Збірна України з веслування проти головного тренера: полтавські спортсмени солідарні з колегами

В національному веслуванні стався черговий масштабний конфлікт, до якого залучені й спортсмени з Полтавщини

Українські веслувальники періодично здобувають перемоги на міжнародних турнірах, кубку Європи, Світу і т. п. Після фінішу спортсмени щиро радіють перемогам, охоче фотографуються і у коментарях після стартів нагадують всьому світу що в Україні йде війна і захоплюються ЗСУ. Однак за лаштунками, у збірної України з веслування не все так добре: спортсмени мають гострий публічний конфлікт з головним тренером, мають до нього купу питань і пишуть скарги до Міністерства сім’ї, молоді та спорту, сподіваючись на реакцію.

Коли все почалося

у листопаді 2021 на посаду головного тренера збірної України з веслування на байдарках і каное призначили призера Олімпіади 1988 у Сеулі Ігоря Нагаєва. Він змінив на цьому посту Олімпійського чемпіона 2016 року Юрія Чебана (між іншим — студента ПНПУ ім. І. Г. Короленка). На превеликий подив всіх, Юрій Чебан навіть не подавав свою кандидатуру на те, щоб отримати повторне призначення. Пізніше Юрій скаже, що у збірній коїться безлад, якому він не може протистояти самотужки. Тому він і махнув рукою.

У 2022-му році почалася війна, але українські веслувальники знайшли змогу взяти участь у міжнародних стартах. Самі лише представники Полтавщини у травні здобули дев’ять комплектів нагород у двох етапах Кубка Світу. І саме після того спортсмени почали публічно виражати своє незадоволенням тренером. Веслувальники зробили серію постів в соціальних мережах з критикою тренера. Серед тих хто цим займався був і представник Полтавщини Олег Кухарик. Серед претензій — погана “скатаність” екіпажів у двійках та четвірках через постійну ротацію, дивне рішення перервати збори в Румунії й повернутися в Україну де триває війна. А також не включення до складу збірної на ЧС-2922 байдарки-четвірки за участі полтавок Діани Танько та Людмили Кукліновської. Зокрема докладне інтерв’ю на цю тему дав представник Полтавщини Олег Кухарик.

Що відбувається зараз

Федерація каное України встала на бік спортсменів. З проблем які вдалося вирішити — байдарку-четвірку з Людмилою Кукліновською та Діаною Танько таки включили до складу збірної й дівчата поїдуть на світову першість. ФКУ ініціювала зустріч з головним тренером та представниками Міністерства. Після довгих дискусій, дівчат включили в список тих хто поїде на ЧС. Також тренувальні збори перед світовим форумом проведуть не на Трухановому острові, а в Обухові.

Наразі спортсмени написали скаргу на тренера до Міністерства сім’ї, молоді та спорту на ім’я міністра Вадима Гутцайта, однак за словами веслувальника Івана Семикіна, Спортсмени ж готуються до Чемпіонату Світу, який у серпня відбудеться в Італії.

Види спорту:

Футбольні турніри: