Головний тренер СК «Полтава»: «У першій частині сезону кількість суддівських помилок була просто гігантською»

Володимир Сисенко / Фото: Владислав Власенко

Володимир Сисенко підбив підсумки першої половини сезону у Першій лізі

Днями головний тренер СК «Полтава» Володимир Сисенко дав велике інтерв’ю пресслужбі клубу, в якому підбив підсумки виступу СК «Полтава» в сезоні 2022/2023 у Першій лізі. Ми вибрали для вас найцікавіші моменти з цього інтерв’ю.

Про першу частину сезону в Першій лізі

- Перед початком сезону в інтерв’ю Ви говорили, що першочергове завдання на стартовий відтинок сезону - це познайомитися з лігою. Яким виявилося це перше знайомство?

- Знайомство, як ми й очікували, було цікавим, місцями непередбачуваним. Головне, ми отримали вичерпну інформацію про опонентів. Тому вже навесні ми підійдемо до вирішальних восьми поєдинків більш обізнаними з тим, що на нас чекає.

- Команди, з якими зустрінетесь вже навесні, вивчали? Наскільки серйозні ці опоненти?

- Команди всі цього сезону доволі рівні, незалежно від групи, у якій виступали. У жодному з матчів цього сезону заздалегідь не можна було визначити фаворита. Кожна команда могла переграти суперника. Згадаймо, що «Гірник-Спорт», який ішов останнім, двічі відбирав очки в «Оболоні», що була на той час першою. До чого веду? Команди, з якими будемо боротися навесні, зовсім не поступаються ні нам, ні іншим колективам. Єдина відмінність - на другому етапі буде значно вищою відповідальність за результат».

- Які відмінності помітили між другою лігою, де команда грала торік, і першою, де ми опинилися цього сезону?

- Організація ігор була хороша і в другій лізі, але все ж у першій якісно інший рівень, включно зі значно більшою увагою засобів масової інформації. Ми бачимо гарну картинку гри в трансляціях на YouTube, маємо повний доступ до всієї інформації про наших опонентів, що не можна оминути увагою. Якщо ж брати ігрові аспекти, то насамперед відчутна різниця у швидкостях - мислення, роботи з м’ячем, переміщення.

- Виходячи з цієї тези, можна сказати, що наш колектив витримав конкуренцію у лізі? Адже суттєво влітку команда не підсилювалася.

- Виходячи в другу лігу, ми відразу наголосили: склад не будемо змінювати, оскільки вважаємо правильним дати шанс кожному футболістові, який пройшов з нами шлях від аматорів до професіоналів. Ми побачили, що цей склад був конкурентоспроможним у другому дивізіоні. Тому вирішили, що команда не потребує суттєвих змін. Закцентую увагу на тому, що взимку ми взагалі не думали про першу лігу, бо мали за спортивним принципом продовжити боротьбу в другому дивізіоні. Але війна внесла свої корективи, і вже влітку так сталося, що нам випала нагода зіграти у першій лізі, де ми теж вирішили спробувати свої сили без суттєвих змін у складі. Як ми побачили за підсумками півріччя, хлопці не програвали конкуренцію на полі навіть лідерам першості. Наголошу й на тому, що в плані підбору виконавців ми продовжуємо дотримуватися полтавського вектора. Звичайно, без винятків не обійдемося, але переважну більшість і надалі складатимуть місцеві вихованці.

Про суддівство

- Я не думав акцентувати увагу на темі суддівства, але якщо вже розмова дійшла до цього, то давайте порахуємо. Перший явний факт - домашня гра з «Металургом». Це просто нонсенс, коли у ворота однієї команди за матч ставлять три одинадцятиметрові. У результаті ми програємо з різницею в один м’яч. Ці пенальті - окрема тема для розмови. З трьох мав місце, можливо, один. Але два інших - просто вигадані головним арбітром. Далі беремо виїзний матч із «Гірник-Спортом». Звичайно, маючи чисельну перевагу на полі, ми зіграли внічию, це було не без долі нашої провини. Згадаймо лише два абсолютно справедливі вилучення у складі суперника. А на 90+1 хвилині, коли ми вели в рахунку, наша команда мала небезпечну атаку на ворота суперника, яку голкіпер господарів перервав руками за межами штрафного майданчика. Замість вилучення арбітр показує лише жовту картку. А далі цей же воротар став ключовою особою в атаці на наші ворота, яка завершилася голом. Про «Кремінь» повторюватися не буду. З «Черніговом» удома нам не ставлять двохсотвідсотковий пенальті. І кількість помилок цього сезону просто гігантська.

- Здається, цього сезону знову команді легше давалися матчі з лідерами. А от з аутсайдерами, зокрема «Скоруком», двічі не пощастило. У чому причина?

- Дійсно, може скластися таке враження, що «Скорук» для нас «зачарована команда». Але візьмімо до прикладу останній матч. Ми виходимо на поле, б’ємося. Однак як можна переграти суперника, коли арбітриня ФІФА Катерина Усова судить дві команди за різними правилами. Коли будь-яке падіння суперника чи апелювання вона помічає і дає нашим хлопцям картки, а в подібних епізодах стосовно наших гравців вона навідріз відмовляється щось робити. Я переглянув цю гру в повторі й побачив, що тільки дивом нікому з наших футболістів томаківці не зламали ногу. Але покарання у вигляді жовтої картки отримав лише один гравець суперника, який після цього ще двічі міг заподіяти шкоду нашим футболістам. Він міг сміливо заробити пряме вилучення. Та червону картку безпідставно отримав наш Єгор Коваленко. Спочатку йому Усова показала «гірчичник» за те, що його валили у штрафному майданчику, а потім він чисто відібрав м’яч, за що отримав друге попередження. Тому як ми можемо зняти ці «чари» суперника, якщо у грі нас судять за різними правилами? Як ми можемо об’єктивно оцінити поєдинки з цим суперником? Про суддівство в тому матчі ще зауважу. Я ніколи не заперечував свої вилучення у попередні віхи кар’єри. Мої дії часто були емоційними. Але в цьому матчі я вперше у кар’єрі отримав вилучення за те, чого не робив. Я заспокоював свого асистента, який в дещо некоректній формі висловив претензії резервному арбітру. У результаті вилучення отримали і він, і я. За що? За компанію? І от після цього всього про яку об’єктивну оцінку ми можемо говорити? Я пропоную зіграти кілька спарингів зі «Скоруком», де арбітр буде судити обидва колективи за одними й тими ж правилами. Ось тоді ми зможемо оцінити сили наших команд.

Про весняну частину сезону

- Зараз команда у відпустці. Далі чекає тривалий період підготовки. Поділіться планами на цю зиму.

- На жаль, ми живемо в час, коли будь-які плани будувати вкрай важко. Попередньо ми не змінюватимемо той тренувальний процес, за яким працювали із року в рік. На початку січня почнемо втягуватися в роботу. А далі будемо шукати спаринг-партнерів, з якими гратимемо ігри. Однак не все залежить від нас. Триває війна, і ворог нам може зламати ці плани. Але віримо в краще, що наші Збройні сили дадуть відсіч ворогу і ми в тилових містах продовжимо готуватися до сезону та займатися своєю улюбленою справою.

- Як взагалі війна вплинула на всі футбольні аспекти?

- Звичайно, дуже вплинула. Це і виїзди, з яких намагаємося повернутися до комендантської години, і повітряні тривоги, які часто переривають матчі. Але футбол - це лише гра. Коли ми живемо у військових реаліях, то розуміємо, що ці повітряні тривоги під час матчу - лише дрібниці порівняно з тим, що відбувається на фронті. Людське життя набагато важливіше за футбольні поєдинки. Усі ми чекаємо і віримо в перемогу, яка принесе мир на нашу землю.

- Чи очікувати взимку оновлення особового складу?

- Селекційна робота триває. Наша команда - це живий організм, тому підсилення точно буде, але про нього поки рано говорити. Так само, як і про те, що колектив покинуть деякі виконавці. Але відхилятися від заданого курсу ми не плануємо. Хоча й складно знайти гідне підсилення саме вихованцями з Полтавщини.

- План на весну - зберегти прописку в лізі?

- Так, звичайно, першочергово перед хлопцями стоятиме завдання залишитися в першій лізі. Але скажу банальну фразу: перемогу в кожній зустрічі ніхто не скасовував. Тому йтимемо до мети - перемогти у восьми весняних матчах.

Повну версію читайте тут.

Нагадаємо, що за підсумками першого етапу Першої ліги 2022/2023 «Полтава» посіла шосте місце у Групі Б і на другому етапі змагатиметься за виживання. Детальніше про турнірне становище полтавців читайте та дивіться тут.

Види спорту:

Футбольні турніри: