Віктор Вихрист vs Федерація боксу України: історія протистояння

Віктор Вихрист

Хронологія конфлікту навколо скандального переходу кременчуцького боксера у професіонали

Всі, хто слідкує за українським боксом, пам’ятають скандальні заголовки, пов’язані з іменем кременчужанина Віктора Вихриста. Після того як наш земляк перейшов до професійного боксу, на нього тут же посипалися звинувачення в недоброчесності з боку ФБУ. Також спортсмен залишився без квартири у Кременчуці, а його тренера та менеджера дискваліфікували. Ми вирішили простежити хронологію конфлікту з самого початку і до сьогоднішнього дня.

З чого все почалося

Почати цю історію варто з вересня 2019-го. Тоді у фіналі Чемпіонату України з боксу у ваговій категорії 91+ кг Віктор Вихрист зустрівся з одеситом Цотне Рогавою і сенсаційно програв. Рогава тільки перейшов у любительський бокс з кікбоксингу і тут же став чемпіоном України, створивши головну сенсацію турніру. Зрозуміло, що це чемпіонство дало одеситу право представляти Україну на міжнародних змаганнях і боротися за путівку на Олімпійські Ігри.

У січні 2020 Віктор Вихрист покидає аматорський бокс і підписує контракт з німецькою промоутерською компанією «ECBoxing». Також Віктор бере собі псевдонім і відтоді виступає як Віктор Фауст. На Олімпіаді у Токіо Віктор точно не виступатиме.

Дискваліфікація та взаємний обмін «люб’язностями»

У тому, що боксери переходять з аматорів у професіонали немає нічого незвичного, проте у випадку з Віктором Вихристом Федерація боксу України не на жарт обурилася. На сайті федерації тут же з’явилася офіційна заява з цього приводу. Зокрема в ній йшлося про таке:

«Рішення щодо відмови Віктора Вихриста припинити виступи у складі Національної збірної України повідомив 27 січня особистий тренер боксера — Олександр Ляховий у спілкуванні з головним тренером збірної. Тобто за день до підписання Віктором Вихристом професійного контракту. До цього моменту Федерація боксу України не отримувала жодних повідомлень стосовно можливого бажання Вихриста перейти у професійний бокс та припинити виступи у складі збірної України.

Всеукраїнська громадська організація Федерація боксу України в цілому обурена з приводу даної події. На наше глибоке переконання подібні дії спортсменів є непрофесійними, неспортивними та неетичними по відношенню до держави, федерації, колег по збірній, тренерського складу та українського боксу загалом. Тобто всіх задіяних учасників підготовки членів збірних команд України, які протягом багатьох років вкладали час, ресурси та фінанси у виховання та підготовку спортсмена. Мова йде про фінансування навчально-тренувальних зборів, поїздки на міжнародні турніри, екіпірування і т. д».

З повним текстом заяви ви можете ознайомитися тут. Якщо резюмувати претензії — Віктор перейшов у професіонали зненацька, нікого не попередивши, а на нього розраховували, як на представника України на міжнародних стартах і потенційного олімпійця. При цьому на його підготовку витрачалися державні кошти.

Сам Віктор в інтерв’ю порталу «Кременчуцький Телеграф» запевнив, що навпаки до останнього відмовлявся від різних пропозицій. Він розповів, що взагалі не мав брати участь в тому Чемпіонаті України на якому програв Цотне Рогаві, адже був не готовий, але його змусив голова ФБУ Володимир Продивус. Після поразки у фіналі Віктор начебто став другим номером збірної і конкретно не знав, чи їхатиме він взагалі на ліцензійні турніри. Зрештою, слухайте самі:

Федерація тут же «проїхалася» по команді спортсмена. Тренера Віктора Олександра Ляхового дискваліфікували на три роки. Так само дискваліфікацію отримав і менеджер Віктора Сергій Котельник. Сам спортсмен залишився без стипендії і квартири, адже не виконав умов, передбачених Міністерством та ФБУ. Цю ситуацію з тренером Віктор переживав досить болюче і публічно говорив, що шкодує про те, що 10 років співпрацював з Федерацією.

Віктор Вихрист та тренер Олександр Ляховий

Окремо варто відзначити, що на підтримку кременчужанина виступив Володимир Кличко, назвавши рішення федерації «абсолютною дурістю».

Віктор Вихрист та Володимир Кличко

Що з конфліктом зараз

Відразу після того як на сайті ФБУ з’явилася вищезгадана офіційна заява зі звинуваченнями на адресу його самого, тренера Олександра Ляхового та менеджера Сергія Котельника, команда боксера звернулася до юристів. Захищати інтереси спортсменів взявся адвокат Юрій Юрченко.  Втім, юриста, за його словами, навіть не пустили на засідання КДК ФБУ, яке відбулося 4 березня. Адвокат стверджує, що рішення, прийняте на тому засіданні ні він, ні спортсмен досі не отримали.

А на спортивній ниві тим часом, кременчужанин встиг ефектно дебютувати у професійному боксі. У першому бою він за сорок секунд нокаутував білоруса Андрія Мазаника. Другий поєдинок Віктора, проти Масіміліано Алехандро Соси, перенесли через пандемію коронавірусу.

Види спорту:

Футбольні турніри: