«Ворскла» вісім місяців без зарплати: запитання і прогнози

Футболісти полтавського клубу більше ніж півроку не отримують грошей

Близько тижня тому у публічний простір потрапила інформація про те, що футболісти полтавської «Ворскли» вже вісім місяців не отримують заробітної плати. Наші джерела у клубі підтвердили, що це правда. Останній місяць за який перед гравцями закрита заборгованість — січень 2016-го року.

Для нинішнього українського чемпіонату борги по зарплаті давно не дивина. Для одних клубів це стало початком краху («Говерла», «Металіст»), для інших — каталізатором до омолодження і своєрідного футбольного катарсису («Карпати», «Дніпро», «Чорноморець», «Волинь»). При цьому деякі «перероджені» отримали покарання у вигляді зняття очок. Львівські «Карпати» досі крокують турнірною стежкою з мінусовим запасом очок. На відміну від вищезазначених команд, беззарплатність «Ворскли» довгий час була секретом. Футболісти жодним словом не обмовилися про те, що їм не платять і не бігли подавати на свого роботодавця до суду. Це можна пояснити тим, що гравці довіряють своєму керівництву, яке обіцяє закрити всі борги. Лише на післяматчевих прес-конференціях після не надто яскравих матчів головний тренер Василь Сачко на прямі запитання загадково констатував — у клубу є труднощі. Результати команди на фінансову нестабільність не вказували — під керівництвом Сачка «Ворскла» завжди важко входила в сезон і в принципі нічого особливого у необов’язкових втратах очок на початку чемпіонату не має. Більше того — у шостому турі «Ворскла» спромоглася сенсаційно переграти київське «Динамо» і тоді ця перемога виглядала як переломний момент у сезоні. Проте, можливо, що справжні «переломи» відбуватимуться у міжсезоння і зовсім не на футбольному полі

Чи залишаться лідери?

Коли «Ворскла» у восьмому турі приймала донецький «Шахтар», у Полтаві сталося диво — на футбол завітав сам почесний президент «Ворскли» Костянтин Жеваго і заявив що не все так погано і до кінця року всі заборгованості будуть погашені.

video.png

У 2016-му році з команди пішли кілька лідерів зокрема Артем Громов, Антон Шиндер, Євген Ткачук, Санжар Турсунов. При цьому лише Громов перебрався у клуб, який рангом вище ніж «Ворскла». Антон Шиндер пішов у російський «Амкар», Санжар Турсунов — у чемпіонат Катару, Євген Ткачук — до прямого конкурента в особі луганської «Зорі». Євген не завжди потрапляв в основу «ворсклян» і в нього формально могли були бути нефінансові причини змінити клуб. А от трансфери Шиндера і Турсунова важко назвати такими, які б вели футболістів до підвищення у класі. Натомість на підвищення зарплати однозначно вели. Варто відзначити останнього — як тільки узбек перестав отримувати ігрову практику в Катарі, одразу ж повернувся за футболом до Полтави.

Зараз у «Ворсклі» є футболісти які своєю грою можуть зацікавити інші клуби. Дитятьєв, Сімінін, Хльобас, Кобахідзе, Чеснаков — всі ці футболісти виділяються на фоні своїх партнерів і теоретично можуть підсилити будь-яку українську і не лише команду. Враховуючи той факт, що Дмитро Хльобас — орендований футболіст, його трансфер виглядає найбільш вірогідним. Якщо команду покинуть бодай двоє з вищевказаних футболістів — Василь Сачко добре попріє, щоб знайти їм заміну.

Омолодження як засіб економії

Якщо подивитися на інші українські команди з подібними проблемами, то вони вийшли з ситуації, омолодивши склад. Юний футболіст може бути нежонатим, не вимагає великого контракту і має величезне бажання грати. Таку картину ми бачимо у «Дніпрі», «Карпатах», «Волині», «Чорноморці» та ін. Результати цих команд наразі не найкращі, проте у перспективі і сильна команда у майбутньому, і можливий прибуток від продажу футболістів. Один з юних захисників «Ворскли» в інтерв’ю нашому виданню сказав:"А щодо омолодження, то можливо і ми скоро гратимемо за рахунок молоді. Принаймні ми до цього йдемо, і я це відчуваю в команді." Слід додати, що для управління дитячо-юнацькою системою клубу на початку сезону прийшов новий співробітник — віце-президент Олег Лисак, який пізніше змінив на посту генерального директора Дмитра Яворського. Останній трансфер «Ворскли» — перехід Петра Намуйлика — теж виглядає як покупка для омолодження.

Якщо колектив омолодиться це несе в собі одночасно і плюси і мінуси. Мінус в тому, що доведеться пожертвувати результатом. Плюс — клуб може зарекомендувати себе на ринку футболістів.

Які завдання стоятимуть перед командою і тренером?

«Ворскла» не отримуючи заробітної плати продовжують виборювати право на участь у Єврокубках. Другий сезон поспіль перед Сачком і компанією стояло завдання — потрапити у груповий етап Ліги Європи. Проте група ЛЄ — це не лише чудова можливість футболістам заявити про себе, а й додаткові видатки для клубу. Яким чином команда збиралася цього сезону грати у груповому раунді — відомо лише президенту «Ворскли» Роману Чернякуі почесному президенту - Костянтину Жеваго. Які завдання керівництво ставитиме перед командою в майбутньому - теж питання відкрите. Зрештою сам почесний президент говорить про те, що переглядати бюджет клубу не збирається. 

Види спорту:

Футбольні турніри: