Олег Лисак: «Будемо виплачувати футболістам заборгованості і домовлятися, щоб гравці залишалися в команді»

Олег Лисак

Продовження ексклюзивного інтерв’ю з генеральним директором «Ворскли»

Результати полтавської «Ворскли» часів Василя Сачка виглядають доволі неоднозначно. З одного боку команда вперше в історії двічі поспіль пробилася до Єврокубків, з іншого — при солідному підборі виконавців «Ворскла» демонструє одноманітний футбол, і при нинішньому рівні чемпіонату України демонструє не ті результати, яких від неї чекають і які могла б продемонструвати своїм кадровим потенціалом. У цьому сезоні у публічний простір виплив ще один фактор, який впливає на команду — футболісти більше ніж півроку не отримують заробітної плати. При цьому ніхто з клубних функціонерів ситуацію не коментував, лише Костянтин Жеваго, зазирнувши до Полтави на футбол, сказав, що все не так, як пишуть у пресі і питання буде вирішено. При цьому футболісти у своїх коментарях говорять про речі не надто оптимістичні. Ми поспілкувалися на цю тему з генеральним директором ФК «Ворскла» Олегом Вікторовичем Лисаком. У першій частині нашого інтерв'ю він розповів про роботу клубного менеджменту та про причини фінансового занепаду. Зараз же ми детально зупинилися на нагальній проблемі - зарплатах гравців.

— Олеже Вікторовичу, хотілося б поговорити про найбільш актуальну і обговорювану проблему — заборгованість перед футболістами.

— Так, я чекав на це запитання.

— Я чув, що говорив на цю тему Костянтин Жеваго. Зрозуміло, що Ви навряд скажете щось таке, що б відрізнялося від слів почесного президента, але є питання по певним вашим коментарям.

— Почекайте, я не надавав жодних офіційних коментарів у пресі, хоча допускаю, що в Інтернеті мені могли приписати якісь слова.

— Тобто всеукраїнський сайт «X-Sport» поширив неправду, опублікувавши матеріал, де Ви говорите дослівно наступне:

«Звісно, є певні нюанси, але проблем, як таких, у футбольного клубу „Ворскла“ немає. Вчора почесний президент клубу все чітко пояснив. В нас усе нормально, все функціонує, всі працівники клубу отримують зарплату. Ми ж плануємо все на рік вперед. Зрозуміло, що зараз йде війна, і десь є проблеми. Можливо ми будемо переглядати бюджет, але із сьогоднішніх розмов глобальних змін не планується. „Ворскла“ була, є і буде. Все у нас добре.»

В тій же публікації на запитання, чи правда, що футболісти вісім місяців сидять без зарплати Ви відповіли:

«На офіційному сайті клубу є інтерв’ю почесного президента — краще за нього ніхто нічого не знає і не скаже. Що тут ще можна коментувати? Я можу лише повторити те ж саме. Вчора це питання виникло й одразу ж закрилося. Ми ж не Коломойський, який в Австрії, чи Курченко, котрий в Москві. Можете приїхати до Полтави і подивитися, що тут все функціонує, і клуб розвивається.»

— Так, я пригадую. Це я дійсно казав. Мені зателефонував чоловік з невідомого номера і не представившись почав ставити запитання. Я чесно на них відповів, навіть не підозрюючи, що спілкуюся з журналістом.

— Тобто Ви погоджуєтеся з тим, що Ваші слова передані точно і їх значення не спотворено?

— Так, погоджуюся.

lysak-skreen.jpg
lysak-skreen-2.jpg

— У цьому коментарі Ви говорите, що «проблем, як таких, у футбольного клубу «Ворскла» немає» і «у нас все нормально, все функціонує, всі працівники клубу отримують зарплату». Це було опубліковано 19 вересня. 1 жовтня низка сайтів, з посиланням на канал «Футбол 1», опублікувала ось такий коментар від Олексія Дитятьєва:

«Борги по зарплаті? Для кожного футболіста це виклик самому собі, адже дуже не комфортно працювати в ситуації, коли робота не оплачується. Важко знайти в собі сили виправдатися, але всі виходять і все розуміють»

«В будь-якому разі ситуація дуже неприємна. Нам залишається тільки чекати, коли ця ситуація вирішиться».

Пізніше, 17 жовтня схожий коментар дав Санжар Турсунов:

«У фінансовому плані нічого у нас не змінилося. Як було, так і залишилося».

«Думали, що після приїзду президента клубу будуть якісь зміни, але нічого не змінилося. Кожен день чекаємо. Гаразд, я прийшов в серпні, а пацани... Кожен день приїжджаємо на базу і хочемо почути якісь новини, але їх немає».

— Так, напевно, хлопці давали такі коментарі.

ditat-yev-skreen.jpgFootball.ua

tursunov-skreen.jpgUA-Football

— Між вашими висловлюваннями і висловлюваннями футболістів є разючі розбіжності. То кому вірити? Або якщо жорсткіше — хто бреше?

— Я розумію футболістів, які говорять подібні речі. Вони не лукавлять, у нас дійсно є труднощі. Хочу подякувати їм за те, що не зважаючи на проблеми, вони залишаються з командою. Щодо того, що всі отримують зарплату, то говорячи це я мав на увазі працівників структури саме КЛУБУ, а не команди — тому і я не збрехав. Питань стосовно співробітників клубу немає взагалі.

— І все ж таки, Ви говорите, що проблем, як таких, у футбольного клубу «Ворскла» немає. А те що футболісти не отримують зарплату — це не проблема?

— Так, є неприємна ситуація, яка склалася із заборгованістю. Але я чітко усвідомлюю, що ми її вирішимо. Я зараз над цим працюю і думаю, що ми до кінця листопада, або максимум до кінця грудня... в нас вже буде чітке розуміння того, як відбуватиметься цей процес. Тут знову ж таки згадаймо слова почесного президента. Якщо Костянтин Валентинович сказав, що закриємо до Нового року, максимум — перший квартал наступного, — значить так і буде.

— Якщо згадати слова Костянтина Жеваго, то він окреслив часовий поріг ліквідації заборгованості так: до нового року — перший-другий квартал 2017-го. У цей час наступить футбольне міжсезоння і зимове трансферне вікно. Думаєте обійтися без втрат?

— Я орієнтований на те, щоб зберегти кістяк команди. Я розумію, що нам доведеться розрахуватися з футболістами і перебудуватися на новий лад. Зараз ми з футболістами перебуваємо у переговорному процесі. Будемо розраховуватися з гравцями і домовлятися щоб вони залишалися. Іншого виходу просто не існує. Треба визнати, що ми, на жаль, вже потрапили у неприємну ситуацію. Я розумію психологічний стан гравців. Якщо у когось будуть пропозиції і він вирішить змінити команду, я і це зрозумію. Але сподіваюся, що і футболісти теж поставляться до ситуації з розумінням і ми разом з неї вийдемо. Втрати? Без втрат напевно не вийде. Я вам більше скажу, можливо за рахунок пошуку шляхів збереження основи дещо пригальмує розвиток дитячо-юнацький футбол. Можливо більше гратимуть молоді Володимир Одарюк і Дмитро Кравченко, якщо звісно пробиватимуться в основу. Але з цієї ями ми точно виберемось. Якби ми в це не вірили, не було б вольової перемоги в Одесі і такої ж вольової нічиєї з «Олександрією». Я сподіваюся, що й вболівальники нас зрозуміють і підтримають, а я в свою чергу обіцяю зробити все що зможу, щоб вийти з цієї неприємної ситуації. Те що зараз з нами відбувається — наслідки певних дій чи бездіяльності, але ми це точно виправимо.

— Ви сказали, що команді і клубу необхідно налаштуватися на новий лад. В чемпіонаті України немало колективів, які так би мовити перебудувалися шляхом тотального омолодження — «Чорноморець», «Волинь», «Дніпро». Це призвело до того, що на даний момент «Ворскла» — одна з найдосвідченіших команд за віком футболістів. При цьому два сезони поспіль ми виходимо у Лігу Європи, де нас у першому ж раунді вибивають команди, що складаються з юних гравців. Чи не доведеться «Ворсклі» омолодити склад, враховуючи кризову ситуацію і те що скоро наступить трансферне вікно?

— Я налаштований на те, щоб у «Ворсклі» збереглася синергія молодості і досвіду. Ми не можемо піти шляхом того ж «Чорноморця», тому що нас може чекати рік нестабільності. Повторюся, ми будемо говорити з футболістами, пропонувати їм певні умови і домовлятися. Зрозумійте, біля того ж Дмитра Кравченка має бути досвідчений футболіст, який може щось підказати і направити. Він сам казав у інтерв’ю — «Мені дуже пощастило, що я грав з Маркоскі». Я розумію, що хтось може не погодитися з нашими думками і умовами, але налаштований лише на те, щоб домовлятися і виходити з ситуації.

— Тобто, умовно кажучи, плану «Б» у Вас немає?

— А який може бути план «Б»? Банкрутство? Так, це точно виключено.

— У команди є воля і характер, але фінансові негаразди клубу все ж впливають на результати команди на футбольному полі. Впливають в першу чергу психологічно. Особливо дістається Василю Сачку. До нього безліч запитань по грі, але оскільки він єдиний регулярно доступний спікер — до нього лунають і інші запитання. Одного разу на прес-конференції він не зміг відповісти на просте питання звідки він черпає мотивацію для себе і футболістів...

— Ви ж регулярно спілкуєтеся зі спортсменами. Невже вам не відомо, яка у них мотивація?

video.png

— Відомо, бути кращими і перемогти всіх і все.

— Ну от Ви самі й відповіли на своє запитання. Звісно ми всі люди, і вся ця атмосфера навколо заборгованостей тисне на команду і тренера. Сам Василь Вікторович говорив після матчу з «Олександрією», що дехто з гравців знизив до себе вимоги. Необхідно, щоб вони якомога швидше психологічно налаштувалися на правильний лад.

— До слова, про спортивну мотивацію, Ви регулярно спілкуєтеся з футболістами?

— Бувало, що спілкувався по п’ять разів на день.

— Чи багато футболістів «Ворскли», на вашу думку, мріють стати зірками, новими Мессі і Роналду, грати у великому клубі, виграти Лігу Чемпіонів, Чемпіонат Світу і все-все-все?

— Ну, це запитання мабуть краще поставити їм особисто. Я сподіваюся, що про це мріють всі гравці «Ворскли».

— Але ж при цьому є футболісти, які умовно грають на правах оренди в «Зорі», зарекомендовують себе, перебираються в умовний «Шахтар» і розвиваються. Є футболісти, які грають у конфліктному «Дніпрі», перебираються до чемпіонату Бельгії, і теж там розвиваються. А є футболісти, які грають у «Ворсклі», у них «на носі» Ліга Європи, а вони переходять в «Амкар» — чотирнадцяту команду чемпіонату Росії — і зникають з очей українського вболівальника.

— У будь-якій кар’єрі є фінансова складова. Давайте будемо відвертими, в житті кожного футболіста є приблизно 10 років протягом яких він має заробити собі на життя. Він приймає певні рішення, на які має повне право. Візьміть Арменда Даллку: свого часу куди його тільки не кликали, але він завжди прагнув стабільності, тож провів чудову кар’єру у «Ворсклі», став її лідером. Той же Володя Чеснаков. Коли він свого часу забивав за українську «молодіжку», то щодо нього були солідні пропозиції, але він теж хотів стабільності, і зараз носить капітанську пов’язку. Це особисте рішення, яке приймає кожен футболіст. Ми можемо або змиритися з ним, або запропонувати щось таке, що могло б переконати гравця змінити це рішення. У деяких випадках нам це вдавалося, у деяких — не вдалося.

(далі буде)

Види спорту:

Футбольні турніри: