Олександр Кудацький: «Обвал спорткомплексу ПЗМС — прикрий збіг обставин»

Олександр Кудацький

Голова Федерації футболу Полтавської області дав ексклюзивне інтерв’ю «Полтавщині Спорт»

Федерацію футболу Полтавської області багато разів звинувачували у різних «гріхах» пов’язаних з проблемами цього виду спорту на Полтавщині. Суддя не поставив чистий пенальті на матчі чемпіонату області — винна федерація. На футбольних полях немає газону — винна федерація. Чемпіоном області стала одна команда, а не інша — і тут без «зради» у виконанні ФФПО точно не обійшлося. Де в чому ці звинувачення адресовані правильно, але хто як не футбольний керівний орган має відповідати за вирішення всіх проблем у футболі. А проблем більш ніж достатньо. Про що казати, якщо близько двох тижнів тому у Полтаві від снігу обвалився один з головних спортивних об’єктів міста — спорткомплекс Полтавського заводу медичного скла. На щастя в цей час там ніхто не тренувався і жодна людина не постраждала. За розгул зимової стихії питати ні з кого, а от за те, що будівля, де проходять масові спортивні заходи виявилася не здатна витримати звичайної зимової метелиці можна. І знову ж таки ці питання автоматично адресуються голові ФФПО Олександру Кудацькому, який за сумісництвом є головою правління заводу. Сьогодні Олександр Кудацький відповів на ці запитання в ексклюзивному інтерв’ю «Полтавщині Спорт».

— Олександре Миколайовичу, ви з 2012-го року очолюєте Федерацію футболу Полтавської області. Це справа в принципі неприбуткова і не надто вдячна, проте ви за неї взялися і виграли серйозну конкуренцію за цей пост у Віктора Пожечевського. Що вами керувало?

— Тоді в чемпіонаті Полтавської області були серйозні проблеми і взагалі був безлад. Реально претендували на участь в першості лише 5-6 команд. Траплялися грубі порушення регламенту і його зміни по ходу сезону. Також часто-густо траплялося абсолютно некоректне суддівство. Словом — хотілося у всьому цьому навести порядок. Так як я фінансово від футболу не залежу, мене попросили прийняти участь у цих перегонах і спробувати очолити федерацію. Так ми намагалися навести лад у Полтавському футболі.

— І як ви оцінюєте свою роботу? Вдалося навести порядок?

— Якщо взяти в цілому — то так, вдалося. Зараз вже немає тих нарікань на організацію та суддівство, які були п’ять років тому. Трапляються чисто професійні помилки, які пов’язані зі слабкою кваліфікацією, але маємо те що маємо.

— Тут готовий посперечатися, нарікань більше ніж достатньо.

— Так звісно. У нас для всіх відкриті двері. Ми запрошуємо людей, приходьте, одягайте форму, здавайте іспити і судіть. Мало хто з критиків витримував більше однієї гри. У нас є хороші арбітри, є судді рівень яких дещо слабший. Але йде відбір. Слабших ми намагаємося дотягнути, навчити. Комусь це дано, як наприклад покійному Олександру Горностаєву, хтось фізично не справляється.

— Проблеми з суддівством можна вирішити шляхом зйомки матчів на відео. Наскільки мені відомо раніше у регламенті це було прописано, як обов’язкова вимога. Зараз же робити це просто рекомендують.

— Якісна зйомка це певні фінансові затрати, не всі команди можуть собі це дозволити. Взагалі утримання футбольної команди це серйозні додаткові видатки. Ми рекомендуємо клубам знімати ігри на відео, проте з об’єктивних причин не всі це роблять.

— Це можна пов’язати з тим, що відео покаже абсолютно всі аспекти гри, суддя може помилитися в будь-яку сторону. До того ж таким чином зменшується ризик проявів корупції в неіснування якої у Полтавському футболі повірити важко.

— Ми докладаємо зусиль, щоб з цим боротися. Ведеться аналіз матчів і якщо десь запахне корупцією, суддю буде тут же відсторонено. Я часто чую, як про різних тренерів і керівників команди говорять, що вони «дають». Проте мені хабарів ще не пропонували.

— Нещодавно вступив у дію закон, направлений проти корупції у спорті, автором якого є ваш колега Андрій Павелко. Як ви вважаєте, чи має він реальні шанси запрацювати?

— Я думаю, що цей закон ще буде шліфуватися. Мають бути чіткі критерії для виявлення корупції. Наприклад допомогти може аналіз ставок і т. д.

— Назвіть основні проблеми полтавського футболу, які необхідно терміново вирішити.

— По-перше — проблеми з базисними речами, тобто полями, м’ячами і кадрами. Ці проблеми вирішуються. В процесі вирішення участі Полтави в програмі УЄФА «Хет-трик», яка дозволить нам постелити у Полтаві сучасне штучне поле, що планується на міському стадіоні «Динамо». По-друге — необхідно налагодити системне фінансування розвитку футболу. І по-третє, необхідно централізувати дитячо-юнацький футбол. У Полтаві є близько дванадцяти футбольних секцій, проте лише дві школи регулярно випускають професійних футболістів — ДЮСШ «Молодь» і ДЮСШ ім Горпинка. Необхідно всі ці секції централізувати і створити щось на кшталт футбольної академії щоб мати змогу відбирати таланти і виховувати з них сильних футболістів. Також хотілося б щоб в любительському футболі спонсорські кошти покладалися на затрати підприємств які опікуються командами. Так роблять у всьому світі, а у нас чомусь ні.

— Нещодавно у полтавському футболі був конфлікт за участю ФК «Полтава». Яка позиція ФФПО з цього приводу?

— Я не володію в повній мірі цією ситуацією, тому коментувати це не можу. Можу сказати, що якщо на сесії міськради побачу рішення про землю під стадіон — буду обома руками за.

— Близько двох тижнів тому у Полтаві обвалився спорткомплекс, яким опікується ваш завод. Здавалося б обвалився від погодних умов, все логічно і зрозуміло. Але є одне «але»: п’ять років тому у Полтаві так само не витримав суворої зими спорткомплекс ПНТУ. Вашу будівлю, особливо після того випадку, мали б ретельно інспектувати на предмет техніки безпеки. Проте ми маємо таку картину: від звичайного снігопаду з вітром руйнується будівля у якій зазвичай проводяться масові спортивні заходи і лише дивом там не було людей. Як спорткомплексу ПЗМС вдалося пройти перевірку на техніку безпеки?

— Ця будівля витримала всі випробування при перевірці. Те що сталося це неприємний збіг обставин. Разом зі снігопадом пориви вітру потрапили в ту точку в яку нам би не хотілося. Проте є і приємний збіг — в цей час там не було людей.

sportkompleks.jpg

— Коли футзальна команда «ПЗМС» знову гратиме у цьому спорткомплексі?

— Думаю, що вже в наступному сезоні. Є багато комерційних пропозицій від різних фірм, зараз розглядаємо.

— Поговоримо про «ПЗМС». Після смерті Сергія Ягодкіна Ви реанімували команду, і це добра справа, проте змінили її назву. Вся Україна знає цю команду як «Ніку», навіщо було змінювати назву? Адже вболівальники досі команду називають «Нікою».

— «Ніка» це певний товарний знак, який належить не нам і ми вирішили, що не варто його використовувати.

— У вболівальників «ПЗМС» виникає маса питань стосовно нового головного тренера Миколи Миколайовича Кудацького, який судячи з прізвища та ініціалів є вашим близьким родичем. Чи були якість кандидатури крім нього? В кого він виграв конкуренцію?

— Ну по-перше тренує не тільки він, але й відомий вам Олег Шостак. Тренера ми призначали дуже оперативно. Дівчата прийшли до нас буквально за тиждень до початку чемпіонату і треба було швидко владнати багато питань. Тому проводити повноцінний конкурс просто не було часу. Що стосується мого брата — Микола Миколайович Кудацький має вищу освіту. За фахом він тренер по футболу, закінчив Київський інститут фізкультури і спорту. Він має тренерський досвід у ДЮСШ в Чутово. Також Микола довгий час грав у футбол і був на перегляді у харківському «Металісті». Людина має як і спортивний, так і тренерський досвід. Зараз змінюється стиль гри «ПЗМС», цей процес не може бути безболісним, проте остання гра проти «Злагоди» показала, що тренер на правильному шляху.

Види спорту:

Футбольні турніри: