Арбітри не зможуть судити чемпіонат Полтави без дозволу спілки «Федерація футболу Полтавщини»

Арбітри Сергій Єрохов, Олексій Біліченко та Андрій Сидоренко

У обласної федерації з’явився прямий важіль впливу на Чемпіонат Полтави

Днями у Кременчуці відбулися збори футбольних арбітрів, які судять матчі під егідою Громадської Спілки «Федерація футболу Полтавщини». Судді пройшли традиційне тестування та нормативи з фізичної підготовки. Окрім цього арбітри підписали договори про те, що судді мають судити виключно ті змагання, які проходять під егідою «Федерації футболу Полтавщини». Щодо роботи на інших турнірах, то там судді можуть працювати виключно з дозволу керівництва громадської спілки.

Річ у тім, що деякі арбітри, які працюють під егідою ГС «Федерація футболу Полтавщини» також працюють і на матчах Чемпіонату Полтави з футболу, який проводить Федерація футболу Полтави на чолі з Олександром Кудацьким. Ця організація не є колективним членом ні ГС «ФФП» ні ФФУ. Тож тепер суддям, які збираються працювати на матчах міської першості доведеться питати на це дозволу. Це дає обласній федерації прямий важіль впливу на організацію, очолювану Олександром Кудацьким.

Для чого це було зроблено, і звідки взагалі така ініціатива, ми запитали у виконавчого директора Громадської Спілки «Федерація футболу Полтавщини» Віктора Пожечевського.

— Вікторе Олександровичу, подібні обмеження для арбітрів, це теж ініціатива ФФУ чи виключно обласної федерації?

— Ні, ФФУ тут ні до чого. Звісно, судді які працюють під нашою егідою мають виконувати наш Статут і правила. Це зроблено виключно для порядку. Щоб не сталося так, що у нас приміром «Ворскла» грає товариський матч з «Поліссям», а всі судді зайняті на Чемпіонаті Полтави.

— Тобто Ви спокійно дозволятимете суддям працювати на міській першості?

— Звісно. Якщо арбітри в цей день не потрібні нам, хай спокійно собі судять місто. Але ми повинні знати, хто чим займається.

— У Громадській Спілці «Федерація футболу Полтавщини» працюють Юрія Мармач та Олександр Мелащенко, які також у різних якостях мають стосунок команді «Зоря-Ворскла», що грає у Чемпіонаті Полтави. Особливо це стосується Юрія Олексійовича, який на посаді інспектора працює безпосередньо з суддями. Тут же очевидний конфлікт інтересів.

— Ну не можу ж я через це прибрати Юрія Мармача з посади голови Комітету інспекторів. І річ не в тому, що він, скажімо, мій друг. Його туди обрав виконком, так що я просто не маю на це права. А щодо конфлікту інтересів, то куди від цього дітися. Це життя, все переплітається.

Нагадаємо, що до цього, вже були скандали, пов’язані з роботою арбітрів, які судили матчі обох чемпіонатів. Зокрема, голова суддівського комітету Федерації футболу Полтави відкрито звинуватив Юрія Мармача, який є одночасно тренером команди-учасниці Чемпіонату Полтави «Зоря-Ворскла» та головою Комітету інспекторів у «Федерації футболу Полтавщини», у зловживанні своїми обов’язками і прямого тиску на суддів матчів Чемпіонату Полтави. Це саме, на правах анонімності, підтверджували і деякі арбітри.

Види спорту:

Футбольні турніри: