нічого не давав. Хоча я іноді допомагав арбітрам в іншому. Ну ось ми говорили про Біліченка. Він мене звав татом, а зараз говорить про мене погані речі. Втім, ні я, ні команда не збираємося з’ясовувати з ним стосунки. До речі, хочу додати, що Олексій неправий, коли говорить, що ми звикли перемагати. За «Зорю-Ворсклу» зараз грають переважно ветерани, і наша головна місія — продовжити їм футбольний вік.

— Що у Вас з Андрієм Сидоренком? Чому Ви його так часто лаєте, і постійно просите щоб він не судив матчі Вашої команди? При цьому не має жодного доведеного факту його помилки.

— Тому що, протягом довгого часу не проходило жодного матчу щоб він не вилучав когось з нашої команди. Зараз, навіть якщо він судитиме об’єктивно, за ним вже тягнеться неприємний шлейф для наших футболістів. Щоб уникнути різних конфліктів та скандалів, я прошу щоб він нас не судив.

Види спорту:

Футбольні турніри: