Расистський скандал у полтавському футболі: команди оштрафували, але персонально нікого не покарали

Розповідаємо про наслідки інциденту в матчі «Молоді зірки» — «Зоря-Ворскла»

Після расистського скандалу який трапився у матчі першого туру Відкритого турніру присвяченого 100-річчю полтавського футболу представники обох команд мали діалог з організаторами і якщо вірити останнім, обидві команди отримали санкції.

Що власне трапилося

У матчі першого туру Відкритого турніру присвяченого 100-річчю полтавського футболу команда «Молоді зірки», зібрана з африканських студентів, зустрілася з «Зорею-Ворсклою». захисник «Зорі-Ворскли» Володимир Олефір назвав одного з противників «чорною мавпою» після чого команда африканців пішла з поля. Загалом матч був багатим на сутички, і футболісти «Зірок» теж були не надто ввічливими, а тренер команди Майкл Алозіє, а особливо його помічник, за розмови з арбітром мали б отримувати червоні картки. Втім, матч перервала саме образа пов’язана з кольором шкіри африканців. Вже після цього футболіст «Зірок» Джошуа з нецензурною лайкою накинувся на Олефіра та Олександра Мелащенка і теж не був покараний. Детальніше про цю історію з відео та коментарями ви можете дізнатися тут.

Що було після цього

Оскільки в Асоціації футболу Полтави ще не обрано Контрольно-дисциплінарний комітет, інцидент розглядав КДК Асоціації футболу Полтавщини — організації яка є співорганізатором турніру. Про результат розгляду ми запитали у виконавчого директора Асоціації футболу Полтавщини Віктора Пожечевського. Він розповів, що обидві команди оштрафували. «Молоді зірки» отримали штраф в сумі 3 тисячі гривень за те що, як висловився Віктор Олександрович, «вони, як команда-господар, не змогли забезпечити безпеку на матчі». «Зорю-Ворсклу» оштрафували на 10 тисяч гривень. Матч вирішили дограти з того моменту як він перервався, тобто з 38-ї хвилини за рахунку 0:1 на користь «Зорі-Ворскли».

Що не так з цим покаранням

У цьому матчі було щонайменше дві людини, які мали б нести персональну відповідальність за свої вчинки — Володимир Олефір, який власне і вигукував расистські образи та гравець «Молодих зірок» Джошуа, який вже після інциденту кидався на гравців «Зорі-Ворскли» з погрозами та нецензурною лайкою. Нікого не дискваліфікували і персонально не покарали. Це можуть зробити лише всередині команди.

Види спорту:

Футбольні турніри: