Ярослав Сушко завоював три медалі чемпіонату світу серед юніорів!

Ярослав Сушко

В останній день чемпіонату світу з гирьового спорту в Тюмені (Росія) представники Полтавщини у складі збірної України завоювали ще 4 медалі в останньому виді програми — поштовху довгим циклом — три срібні, одну бронзову.

Повна програма Ярослава Сушка

У «довгому циклі» — поштовх двох 32-кілограмових гир (від колін — на груди — і над головою) протягом 10-ти хвилин — наш земляк Ярослав Сушко завоював бронзову медаль у першості серед юніорів у ваговій категорії до 85 кг. Він програв срібному призеру Рамату Гірнюку (Казахстан) і чемпіону — Олексію Коломацькому (Росія).

Ще задовго до початку чемпіонату світу в Тюмені було відомо, що там у складі збірної України змагатимуться 8 спортсменів з Полтавщини (сім чоловіків і одна жінка), але тільки один із них — Ярослав Сушко виступатиме по повній програмі — в усіх трьох номінаціях — двоборстві, естафеті, довгому циклі. І наш земляк тричі сходив на п’єдестал пошани в Тюмені. Ярослав Сушко завоював дві бронзові медалі в особистих першостях (двоборство і поштовх довгим циклом) і срібну — в гирьовій естафеті у складі юніорської збірної України.

Того ж дня в Тюмені полтавець Дмитро Заєць, який напередодні став чемпіоном світу в естафеті у складі чоловічої збірної України, завоював у Тюмені свою другу медаль — цього разу серед юніорів. Тут у довгому циклі у ваговій категорії до 78 кг Дмитро Заєць став срібним призером. Наш земляк випередив бронзового призера Олександра Усольцева (Росія), але трохи не дотягнув за кількістю поштовхів двох гир до результату чемпіона серед юніорів Михайла Касінова (Казахстан).

Як Дмитро Назаренко став «зіркою» інтернет-трансляції

У тій же номінації — поштовх довгим циклом — полтавці, які виступали у складі чоловічої збірної України також завоювали дві медалі світового чемпіонату — й обидві срібні.

Наш земляк Дмитро Назаренко у ваговій категорії до 95 кг під час змагань перетворився на справжню «зірку» інтернет-трансляції. Коментатор наголошував, що тут вся увага буде прикута до рекордсмена світу Євгена Гончарова (Казахстан). Але героєм трансляції став саме Назаренко. Полтавець вийшов на поміст не у кольорах нашої збірної, а в чорній сорочці на ґудзиках. Після перших трьох поштовхів ґудзики на його грудях не витримали і розірвалися від контакту з гирями. А з під сорочки вивалився масивний срібний хрест (як у священика). Після цього вся увага у трансляції була прикута саме до Дмитра Назаренка. Спочатку коментатори з’ясовували, який це хрест — православний чи кельтський. Потім міркували над тим, що сорочка Назаренка — це «ряса». Потім уся вага була прикута до того, чи витримає хрест на грудях Назаренка навантаження гир і чи не «зірветься» на поміст. А коли завершилася 9-та хвилина поштовху і пішла остання хвилина змагань, то вже пішли балачки про те, що Назаренко до свого срібного хреста додасть ще й срібну медаль чемпіонату світу.

Так воно і сталося. У цій категорії переміг Євген Гончаров (Казахстан) — 85 поштовхів, «срібло» виборов Дмитро Назаренко — 73, «бронзу» — Едуард Аплендер (Росія) — 58 поштовхів.

Ще одну срібну медаль серед чоловіків у довгому циклі завоював наш земляк Сергій Силка — у ваговій категорії до 68 кг, його результат — 60 поштовхів. Чемпіоном став Максим Шипіцин (Росія) — 72 поштовхи, бронзовим призером — Юрій Константинов (Казахстан).

Спортсмени Полтавщини внесли вагомий внесок у загальнокомандний результат юніорської і чоловічої збірних України, які у командних першостях чемпіонату світу посідали другі командні місця, поступаючись лише юніорській і чоловічій збірним Росії. Семеро чоловіків-гирьовиків Полтавщини завоювали в Тюмені загалом 11 медалей світового чемпіонату у першостях серед юніорів і чоловіків — золоту, 8 срібних і 2 бронзові.

Види спорту:

Футбольні турніри: